Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pryšce (euphorbia)

Re:Pryšce (euphorbia) 30. pro 2009 12:12 #3143

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
dnes mám cca 15 vysemenělých mláďat.. na někt. již padlí je
P1060011.JPG

( na tomto nikoliv... fotila jsem převčírem ojínění )
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Pryšce (euphorbia) 30. pro 2009 22:21 #3145

• Elina
Kveto Otazka cemu vy rikate padli ? Nevydela jsi nahodou Euphorbia marginata ja jenom v knizce vypada hezky ale neni moc mrazuvzdorna.Vase fotky s namrazou jsou moc hezke.

Re:Pryšce (euphorbia) 31. pro 2009 00:51 #3147

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Marginata se tu pěstuje, myslím, že i u vás je to jen letnička. U Adriany se sama ochotně semení, já ji musím pracně předpěstovávat, v jílu se jí nechce. Je nádherná i do kytic.
Padlí (od růží) je mildew. To co napadá pryšce je možná trochu jiný druh, ale projevy na listech stejné.

Květo, kdesi jsem snad četla (nebo zase jen fantazírka?), že am.purpurea je spíš do polostínu. Měla jsem ji v předzahrádce v polostínu a trpěla na padlí. Teď mám druhým rokem na výhni na poli a ani jednu sezónu padli neměla. Přitom se říká, že třeba na růže padlí leze právě v přílišném suchu. O. Masquelier (Lyon) radila růže preventivně kropit vodou.
Fotka tady www.krasneruze.cz/index.php?option=com_k...mit=10&limitstart=10 je dělaná 28.listopadu a kytka padlíprostá. Zajímavé je, že revertovaná Helena's Blush, zdá se - na fotkách, trochu padlí má. ( jen dodávám, že revertovat by snad měla k amyg. purpurea, protože z té vzešla).

Re:Pryšce (euphorbia) 01. led 2010 12:37 #3150

• Květa
  • Moderator
ad e. marginata - jj, prodávají ji tu v semenech jako letničku. Chodívávám na procházku kolem zahrady, kde se zřejmě majitelce také sama semení - rostlin má hromady. Každoročně si říkám, že musím semena koupit a zkusit ji, vždycky na to zapomenu:S ... tak letos.

ad e.a. Purpurea - jj, v popisech nároků na umístění je uváděno slunce až polostín. Moje byla vysazená na plném slunci, ale v té zatracené textilce, kde mi houbová onemocnění chytají rostliny víc než je únosné. ( jestli se bičnu, asi textilku odstraním ). Zkusím nějaké mládě vysadit do norm. záhonu.

k padlí - jj, v angl. mildrew. Ony jsou různé druhy - pravé padlí ( šířící se za sucha ) a nepravé padlí ( šířící se za mokra ). Mívám obě :angry: , nepravé častěji.
V letošním mokrém létě se mi objevilo na květech Efanthie i Helenyś Blush, odstraňovala jsem je z tohoto důvodu v poměrně časném termínu. Samotné keříky se zdají čisté.

Re:Pryšce (euphorbia) 02. bře 2010 09:51 #3654

• Květa
  • Moderator
Dreslo, zmiňovalas jinde - možné ztráty po letošní změ na pryšcích..

jj, nic moc.
Také mám ošlehlý Red Wing t.j. Charam ( přežil ), nejvíc postižený mám ale Charam Baby ( květní stvoly vypadají zmrzlé, ale uvidí se ), o moc lépe na tom není ani Blackbird.
Zcela kaput se zdá jedna z Helenas´Blush, druhá ( v krytější poloze, u domu ) je OK.
P1060098.JPG

Re:Pryšce (euphorbia) 02. bře 2010 09:53 #3655

• Květa
  • Moderator
zajímavé je, že čistí e.characias jsou nepostižení x křížencům, kt. by měli být odolnější
P1060090.JPG

e.ch.Black Pearl
v rohu ošlehlá Efanthia

Re:Pryšce (euphorbia) 29. bře 2010 00:33 #4639

• Květa
  • Moderator
dneska jsem musela přemístit jeden Charam baby. Vypadá úplně umrzlý, ale kořínky jsou OK - tak snad..
P1060156.JPG

Re:Pryšce (euphorbia) 29. bře 2010 00:34 #4640

• Květa
  • Moderator
Nejvíc pomrzlá Helena´s Blush už obráží.
P1060158.JPG

Re:Pryšce (euphorbia) 29. bře 2010 00:36 #4641

• Květa
  • Moderator
a nakonec - origoš RedWings ( ten anglický )
P1060160.JPG

( jsem ještě neostříhala pomrzlé, abych viděla, odkud bude obrážet. Pohled ošklivý, nicméně dost optimistický )

Pučí už i Blackbird, Efanthia.

Re:Pryšce (euphorbia) 04. dub 2010 01:44 #4910

• ivbara
Nemůžu nikde pryšce sehnat, náhodou jsme narazila nas Vás, poradíte mi? U Krulichů, kam odkazujete ,nemají,jinde jsem nic nenašla.Měl byste někdo přebytek?Díky moc za radu ,případně pomoc.
Moderátoři: Eva L., Květa