alcearosa napsal:
Jano, díky za radu, to o zaštipování floxů jsem nevěděla. Mám 3 barvy před skleníkem a vylítli mně skoro do 1,5m. Zaštípnutím kromě oddálení kvetení se také rozkošatí ? Mezi růžemi ( kromě sousedství Koré) je nemám - jsou určeny do kytic na hřbitov spolu s mečíky , kopretinami . Do růží budu rozmýšlet o jiné než obvyklé růžové barvě. Denivky mám 3, ale těm velkým se moc nedaří -asi špatné místo . Bezproblémovou denivku mám menší, růžovomeruňkovou, ta je u modrých boubelíků - hezká barevná kombinace.
Lilie ( 6ks) jsem letos na jaře koupila u Lukonu a udělala do země košíčky z králičího pletiva ( s drátěnou pokličkou - haha) proti myším a pokličku odstranila při rašení. Květy jsou obrovské,lilie už teď dost vysoké, ale nějak v záhonu neladí. Budu přesazovat na podzim - to se košíčky budou hodit. Jsou to orientpety,v dalších letech mají mít kolem 1,5-1,8m. Dvě fotky jsem dala na Právě kvete, ale název musím vyhledat.Další dám do Lilií, až pofotím.
Necháváš je v zemi nebo na zimu vyndaváš ?
A letos jsem ještě zkusila sporýše argentinského a už vím mezi které růže by se hodil lépe - na jaře zasadím jinak. Jó - pokus- omyl, ale v tom je to neustále zajímavé a tvůrčí, že ?
Abych to pro okahled měla v každé době co nejpestřejší , tak jsem se dala ještě na hortenzie.
Zatím jsou nové,zasazené v květníkách - pořízené levně ( 60 Kč) na jaře v "Aronii" ( mj. vše objednané včetně růží dodané v bezvadném stavu a s rychlým startem v růstu). Objednávala jsem tam prvně a max.spokojenost. A ke Krulichům se musím pro Monardy vypravit hned po neděli, aby zbyly vyhlídnuté.
Alcearoso, přesunuju sem, páč je to na delší vyprávění.
Ano, zaštípnutí má krom oddálení kvetení ( což je vlastně vedlejší efekt, ale dá se ho využít) hlavně za účel rozkošatění trvalek a tím pádem jejich větší samostojnost. Dělá se např. i u vysokách aster, které se mají tendence rozvalovat, já ho s úspěchem používám u perowskie Blue Spire, která se u mě strašně rovźvaluje. Také vysoká seda a mnoho dalších trvalek se tak dá zaštípnout. Hloubka zaštípnutí je zřejmě libovolná od drobného zaštípnutí vršků, po zastřižení na půlku ( u novo-belgických aster jsem zkoušela pokosit prakticky u země a taky to lze). V Anglii tomu říkají Chelsea chopping, páč se dělá v termínu , kdy se koná výstava v Chelsea ( konec května), je to tam taková společenská událost, že tento termín nelze prošvihnout

. Ale lze i později, obecně snad kdykoliv, ale nejlépe, než začne rostlina nasazovat na květ a vrchní část výhonu je měkká. Současně to u některých trvalek sníží jejich výslednou výšku, ale u některých to tenhle efekt moc nemá, záleží taky na tom, jak hluboko se zaštípne. Pokud je problém jen v rozvalování trsu a současně není potřeba snížit výšku, dá se udělat zaštípnutí jen koldokola trsu. Tím se zpěvní a rozvětví jen vnější "kruh" výhonů, který by měl udržet ten vnitřek, aby sebou neplácnul. Dále to celkově prodlužuje dobu kvetení trsu, páč to zaštípnuté nakvete o něco později než nezaštípnutý prostředek a v neposlední řadě to má za efekt pěkný tvar trsu - samozřejmě to vyzní jen u větších starších trsů

.
Lilie- asijky jsem nechávávala v zemi, každoročně se pěkně rozrůstaly. Orienpety mám letos prvně, tak taky zatím experimentuju