Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 17. kvě 2014 23:35 #288879

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
JanoH, mam tu ve stinu Aster macrophyllus, zacina kvest casne, jako prvni z aster, proste v lete a moc pekne se rozrusta (zdroj-Ctenice)
A pak muzu do vhkyho stinu jen doporucit persicarie, zacinaji kvest uz v cervenci a jsou porad krasny...az do listopadu, ale to mozna nosim drivi do lesa :)
4.-6.8.2013050.jpg

29.7.2012015.jpg

6.9.2013027.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Vlaďka, skalnička, helena, Martin, jana H, mišpule

Trvalky III 18. kvě 2014 08:57 #288881

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Evii, nad těmi persicariemi pořád dumám. Hrizně se mi líbí, ale jak mám toho stínu málo, musím zvažovat, co ram dát a protože je toho hodně, co bych chtěla, volím menší kytly, aby se jich vešlo víc.
Mám tu místopod borovicí, kde je opravdu hodně stín a i konkurence kořenů a tam toho moc růst nechce. Třeba tellima tam loni velmi neprosperovala ( teprve po přesazení vidím, jak může týt velká a krásná).
Myslíš, že by persicarie takovéhle složité podmínky snesla?

Trvalky III 18. kvě 2014 09:40 #288884

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Mně by se zas moc líbila macleya. Pořád dumám, kam bych ji umístila, ale stále mi nikam nejde. Buď je tam málo místa, nebo vysychavo.
Já si konečně pořídila ligularii stenocephala " Little Rocket" . I Skalnička nad ní přemýšlela (přísahám, že už po ní bažím od loňska, jenže už byla vyprodaná). Květa sice o ní napsala, že kvete krátce, ale má pěkné listoví. Je taky do stínu, neměla by vyschnout a je vyšší.
S tou persicarií by to nemuselo být blbá kombinace - žlutá s karmínovou. Jestli se tedy potkají v květu.

Já mám jediný stinný záhon, nic moc vlhko tam nebude (ve svahu a pod stromy), ale rozhodla jsem se pouze pro bílou barvu. Jako Bílý záhon. Zatím tam nic barevného fakt nemám, ale stejně mě pak mrzí, když tam nemůžu dát třeba právě tu macleyu, protože kvete do červena (ledaže bych utrhla květy) nebo tu perscicarii (ledaže by byl bíle kvetoucí kultivar) apod.
Tak Jano, a teď babo raď, viď?
Jo a moc Ti chci poděkovat za radu ohledně toho množení trvalek dle A.Titmarshe. Téměř celý týden jsem nedělala nic jiného, než dělila vše, co šlo. Pak to sesadila k sobě cca 15-20cm a ještě mi kus zbyl pro jiné místo. Toho bylo! Vůbec nechápu, na jak velký trs jsem čekala. Hlavně seda, takže myslím, že letos se mi nebudou rozvalovat. Mišpul, možná by to bylo řešení i pro Tvoje seda, jak jsi psala. Dělíš je?
Takže ještě jednou moc děkuju :kiss: .
Následující uživatel poděkoval: jana H

Trvalky III 18. kvě 2014 09:50 #288885

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
JanoV,persicarii nemám,je moc pěkná ! :) ,ale myslím si,že na místě,kde nerostla tellima,neporoste ani nic jiného.Mám ji u plotu na místě,kde jsem vyzkoušela kde co,až tellima tam trochu prosperuje.
Následující uživatel poděkoval: MartaZ.

Trvalky III 18. kvě 2014 09:54 #288886

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Miško, myslím, že persicarie je i bílá, ale mě se právě na ní líbí ty karmínové nebo růžové květy ;) .
Já kdybych si to měla komplikovat ještě barvou květu, tak nemám, co do toho stínu dát. Takže se to snažím alespoň držet v kombinaci bílá- růžová- fialová ( modrofialová). Kazí mi to na jaře škornice, ale zjistila jsem, že mi to na jaře nevadí. Na jaře jsem naopak ráda za tu barevnou jásavost po smutné zimě ;) .

Jsem ráda, že se ti to dělení trsů osvědčilo :) . Po roce ty původně rozdělené trsy tvoří kompaktní shluk - příští rok to snad budu muset zase dělit :blink: :P .

Trvalky III 18. kvě 2014 09:57 #288887

• Jana V.
  • Platinum Boarder
jana H napsal:
JanoV,persicarii nemám,je moc pěkná ! :) ,ale myslím si,že na místě,kde nerostla tellima,neporoste ani nic jiného.Mám ji u plotu na místě,kde jsem vyzkoušela kde co,až tellima tam trochu prosperuje.

No, třeba by rostla, jen by nebyla tak velká. No, zatím jsou jen tak na zkoušení docela drahé.

