Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Klematisy - Plaménky II

Klematisy - Plaménky II 15. čen 2016 23:54 #309658

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
recta 'Velvet Night'
má vobruč - má
má následně tyč a provázek - má

hnojila jsem jej - ne
voní - silně,
tak mu odpustím, že mi zalehl a olámal růži. Holt musím s ním na plné slunce, tohle se už nedá..

DSCN1592.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, varouch, Kika, Janik, Láďa, Vendy, Jikra, alenak, Marta a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Klematisy - Plaménky II 15. čen 2016 23:57 #309659

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kveto, padnul snad na Heavenly Pink?Neco drobnyho, ruzovyho tam pred tim obrem vidim

Klematisy - Plaménky II 16. čen 2016 00:08 #309663

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
EvoI - na Blue Edena, co je stranou/doleva/za H.Pink.Olámal mu dva květní stvoly :angry: .
Pak jsem ho vzpřímila provazem, neudrží ho, vafnul více dopředu. H.Pink neublížil.
Následující uživatel poděkoval: evai

Klematisy - Plaménky II 17. čen 2016 22:22 #309840

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
To jsem ráda, že je tu tolik nadšenců nejen do růží, ale i do plaménků. Mám jich v současnosti 17 a určitě to není konečná. Letos chci jet na výstavu do Parkonu a s prázdnou domů nepojedu, takovou dálku. Jinak se tu někdo dřív ptal, kolik jsme ochotní platit za klematis. Já mám hranici 150 Kč, porušila jsem zatím jen jednou, strašně jsem chtěla Omoshiro. Za 180 mi bylo drahé, tak další rok po zdražení na 200 už jsem neváhala. A letos ho našla v jednom obyč zahradnictví za 120... jinak drtivá většina mých plaménků je z výprodeje Bauhaus v cenách kolem 50 korun a pak z běžných menších zahradnictví hlavně v Brně a okolí. Mám nějaké dva no name, u ostatních vím, mám to tak radši. Výborné stránky, kde pokaždé hledám info, jsou www.clematis.com.pl/en/ Velká část rostlin v našich prodejnách pochází přímo z této školky.
Kdosi tu psal, že je dusí v květináči, ale že je musel mít. Já už to tak dělám záměrně. První rok jsem je všechny vysadila, v srpnu pak nastoupilo hnědnutí, ošetřovat to potom na volném prostoru na nic. Třeba Pink Fantasy, co tu už několikrát byla, ta mi odešla komplet celá, uschlá na prášek za pár dní. Naštěstí letos na jaře po vykopání bylo vidět výhonky, už je přesazená a opečovávaná. Ostatní dávám zrovna do velkých květináčů, rok si je opečuju, taky pozoruju barvu, jaká je v reálu proti fotkám na netu, jaký z toho mám dojem, pak půjdou na pevné místo. S některými počítám v květináči trvale.

IMG_8806.jpg

Fujimusume - "duch vistárie". Jeden z "modrých" - jak asi to u plaménků nejvíc jde. Po otevření je víc do fialova, časem barva bledne do světle modré. Japonská odrůda z roku 1952, 'Asagiri' x 'The President. Květ byl už první den větší než moje ruka. Pořízen letos v Parkonu manželem na služební cestě (on miluje jezdit po zahradnictvích s papírkem v ruce, znáte to :) ).
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Kika, Baránková, Vendy, Jikra, alenak, Marta, ibiska

Klematisy - Plaménky II 17. čen 2016 22:28 #309841

• bradhal
  • Platinum Boarder
Plamének Nocturne, čerstvě rozkvetlý. Po otevření sytá barva ve středu lístků začíná blednout. Japonský šlechtěnec, rodiče 'Tateshina' x 'Pink Champagne' (prodává se i pod názvem Kakio). Nemá rád úpal, vhodný do polostínu, kde déle kvete. Kakio mám hned vedle, ještě nekvete (to je tak, když se nechám strhnout nákupní horečkou a genetiku zjišťuju až doma). Zahradnictví Královo Pole.

