Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 10. čec 2016 05:40 #311192

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Gabčo,ta růžová má tedy bohaté květenství :) ,odrůdu asi neznáš?Netrpí padlím?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Trvalky III 10. čec 2016 08:23 #311194

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Monardu mám světle fialovou - menthifolii. Jako barva hezká, ale taková světlá, nevýrazná. Na jaře jsem ji rozdělila na tři nová místa a mám v plánu k ní dosadit nějakou tmavě fialovou. Objednám na jaře, teď jsem viděla jsem v květu pár stvolů a za stovku. Měla jsem i růžovou, ta byla dokonalá. Ale kvetla jen první rok, další rok vyrazil jeden stvol a pak ani to ne. Byly vedle sebe, tak nevím, co se jí nelíbilo.

Trvalky III 10. čec 2016 11:15 #311200

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Evka napsal:
Gabčo,ta růžová má tedy bohaté květenství :) ,odrůdu asi neznáš?Netrpí padlím?

Evko, je to Cranberr Lace. Padlí letos nemá, a vloni si moc nevybavuju, ale myslím, že ne.
Na cedulce píšou 30 -40cm, ale tahle je rozhodně vyšší, cca 70 - 80cm.
Tu tmavší název nevím, koupila jsem ji bez názvu. Ale třeba bude někdo vědět. Má do vínova zbarvený listy těsně pod květem.
U Krulichu mají docela výběr.
www.zahradnictvikrulichovi.cz/vyhledavan...ere=products&x=0&y=0
Následující uživatel poděkoval: Evka, bradhal

Trvalky III 12. čec 2016 18:32 #311350

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
WP_20160703_17_08_41_Rich3.jpg

WP_20160703_17_08_56_Rich.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Evka, Jikra, alenak, Marta, luci

Trvalky III 12. čec 2016 21:24 #311356

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
No ty jo, doteď jsem žila v tom, že monardy jsou jen tři barvy - červená, bílá a novinka fialová.

Trvalky III 13. čec 2016 13:44 #311397

• vv
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 185
Já mám Fireball - úžasná, tmavá, velká spokojenost.

Trvalky III 14. čec 2016 21:50 #311495

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Moje sbírka monard ( všechny bezejmenné)

P1060934.jpg

P1060931.jpg

P1060943.jpg

barvy víceméně odpovídají
Následující uživatel poděkoval: Jikra, alenak, Marta

Trvalky III 16. čec 2016 16:31 #311567

• Jana V.
  • Platinum Boarder
alcearosa napsal:
Jano, díky za radu, to o zaštipování floxů jsem nevěděla. Mám 3 barvy před skleníkem a vylítli mně skoro do 1,5m. Zaštípnutím kromě oddálení kvetení se také rozkošatí ? Mezi růžemi ( kromě sousedství Koré) je nemám - jsou určeny do kytic na hřbitov spolu s mečíky , kopretinami . Do růží budu rozmýšlet o jiné než obvyklé růžové barvě. Denivky mám 3, ale těm velkým se moc nedaří -asi špatné místo . Bezproblémovou denivku mám menší, růžovomeruňkovou, ta je u modrých boubelíků - hezká barevná kombinace.
Lilie ( 6ks) jsem letos na jaře koupila u Lukonu a udělala do země košíčky z králičího pletiva ( s drátěnou pokličkou - haha) proti myším a pokličku odstranila při rašení. Květy jsou obrovské,lilie už teď dost vysoké, ale nějak v záhonu neladí. Budu přesazovat na podzim - to se košíčky budou hodit. Jsou to orientpety,v dalších letech mají mít kolem 1,5-1,8m. Dvě fotky jsem dala na Právě kvete, ale název musím vyhledat.Další dám do Lilií, až pofotím.
Necháváš je v zemi nebo na zimu vyndaváš ?
A letos jsem ještě zkusila sporýše argentinského a už vím mezi které růže by se hodil lépe - na jaře zasadím jinak. Jó - pokus- omyl, ale v tom je to neustále zajímavé a tvůrčí, že ?
Abych to pro okahled měla v každé době co nejpestřejší , tak jsem se dala ještě na hortenzie.
Zatím jsou nové,zasazené v květníkách - pořízené levně ( 60 Kč) na jaře v "Aronii" ( mj. vše objednané včetně růží dodané v bezvadném stavu a s rychlým startem v růstu). Objednávala jsem tam prvně a max.spokojenost. A ke Krulichům se musím pro Monardy vypravit hned po neděli, aby zbyly vyhlídnuté.