Trvalky III 18. kvě 2014 10:43 #288891

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Než se mi rostlinstvo na zahradě trochu rozbujelo (rozuměj zahrada zestárla ;) ) tak jsem neměla skoro žádný stinný koutek a tak jsem i kytky, které byly určeny do stínu-polostínu rvala, kam se dalo. Takže mám hostu a bergenii na plném slunci, podobně čechravy. Hosta se pravda, trochu pálí,ale protože je už obrovská a zatím nemám jiný nápad, co místo ní, zůstává, kde je. Bergenie to snáší bez potíží.

Teď začínám mít stinných či polostinných míst povícero, jenže je to většinou pod stromy, kde je suššeji.
Ty persicarie se mi líbí, vím, že jsi o nich Evoi mluvila už na nějakém DODu, a zajímalo by mě, jestli by snesly sušší místo.

Co se týká barevnosti - snažila jsem se o bílý polostinný koutek pod růžově kvetoucí sakurou B) - daří se tak na půl - mám tam bílou baptistii, anemone, luzulu niveu, brunneru Betty b. , švihla jsem sem i bílou mavuň, protože se mi semení o sto šest a bylo mi líto jí hned vyhodit, tak jsem zvědavá, jak půjde v polostínu, a pak hosty s listy do žluta. Je to teda směska všelijaká, uvidíme, jak to bude vypadat, až se všechno rozroste.

Miško, že bychom měly podobný vkus? Ligularie se mi též líbila kvůli listům, ty žluté květy bych až tolik nemusela. A maclea se mi líbí též.

Nevím, kde jsem to už vzala, ale někde mi někdo doporučoval do suchého stínu kapradí, vím, že se všude nehodí, ale loni jsem dala tři trsy pod modřín u plotu a roste.
Poslední úprava: 18. kvě 2014 10:43 od skalnička.

Trvalky III 18. kvě 2014 10:51 #288892

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Jo Mišpul, pořídila jsem Polemonium Bresingham purple. :blush:

Ve skutečnosti je skvostnější než na fotce! Dostává mě kombinace těch tmavších stonků a zvláštně modro-lila(?) barva květů.

Trvalky III 19. kvě 2014 11:04 #288913

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
JanoV.
ještě mne napadla sanguscorbia. Ve vláknu Cottage dávala kdysi Květa k tomutu druhu slušný "píárko" :cheer: . Doufám, že zase neuvedu Květu k červenajícímu stavu, to nerada.
Já mám vysoké obtusa a tenulifolia. Doufám, že je to správně. Moc se na něj těším, mám ho od loňska ze Ctěnic, takže letos ho budu vidět poprvé kvést u sebe naživo. Ale jestli snese Tvůj stín, netuším. Květa by jistě řekla.
Persicarie v bílém by byla super, zkusím ji sehnat. Ale v karmínové je lepší, o tom žádná. Nezapomeň se zde pochlubit, jak jsi to vyřešila.

Skalni, tu Polemonium Bresingham purple neznám. Vygůglila jsem pár fotek - tmavé bordo stonky s modrou musí být mňamka. Prý by se měla přesévat - našlas něco? Kdes ji sehnala, prosím moc. Máš fotku? Nebo Mišpul? Můžu Ti dát na oplátku semenáč Thal.rocheb. , klíďo i bez toho polemonia. Taková jsem :) .
K bílému záhonu: má krásné velobří rozměry, takže se mi zatím nedaří ho nikterak zapojit. Ještě že ten ptačinec kvete bíle. Už jsem došla do fáze, kdy i hostu hledám zelenobílou s květem v BÍLÉ barvě. Což je dost problém. Našla: ve Ctěnicích a jmenuje se Lederhosen. Ale nemám ho, byl poslední. Škoda, musím tam o něj napsat, aby mi ho dali případně stranou.
Letos jsem nasyslila od Krulichů další várku bílých trvalek, tak až trochu oschne zem, vrhnu se na to, popleju a zasadím na konečné místo. Můžem si pak některé podarovat, chceš-li.
Dám pak referát do příslušného bílého vlákna.

Trvalky III 19. kvě 2014 20:51 #288924

• Jana V.
  • Platinum Boarder
MIško, u mě jde o místečko cca půl metru čtverečního :P , zbytek je osázený. Rostou tam hosty a obyčejné vysoké sedum, které v tom stínu dokonce i kvete :blink: , kapradí a barvínky. Jen ten jeden plícek je opravdu hned u kmenu tý borovice a musí se dloubat do kořenů, kterých je tam docela husto.
Když nebude nic jiného, dám tam taky barvínek, tomu stačí malá jamka a on už si zbytek udělá postupně sám (mmch. mám i bílý barvínek ;) - zachráněný loni z výprodeje v HB).
Moderátoři: Eva L., Květa