Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 31. bře 2015 14:12 #295437

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
další ruďoši
pryšec"Květa"
003_2015-03-31.jpg

geranium Lakwijk Star
004_2015-03-31.jpg

aster prince
007_2015-03-31.jpg

darované sedíčko
009_2015-03-31.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Evka, Jarka, alenak

Trvalky III 31. bře 2015 15:09 #295438

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Hm... ten kozlík má něco do sebe, ale kam s ním?

Trvalky III 31. bře 2015 20:24 #295446

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
evai napsal:
Dale jsem blazen do persicarii

letos nejvic do Verbascum, ty nejkrasnejsi vsak rostou vetsinou v Anglii, tak nejak nedostupny, kouknete
www.google.cz/search?q=verbascum+cherry+...VZqSFsLvaLiZgJAN&ved

Evai, Verbascum jsem kupovala jako semena zde www.seedaholic.com/, podařilo se mi vypěstovat loni asi 8kusů z poloviny sáčku, ožrali mi je plzáci, letos uvidím, zda po kvetou...možná i jiní angličtí prodejci semen...u nás jsem našla u www.florianus.cz v nabídce jednu brunátnou, tuším Violettu...
Poslední úprava: 31. bře 2015 20:24 od Iveta.

Trvalky III 01. dub 2015 14:47 #295491

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
tak já začnu od konce, postupně se zpětně prokoušu.

ad verbascum :
z Ivetina odkazu jsem kdysi mívala Snow Maiden ( od Dresly, z angl. semínek ). Ta byla úžasná, vysokánská, stavba rostliny jako u naší běžné divizny, lišící se pouze barvou květů. Fotka je dávná, z r. 2009

P1040795.jpg

Violetta - loni nová, neuchvátila mne. Jako ano, přidupla jsem si ji, opakovaně ( :blush: ), ale ona se tak nějak divně kácela, kroutila.. kvetla poměrně krátce + řídké květenství. Jsem zvědavá, jaká bude letos ( pokud jsem si ji při podzimním šruchání nezničila, teda ).

daleko více se mi líbila její sestřička 'Southern Charm'

P1170021_2015-04-01.jpg

jednak nakvétala bohatěji ( několik květních lat ), hustší. Druhák - ona by měla remontovat po seříznutí. Na což tedy u mne neslyšela. Třeba letos, třeba to bylo tím, že jsem se snažila o dozrátí semen a nůžky použila pozdě. Mmch, semena jsem nenašla. Třeba budou mláďátka.
Tu jsem si letos přibojednala ( lépe bude myslím vypadat ve skupince ). Jen mne mrzí, že hlavní doba kvetení je před růžemi.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., jana H, Iveta, Jarka, alenak

Trvalky III 01. dub 2015 14:57 #295492

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Květo,pivuňa překrásná,to je kotlík?Nedávno jsem brouzdala v pivoňkách,jsem tam na něj narazila.To lila je salv.turkestanica?Já že mám jeden obří trs před bramborama.Druhou mi vloni sežrali slimáci.Divizny mě zatím míjí :)

Trvalky III 01. dub 2015 15:40 #295493

• Květa
  • Moderator
Mišpul, Euphorbia dulcis Chameleon. Geranium má moc pěkné lístky. Prince mi ještě neleze.

ad phloxy - jj, také poněkud kleju, když se jich chci na některém místě zbavit. Úplně nejlepší pak je, když trsík někam přemístím a na jeho místo vlepím nějaký o kterém jsem přesvědčena, že tam bude lepší. To je pak masakr. ;) , dva v jednom.