Alcearoso, přesunuju sem, páč je to na delší vyprávění.
Ano, zaštípnutí má krom oddálení kvetení ( což je vlastně vedlejší efekt, ale dá se ho využít) hlavně za účel rozkošatění trvalek a tím pádem jejich větší samostojnost. Dělá se např. i u vysokách aster, které se mají tendence rozvalovat, já ho s úspěchem používám u perowskie Blue Spire, která se u mě strašně rovźvaluje. Také vysoká seda a mnoho dalších trvalek se tak dá zaštípnout. Hloubka zaštípnutí je zřejmě libovolná od drobného zaštípnutí vršků, po zastřižení na půlku ( u novo-belgických aster jsem zkoušela pokosit prakticky u země a taky to lze). V Anglii tomu říkají Chelsea chopping, páč se dělá v termínu , kdy se koná výstava v Chelsea ( konec května), je to tam taková společenská událost, že tento termín nelze prošvihnout :P . Ale lze i později, obecně snad kdykoliv, ale nejlépe, než začne rostlina nasazovat na květ a vrchní část výhonu je měkká. Současně to u některých trvalek sníží jejich výslednou výšku, ale u některých to tenhle efekt moc nemá, záleží taky na tom, jak hluboko se zaštípne. Pokud je problém jen v rozvalování trsu a současně není potřeba snížit výšku, dá se udělat zaštípnutí jen koldokola trsu. Tím se zpěvní a rozvětví jen vnější "kruh" výhonů, který by měl udržet ten vnitřek, aby sebou neplácnul. Dále to celkově prodlužuje dobu kvetení trsu, páč to zaštípnuté nakvete o něco později než nezaštípnutý prostředek a v neposlední řadě to má za efekt pěkný tvar trsu - samozřejmě to vyzní jen u větších starších trsů ;) .

Lilie- asijky jsem nechávávala v zemi, každoročně se pěkně rozrůstaly. Orienpety mám letos prvně, tak taky zatím experimentuju ;)
Poslední úprava: 16. čec 2016 17:08 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Vendy

Trvalky III 16. čec 2016 16:47 #311569

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Pokračuji :
denivky - chtějí bohužel přibližně tytéž podmínky jako růže, což je problém, protože na řadě míst se musím rozhodnout, zda růže nebo denivky ( což je tedy pro mě dost těžká volba :S ). Na rozdíl od růží, potřebují celkem dost vody. Růže u mě prosperují i na úplném úpalu bez pravidelné zálivky, denivky totéž místo nesou mnohem hůř, takže je sízím tam, kde není taková výheň. Ale je to dáno tím, že tu mám sucho, podzemní voda i v nejdeštivějším období max. 0,8m pod povrchem, jinak ještě hlouběji. V oblasti někde u řeky pojedou jak draci i na úpalu ;)
verbena bonariensis - asi spíš počkej, co najdeš najaře ;) a pak teprve stěhuj. Při tuhé zimě loňská rostlina nepřežije, ale najdeš semenáčky ( nech pořádně dozrát semena) a ty pak přesázíš. Pokud bude mírná zima, přežije jak matka, tak mnoho potěru a ten já přesazuju zjara, když hezky naraší na finální místo. Je to lepší než znovu vysívat. Mmch. verbeny lze taky zaštípnout, loni se mi vysemenily moc na kraji záhonu, když dorostly do metru, vzala jsem je 15cm nad zemí a do podzima měly zas metr..
phloxy - hele, u Krulichů nebudeš vědět, který si vybrat dřív :silly: , jestli přineseš domů míň jak 5 ks, tak jsi hrdinka ;) . Mají nové kultivary, které jsou vesměs odolné padlí ( aškoliv to na první pohled tak možná nebude vypadat - řešily jsme to tu myslím loni, phloxy v kontejnerech chytnou kdejakou flekatost, v záhonu jsou ale zdravé, můžu to potvrdit i s phloxy od Krul.) a hlavně mají nepřeberné množství barev, vč. tmavě karmínových, modrý Blue Paradise i žíhané a rozmývané ( celkem si stovku kultivarů)... Pak se pochlub ;)
Poslední úprava: 16. čec 2016 16:49 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Vendy

Trvalky III 16. čec 2016 17:11 #311571

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Jano s tím zaštipováním čehokoliv jsi mně dostala. U aster bych to vůbec nečekala, ani u verbeny. Zaštipuji balkonovky, hlavně surfinie,ale trvalky ne. Bezva rada jak si některé nenechat přerůst přes hlavu.S nabídkou floxů jsi mně včas varovala. Omezím strop financí v peněžence. Monardy už mám vybrané, doufám , že na mně počkají. Poreferuji.
Moderátoři: Eva L., Květa