Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Cibuloviny III

Cibuloviny III 19. úno 2017 22:04 #316498

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Bradhal, mám lilie, jak jsem různě rozsazovala a chtěla stěhovat, tak po třech v desetilitrových květináčích. Už několik let, nezahrabané, normálně stojí. Stále přežívají. Orient hybridy vyzkoušené nemám ale těm spíš než chlad vadí mokro. Dneska jsem se konečně mohla v něčem pohrabat venku. Mimo jiných pro mě skoro neuvěřitelných zjištěních o odolnosti rostlin, jsem koukla i do lilií. Jak mívají takové ty nové maličké, tak jedna koukala. Vzala jsem ji do ruky a prohlédla. Je proste normálně živá. Klidně bych je zasadila a dala ven. Pokud můžeš, tak někam, kam neprší. Mokro jim škodí asi nejvíc.Ale samozřejmě hlínu udržovat vlhkou.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Cibuloviny III 19. úno 2017 22:19 #316499

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Souhlas, mám teď několik let lilie jen v květináčích, zimuju ve studeném skleníku ( zem určitě během zimy několikrát zmrzne a rozmrzne), zjara normálně raší.
Když jich máš 30, tak bych buď je zasázela do 1l květináčků ( měla jsem jednou i v klasických k9) po jedné s tím, že zjara pak přijdou zasázet ( budou fungovat jako jakákoliv kontejnerovaná kytka, kořeny se poškodí při přesazování minimálně.
A nebo, pokud to vypadá spíš na to, že zjara nebude možnost je zasázet, tak pak ta bedýnka není špatný nápad, ale do toho bych pak opravdu nesahala až napodzim.

Cibuloviny III 19. úno 2017 23:20 #316501

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
No právě já měla větší část nových lilií taky v květináčích, ale na zimu jsem je zakopávala i s nádobami do země a měly krytí. Fungovalo to, rostly, množily se, letos jsem měla v plánu je dat už konečně do volné půdy. Ale jak jsem tu psala, nechala jsem je zapomenuté venku...zas třeba mám naději, když tu regina psala, že jí přežily i v květináči venku. Už mám koupené něco od Koníčka, něco Šebrov - náhradu za ty zapomenuté a něco nového, ještě čekám na Lídl, jestli budou mít. V předchozích letech měli kolem 25.2 lilie v nabídce. Mám jich pořád málo, jako všeho v zahradě :laugh: - něco chci do záhonů na okrasu a něco k řezu, záhonek mix, směsku.

Cibuloviny III 20. úno 2017 01:07 #316502

• Regina
  • Platinum Boarder
Bradhal, myslím, že přežily. Budeš mít o něco víc.Ale kytek není nikdy dost. Já stále čekám na toho Jošta. Je to nějak dlouho.Je pravdou, že jsem objednávala pozdě ale psal v potvrzení, že začíná posílat od konce ledna. Teď je 20. února. Ale zase podle Lidlu, asi je zpoždění všude.

Cibuloviny III 20. úno 2017 16:36 #316515

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Tak jsem se přebrodila přes sníh a donesla domů jeden ze zapomenutých květináčů.
Původní stav: lilie Starlight Express, kupovaná ve výprodeji Bauhaus po odkvětu (původně 298!), 5l květináč, 4 stonky. Orientálka podle štítku, takže by měla byt citlivější.
Po vykutání: Substrát promrzlý a totálně prorostený kořeny, vyboulené dno. Snažila jsem se kořeny co nejopatrněji rozmotat a uvolnit. Čekala jsem tři cibule, jednu možná rozdělenou, když to mělo 4 stonky. Ukázalo se, že původních cibulí bylo v tom květináčku pět! Jedna malá, úplně měkká, to se domnívám, že uhynula už po výsadbě, proto ani nevyrašila. Ostatní v různě velké, některé víc zahnědlé, některé míň, ale je to tvrdé, šupiny nejsou měkké. Našla jsem tam tři malé cibulky, kuličky 1 cm těsně pod povrchem, naprosto bez zahnědnutí.
Oloupu ty šupiny, co jsou nějak poškozené, část asi zkusím našupinovat nasadit a cibule rozesadím po jednom a dám je zase ven, ale na chráněné místo. Uvidím, jak to s nimi bude dál.

IMG_1442.jpg

IMG_1444.jpg

IMG_1446.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Regina

Cibuloviny III 20. úno 2017 21:15 #316531

• Jana V.
  • Platinum Boarder
No vidíš :) , vydržej hodně ;) ( nevim, jak u vás, ale tady bylo max. -15, to není žádná hrůza)

Cibuloviny III 20. úno 2017 21:24 #316535

• Regina
  • Platinum Boarder
Jano, člověk má krátkou paměť.Asi jak se udělá trochu zima, tak je tu stále strašák z krutozimy. Snad z roku 2012 nebo kdy jste to tu určili. A to bylo škod hodně.

Cibuloviny III 02. dub 2017 08:56 #317437

• Marqetka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 541
Chtěla jsem se zeptat: letos mi vylezlo strašně málo narcisů Tete a Tete. Loni jsem měla více jak dvojnásobné trsy, letos sem tam kvítek. Ostatní cibuloviny na stejném záhonku v pohodě. Jsou Tety náchylnější ná mráz? Sněhu jsme ale letos měli hromadu. Nebo na vlhko? Nemáte někdo obdobnou zkušennost?

Cibuloviny III 02. dub 2017 09:21 #317438

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Marquetko, nemohlo je neco sezrat (ozrat)? Jinak neporadim, nijak se na nich zima neprojevila, mam jich priblizne stejne jako vloni.

Cibuloviny III 02. dub 2017 10:26 #317441

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marquetko, nenašla jsem nic speciálně k Tete a tete, ale obecně tady : třeba se tam něco najde..
Moderátoři: Eva L., Květa