Honzo, sbírka netřeba. Doufám ( :woohoo: ). Maximalistka škemrala o zrcadlovku ( když už tak už, že ), snad Tenmůj, až někam pojede na dýl, nějakou koupí. Výhodně, to on rád. A když se nezadaří, snad bude obyč digi.

ad škornice - to je na delší povídání. Pravdou je, že u nás ( a to okrajově ) se prodávají pouze ty výběžkaté ( k mání cca 4 sorty, nejčastěji Rubrum ). I ty mám moc ráda, Rubrum je schopná vydržet i plné slunce, když jí vykukují mrazem zhnědlé lístečky z pod sněhu, pro mne romantika.
Letos ji ještě ani nemám ostříhanou, lístky počochnilo až teď nedávno teplo, jinak byly pořád koukatelné. Holina pak bývá cca 14 dnů. Kvítky nejdříve bez lístků, pak čerstvá vítací zeleň s slábnoucím načervenalým probarvením. Na ní mám nejraději lístky.
Lahvově zelená Sulphureum, loni jsem ji ani před květem nestříhala, na f. jsou stré i nově rašící lístky

P1160286.jpg

pomalurostoucí drobnička Niveum

P1100729.jpg

trsnaté - jsou foceny v nedůstojném prostředí, květníkové shromaždiště ( nebo odkladiště ? :laugh: ) fotky přidávám jen pro ilustraci barevné rozmanitosti.

P1100623.jpg

P1080122.jpg

P1160288.jpg

P1160289.jpg

P1160291.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., jana H, mišpule, Iveta, Marijka, Jikra

Trvalky III 01. dub 2015 15:42 #295494

• Květa
  • Moderator
mišpule napsal:
Květo,pivuňa překrásná,to je kotlík?Nedávno jsem brouzdala v pivoňkách,jsem tam na něj narazila.To lila je salv.turkestanica?Já že mám jeden obří trs před bramborama.Druhou mi vloni sežrali slimáci.Divizny mě zatím míjí :)

Mišpul, ano, 2x.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Jarka

Trvalky III 11. dub 2015 12:50 #295853

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Nevydržela jsem předsevzetí a koupila si na velikonoční výstavě orchidejí v Drážďanech himálájský mák. Prostě té modré barvě neodolám. Před 10ti lety jsem si přivezla sazeničku z Holandska, přes léto krása, ale na jaře, kde nic, tu nic. Pak jsem to zkoušela ze semínek, ani ťuk. Tak teď je to třetí a poslední pokus. Máte někdo zkušenosti?
P1310445.jpg

translate.google.com/translate?sl=en&tl=...from.html&edit-text=
ale co přes zimu?
Poslední úprava: 11. dub 2015 13:03 od MartaZ..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, alenak

Trvalky III 11. dub 2015 13:40 #295854

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Marto,mám bohužel zkušenost jako Ty,vydržel mi nejdéle dva roky.Přičítala jsem to své kyselé,lehké,písčité půdě :unsure:

Trvalky III 11. dub 2015 15:51 #295856

• Květa
  • Moderator
Marto, koukám, žes uspokojovala své letité vášně. Pamatuju si, jak jsi po něm toužila ještě na Livu ( bože, je to vůbec pravda, že je to tolik let.. B) )

Takhle.
Ona by mu ta jemná struktura půdy vyhovovala, dokonce ji vyžaduje, páč nekoření hluboko, kyselost též.
Kámen úrazu je jinde ( dle načteného ).
K růstu potřebuje zastínění před poledním sluncem, ale nesnáší konkurenci kořenů keřů ( chybí mu pak voda ).
Je to žrout živin, hnůj, hnůj, hnůj..

Takové místo by se v zahradě snad ( obtížněji ) i našlo, ale... ten samý kámen úrazu jako u Cornus canadesis.
Při teplotě nad + 18 hyne. Tzn. nevyhovují mu naše horká a suchá léta. ( zalévat, zalévat. zalévat.. s nejistým výsledkem ).
Je to rostlina plání Tibetu a Číny, uvyklá na monzunové deště.
Četla jsem, že distribuce do teplejších koutů Ameriky probíhá tak, že si na podzim nechají dovézt mladé sazenice z Aljašky ( kde roste ), každoročně - pěstují ji jako letničku, přes léto jim uhyne.

info o pěstování, setí : meconopsis.org/
Poslední úprava: 11. dub 2015 15:56 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Jikra, alenak
Moderátoři: Eva L., Květa