Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 30. dub 2016 06:44 #306408

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
zeuwicka napsal:
Holky moc děkuju, ono už asi ani není co zachaňovat :( myslíte, že ty hosty vyraší znovu? Foto je dva dny staré, teď už mají listy obě totálně bez barvy a gumové.. Jestli to i odstřihnout? Ať to nehnije...
image_2016-04-30.jpeg

image_2016-04-30-2.jpeg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Trvalky III 30. dub 2016 06:59 #306410

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Zeuwicko, ono to nebude tak zlé, většina se toho chytne, je příznivé počasí. Kdyby teď po těch mrazíkách přišly letní vedra ( tuším v r. 2012 nebo 13 bylo takové děsné jaro), byl by to problém, ale bude normální počasí ;) .

Většina jich je "utahaná" po cestě, něco je šlehlé mrazíkem ( vyraší nové listy).
Tu hostu pro jistotu pozoruj, může to být normální ( některé jsou takhle krabaté "schválně" ;) ), může to být od mrazíků ( někdy i od sucha, prostě se listy neměly šanci vyvíjet normálně), ale pro případ, že by to byl hostavirus, ji sleduj a buď opatrná s manipulací nářadím. Jsou daleko od sebe, mšice na ně nelezou, obvykle bývá zdrojem přenosu stejně nářadí. Měla jsem tu před lety virozní undlatu ( to jsem ještě o hostaviru netušila, že existuje), prostě chřadla a chřadla a jedno jaro už nevylezla. Když si to zahradník neroznese sám, není to tak nebezpečné, jen je třeba na to místo nesázet hosty dalších asi 7 let :unsure: ( nevím tedy, jestli to mají podložené nějakou studií, nebo je to odhad :whistle: )
Kdybys měla podezření, dej pak fotku, je tu speciální dskuse o hostách.
Následující uživatel poděkoval: zeuwicka, varouch, Jikra

Trvalky III 30. dub 2016 09:57 #306413

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ad baptisia - kecala jsem. Je už dávno venku, jen ji zahlušila hesperis. Vzešly všechny tři rostliny.
ad růst těch Prarie - se ještě nedá dost dobře říct. Ono hodně kytek je děláno in vitro, pak se v zahradě ( a v odlišných klimatických podmínkách než je země vyšlechtění ) mohou chovat poněkud jinak.
Baptisia patří k rostlinám u nich je usazování jedno z nejpomalejších ( cca 3 roky), v době kdy jsme je kupovaly to byly klůcky. Spíš než růst to loni ( léto ) byl boj o přežití..

Proti obyč. baptisii jsou puky výrazně slabší ( může být přirozené ),jedna z nich má stále 1 ks, druhá 2 ks. Jsem spokojená.
( hlavně nepřesazovat )
--
ad listopadky - moc dobře to není vidět, je tam náznak ( i ) houb. onemocnění na stonku ?
ano, u chrys. jsou háďátka problémem. Kdyby je rostlina měla, chemie je neúčinná, afrikánlm příliš šancí nedávám ( skeptik ).
--
ad hosty + další.
Jakmile na to zasvítí sluníčko, bude vidět, co má poškozená pletiva. Např. čemeřice by to rozdýchat měla bez poškození, uvidíš. Problémem je, že jsou to skleníkové narychlené rostliny + mláďata.
Hostám odstraň pomrzlé listí. Jsou na mrazíky citlivé. U normálních rostlin to problém není ( Japonci si z nich dělají norm. salát, odřezávají na něj listí ). Pokud je na rostlinách ponecháš, dají se ti do nich houbové choroby.
Problémem je, že se jedná o jednopukovou sadbu. Pokud nenamrzlo srdíčko puku, vše bude OK, rostlina vytvoří nové listí. Přihnojit pak Kr.Start.
Pokud namrzlo, bohužel. Nebude mít obrazit z čeho.
Ta textilka jim za 2 - 3 roky bude působit potíže ( musíš zvětšit díry ).
Následující uživatel poděkoval: Jana V., zeuwicka, Kaja, Jikra, Marta

Trvalky III 01. kvě 2016 21:18 #306468

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
Květo, Jano moc děkuji, dnes jsem to vše ofikala, počkám do konce června a co neobroste, tak vyreju :( jen doufám, že se číslo otočí v můj prospěch..z 70 nových rostlin je OK jen 20..
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Trvalky III 03. kvě 2016 14:40 #306515

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Zeuwicko, snad se zdrchají. Mně omrzly čerstvé listy rozsazených dochanů, ale vypadá to, že obrazí.
Dnes mi poslali baptisie, těším se na ně.
Klíčí vám už verbena bonariensis? Vysela jsen na záhon cca před měsícem a zatím nic... Přemýšlím, zda má cenu vyset ještě i jinde.

Trvalky III 03. kvě 2016 15:14 #306519

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
na jednom - možná na dvou místech V.B.přezimovala :ohmy:
Poslední úprava: 03. kvě 2016 15:29 od Kaja.

Trvalky III 03. kvě 2016 16:01 #306521

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Verbena bon. mi stejně jako Káje slušně přezimovala a je všude ;)

Ad baptistie - přesazovala jsem na podzim několikaletou, modrou. Trs jak blázen, pěkně jsem se s ním namordovala. Teď už krásně raší, ještě je tedy otázka, jak pokvete. Od loňska mám i bílou, zatím má jen dva puky.

Trvalky III 03. kvě 2016 17:37 #306522

• Genovesa
  • Platinum Boarder
No jo Kajo a Skalničko, já vím, že v.b. přezimovává. Nicméně já jsem ji loni neměla, takže mi jde vyloženě o ty letošní rostliny. Mrzet mě to bude, jestli nevzejde.

Trvalky III 03. kvě 2016 17:41 #306523

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Já jsem si letos objednala žlutou babtisii,tak jsem na ni zvědavá. ;)

Trvalky III 03. kvě 2016 20:11 #306524

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Evko já taky. A ještě fialovou a modrou :)
Poslední úprava: 03. kvě 2016 20:27 od Genovesa.
Následující uživatel poděkoval: Evka
Moderátoři: Eva L., Květa