Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Cibuloviny III

Cibuloviny III 18. úno 2017 16:15 #316471

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Bradhal, nechala jsem cibuloviny v květináších v garáži a ikdyž lehce namrzly, nijak jim to nevadilo. Když jsem je pak kvůli hrozbě větších mrazů přestěhovala do sklepa pod domem, začaly se postupně táhnout nahoru, ale zatím je to ještě v normě, nejsou vytažené víc jak 5-10cm. Chystám se je vystěhovat ven, už by nemělo moc mrznout, bude to pro ně nejlepší řešení.

Ty tvoje jsou sice vytažené hodně, ale na nějaké chráněné místo u zdi, přehozené několik dní dvojitou textilkou, by to myslím zvládly. Třeba zatím v nějakém polorežimu, že bys je na noc ještě schovávala třeba do garáže. Předpovědi vypadají ( aspoň pro nás) příznivě.

Tyhle jarní cibuloviny by měly zvládat změny teplot ( ikdyž tyhle vytažené nemají pletiva tak pevná, jak by měla, kdyby vyrašily venku).
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Cibuloviny III 18. úno 2017 17:51 #316472

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Nemám právě ani sklep ani garáž ani skleník, zimování na houby. Předsíň malá a teplá, ta půda se mi zdála, že by to šlo, no nejde. Letos se snad podaří udělat za domem prostor na sázení a skladování nářadí, pak to budu zkoušet zimovat venku.

Cibuloviny III 19. úno 2017 10:20 #316481

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Kdysi jsem dostala cibule tulipánů v lednu. Tak jse je vsadila do květináčů a nechala v garáži, kde občas i mrzlo. Myslím, že do - 5°C by se mohly nechat i venku. Třeba jen květináč omotat bublinkovou fólií. Pamatuju, že ty moje taky byly promrzlý na kost.
Teď už bych je určitě dala ven, noční teploty se pohybují kolem nuly a to je v pohodě. Opravdu potřebují přemrznout a spíš chladno.
dsc019x478.jpg

dsc0v19255.jpg

tulip_2017-02-19.jpg

dsck0192921.jpg
Poslední úprava: 19. úno 2017 10:22 od Gabča.
Následující uživatel poděkoval: quendery, Kika, Marta, bradhal, Regina

Cibuloviny III 19. úno 2017 12:34 #316484

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Dám jen narcisku. Tulipány mám o kousíček menší než Gabča.

narcisky1.jpg

Tulipány jsem kupovala ve slevách. To je dost pozdě. Některé jsem nacpala do záhonů, další už jsem nestihla a taky jsem chtěla vzykoušet. Dala jsem na půdu. Tma skoro, dost chladno. Snad tam nemrzlo.Dnes jsem snesla, spíš nařídila synátorovi a dám je už ven. Jedny jsem na podzim zapomněla v květináči. Na ty jsem zvědavá, jak dopadly. Taková směska, co zůstalo. Nechala jsem jako zkušební.

A včera večer jsem dala řezané tulipány ve váze na okenní parapet ven. Přežily naprosto bez úhony.
Poslední úprava: 19. úno 2017 13:03 od Regina.
Následující uživatel poděkoval: Kika, Marta

Cibuloviny III 19. úno 2017 13:01 #316487

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Ja dneska objevila spicky narcisu i na zahone. A taky mam pocit, ze mi lezou okrasne cesneky (Allium Sphaerocephalon)

Cibuloviny III 19. úno 2017 15:11 #316489

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Tak jsem je dnes nechala vynést ze sklepa rovnou ven, jsou vybělené, takže jsem je dala do celodenního stínu a přehodila dvojitou textilku. Jsou u zdi garáže, takže jsou tam částečně i chráněné. Vystěhovala jsem i hyacinty, už jim mezi lupeny vykukují poupata, tak už to zatmívání snad stačilo :unsure: .
Když jsem je z té garáže stěhovala v půli ledna do sklepa, byly taky zmrzlé na kost a nijak jim to evidentě nevadí.
Velké keramické květináče mám celou dobu ve starém skleníku, nejde tam touhle roční dobou moc sluníčka, když mrzlo, byla půda ve vyvýšených záhonech zmrzlá na kost. Řekla bych, že uprostřed květináčů může být ta hlína klidně ještě zmrznutá. Na povrchu už povolila, vylézají špičky čehosi, tipuju, že jsou to modřence. Jsou tam někde i krokusky, ale jejich lupení je jiné.
Na záhonech zatím nic, ve stínu jsou louže stále ještě zmrzlé, ikdyž je veku nad nulou. Zem je stále zmrzlá, louže se nevsakují.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Regina

Cibuloviny III 19. úno 2017 16:03 #316490

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
U nás bahniště,ale už jsou venku sněženky,modřence a krokusy-ty opravdu jen špičky.Jinak jsem to nezkoumala,protože se mi nechce z bot odstraňovat koule bahna.V květináčích už se taky něco klube.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Cibuloviny III 19. úno 2017 18:42 #316495

• bradhal
  • Platinum Boarder
Tak tady je to napůl, na půlce zahrady je ještě sníh, 5 cm určitě, na svazích otočených v lepším úhlu ke slunci a na místech, kam stéká voda, je to roztopené. Ale kaluže, voda se téměř nevsakuje. Koupené lilie mám částečně v lednici, ale ostatní zítra zasadím po jednom do 5l nádob a vystěhuju ven. Naskládané v nějaké bedně a zakryté by snad mohly přežít zbytek zimy bez problémů. A ty předčasně narašené narcisy nebudou ozdobou na schodech, ale zase mám k řezání do vázy - ta žlutá je tak krásně jarní...
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Cibuloviny III 19. úno 2017 21:32 #316496

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Bradhal, ty 5l jsou zbytečně veliké, pokud to pak budeš sázet do země ( podle mě stačí 1,4 nebo 2l ;) )
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Cibuloviny III 19. úno 2017 21:49 #316497

• bradhal
  • Platinum Boarder
Právě nevím, jestli to v tom i nenechat, kdyby tam byly po jedné. Na jednu sezonu. Tři jsem dala po jedné do krychlových 2l nádob a do ledničky, ale mám jich ještě dalších...30?, to tam nenarvu. A pokud je chci dat ven, tak vyšší 5l je na promrznutí asi víc odolnější než ta malá. Nevím, váhám. Taky jestli je nedat třeba jak Holanďani do zeleninových beden a nenechat to na sezonu v tom. :unsure:
Moderátoři: Eva L., Květa