Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 28. dub 2016 22:34 #306377

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Těším se na kokoříky.Zatím jsou na provizorním místě.
IMG_7841.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Jikra

Trvalky III 29. dub 2016 06:38 #306381

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
Moc děkuju, nejhorší je, že to na ty háďátka fakt vypadá :( kouknu odpoledne, teď je zase vše bílé.. JanoV také ji mám od Basíka - Valentine za 65,- od něj jsem brala i pár těch chryzantém, pak i z levných rostlin...tak že teď samo nevím, od koho jsou ty nemocný.. To poznám až podle květu..
Poslední úprava: 29. dub 2016 06:39 od zeuwicka.

Trvalky III 29. dub 2016 06:57 #306382

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Valentine za 65,- je vážně senza cena ;) .

Zeuwicko, doporučuju nejvyšší opatrnost a sledovat. Dá se o tom dost načíst na netu. Jestli už je máš zasízené každou zvlášť, tak vzájemné nakažení asi nehrozí, pokud jsou rozestupy dost velké, aby se nedotýkaly ( zvlášť při dešti atd..).

Trvalky III 29. dub 2016 08:39 #306386

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Toto som našla na webe. Možno by to stálo za pokus a ešte by som dobre teplou vodou preliala miesto zasadenia, nech sa tie potvory nešíria.

Dobrá rutinní ochrana proti plevelům je klíčová k prevenci usídlení nebo šíření háďátka zhoubného (Ditylenchus dipsaci) a háďátka jahodníkového (Aphelenchoides fragariae).

Množitelské rostliny mnoha bylinných trvalek napadené háďátky mohou být vyčištěny ošetřením horkou vodou. Načasování a teplota musí být přísně kontrolována, aby se nepoškodily rostlinné tkáně a rostliny by měly být nejdříve testovány na jakékoli poškozující vlivy testováním malé dávky: Navrhovaný výchozí bod je 44 °C na 15 minut. Doba ošetření hlíz je delší, například tři hodiny při 44 °C. Velikosti dávek by měly být okolo jednoho objemu rostlinného materiálu na tři objemy vody.

Skladování hlíz při 30 °C tři týdny před ošetřením může snížit riziko poškození květin.

Háďátko kopretinové (Aphelenchoides ritzemabosi) a háďátko jahodníkové (Aphelenchoides fragariae) mohou být přenášena v řízcích a šířena na množitelském nářadí, odumřelých částech rostlin a špatně kompostovaném materiálu.

Pěstitelé by se měli vyvarovat nadměrné vlhkosti v množitelských a expedičních podnicích a vyhnout se kontaktu s listy. K běžnému čištění nástrojů, vybavení a povrchů by měly být používány dezinfekční prostředky.

Horticulture Week, 2005, 14 April, s. 28-29
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Trvalky III 29. dub 2016 08:44 #306387

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Ano, Valentine stala 65,- Kc, ona byla pomerne rychle pryc i na tom webu.

A neodolna jsem taky, zrovna dneska nemuzu odolat Multi Blue klematisu a premyslim, jak se dostat do Tesca. I kdyz vase negativni zkusenosti me trochu brzdi, na druhou stranu jsem u jednoho domu v sousedni ctvrti videla kdysi taaaak nadherny Multi blue, ze na nej nemuzu prestat myslet.

Trvalky III 29. dub 2016 10:14 #306390

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marto, díky, v podnicích je právě ten problém, že jednak jsou rostliny nahusto u sebe ( kvůli místu) a rostliny jsou zalévány shora přes listy...

Ony ty háďátka lezou z rostliny na rostlinu odspodu nahoru ( obvykle). Po hlíně se jim moc nechce, mají tam řadu nepřátel, jejich přežití v půdě je relativně krátkodobé. I v zimním období raději přečkávají v uschlém listu na povrchu a číhají na vyrašení nových lístků, kam se pak přestěhují.

Problém jsou skleníky,kde je lupení navíc stále zelené a voda zůstává v loužích, místo, aby se vsákla do země.
Krom šíření na nářadí se k tomu pak přidá i šíření na gumákách, rukavicích atd.. :unsure:

Já osobně bych se na máčení ve vodě vykašlala, kytky jsou už zasazené, monitorovala bych a při sebemenším náznaku bych vyhodila do popelnice nebo spálila( tedy existuje i test, rostliny se nakouskují do sklenice s vodou, nějakou dobu se počká a pokud ve vodě plavou jakési částečky, měla by to být háďátka, ale nevím, jak moc průkazné to je, oni jsou dost pidi, když jich bude málo, nemusí to být ve sklenici postřehnutelné, ale ony se rychle množí :unsure: ).

Trvalky III 29. dub 2016 10:47 #306394

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
A čo skúsiť nejaký systémový insekticíd. Keď si cucnú z listu, ktorý ho obsahuje, mali by zdochnúť - asi-.
Napríklad Calypso 480 SC proti žravému a savému hmyzu - prejde do celej rastliny a dokonca by sa malo dostať aj do prírastkov. Mne by bolo ľúto vyhadzovať tie rastlinky, to naozaj len vo výnimočnom prípade. Väčšinu kvetov som kúpila a ako sledujem, ostatní tu tak isto a niektoré sú riadne drahé.
Alebo na hlístice háďatká to nefunguje?
A ešte, na elimináciu háďatka cibuľového používame aksamietnice - afrikány?-, je na to špeciálny druh.
Obsahuje nejakú látku, z ktorej keď si tie parazity cucnú tak zdochnú. Ale nemali by mať možnosť inej potravy, teda žiadna burina. Naozaj neviem, či by to pomohlo aj proti listovým háďatkám.

P.S. Tá aksamietnica je Ground Control

Trvalky III 29. dub 2016 22:27 #306403

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Dneska jsem v trvalkové školce nemohla odolat a přivezla si geranium Vicky Lynn (nebo dohledatelné i jako Vickie Lynn). Cena celkem rozumná. A už kvete. Na podzim by se mu mělo barvit olistění do červena. :) Byla jsem marnivá i dál - vyškemrala jsem si 3 kousky Euphorbia Bonfire. Svítí teda na dálku. :)

Trvalky III 30. dub 2016 06:42 #306406

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
Holky moc děkuju, ono už asi ani není co zachaňovat :(
image_2016-04-30.jpeg

image_2016-04-30-2.jpeg

Trvalky III 30. dub 2016 06:44 #306407

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marto, já nevim, zkusit se to může, ale kdyby to šlo jednoduše likvidovat chemií, asi by to nebyl takový velký školkařský problém. Pokud vím, chemie se ve školkách obvykle používá, v tom množství a nahloučení rostlin to ani jinak není možné.

Taky je mi vždycky líto něco vyhodit, ale někdy není zbytí. Nově zakoupené kytky je třeba dobře prohlížet ( případně podezřelé dávat do karantény ) nejen při koupi ( před zasazením), ale i nějakou dobu po něm.
S novou kytkou se toho dá do zahrady bohužel zavléct mnoho nežádoucího :( ( plevele, škůdce, choroby).
Moderátoři: Eva L., Květa