první květ trochu netypický
IMG_8825.jpg

takto vypadá těch 9 dalších
IMG_8834.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kika, Baránková, Jikra, alenak, Marta

Klematisy - Plaménky II 17. čen 2016 22:32 #309842

• bradhal
  • Platinum Boarder
Misayo, kříženec 'Marie Boisselot' × 'The President' , vyšlechtěný v Japonsku 1967. Po otci je holka pěkně modrá s jenom jemným nádechem do fialova a po matce bílý střed. Patří mezi časně kvetoucí velkokvěté plaménky. Je zajímavé, že matka je bílá a otec stejný jak u Fujimusume, tam ale kombinace modré a bílé u rodičů dala světle modrou. Ta genetika je úžasná věc a Příroda teda umí.

IMG_8759.jpg
Poslední úprava: 17. čen 2016 22:34 od bradhal.
Následující uživatel poděkoval: Kika, Jikra, alenak, Marta

Klematisy - Plaménky II 17. čen 2016 22:35 #309844

• bradhal
  • Platinum Boarder
Ještě jednou už starší květ. Bouřka je tu dost pomlátila, mám koupený postřik, ale zas je to tu pořád na déšť, tak zatím ošetřené nejsou. Ale o víkendu už zasáhnu, ať nejsou na tabák.

IMG_8807.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kika, Jikra, alenak, Marta

Klematisy - Plaménky II 17. čen 2016 22:39 #309846

• bradhal
  • Platinum Boarder
Clematis montana rubens Mayleen - bujně rostoucí plamének, vlastně náš první. Květy jsou menší, více růžové než na fotce, v obrovském počtu, kvete 05-06. Bohužel, letošní mrazy s ním dost zamávaly, přežila pouze asi třetina poupat. Snaží se kvést ještě teď, ale slavné to není. Ovšem přírůstky už má půl metru. Mám i jeho příbuznou Marjorii, ale ta je v kýblíku a nějak na ni není vhodné místo. Budu muset pohledat.

IMG_8766.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika, Baránková, Jikra, Genovesa, alenak, Marta, ibiska

Klematisy - Plaménky II 17. čen 2016 22:47 #309847

• bradhal
  • Platinum Boarder
Ještě tip z polského fóra, jak umístit plaménky i do trvalek, k velkým keřům nebo do kyselé půdy. Jeden polský nadšenec vykope jámu, dá do ní drenáž a velký plastový kýbl (vypadalo to jako od barev nebo od omítky asi 20l) s dírami na dně a částečně po stěnách. Vyplní substrátem vhodným pro plaménky, hnojivem, zapíchne zrovna opěrku z roxoru a sadí. Měl nádherné plaménky ve skupinách rododendronů a azalek, přímo u tůjového plotu, v růžích... Přijde mi to jako geniální nápad, chci tak letos přestěhovat některé ty no name na chatu do zrovna takových podmínek. Jo, nechával na tom kýblu i to ucho, aby to mohl při případném přesazení líp vyndat ze země. Nahoře lehce zasypal zeminou a kůrou a paráda.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, Kaja, Kika, Baránková, Iveta, Vendy, Jikra, alenak, Marta

Klematisy - Plaménky II 18. čen 2016 06:46 #309855

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
několika metrovou Montanu Rubens jsem před třemi týdny ostříhala asi na metr výšky. děsná práce vymotat ji z plotu . ale už to bylo nutné - letos taky kvetla zpolovice co loni.. byly tam hodně proschlé výhony. stejně jsem nějakou dobu předtím ostříhala ještě víc Alpinu . ta už je hezky zelená - obrazila . myslím že je na to vhodná doba po odkvětu , kdy začnou vyhazovat nové výhony.

dscn14931_2016-06-18.jpg

tady je Montana předloni
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Iveta, Jikra, alenak, Marta, Gabča, ibiska, luci
Moderátoři: Eva L., Květa