Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradě II

Keře v zahradě II 16. úno 2017 21:51 #316388

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Jojo,vlítla jsem do Keřů I. a začetla se :cheer: ,má jich hodně
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Kamcule1

Keře v zahradě II 17. úno 2017 05:33 #316392

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Sambucus nigra Black Lace je nádhera sama. Roste výborně, kvete bohatě, má jen jeden problém - je to magnet na mšice. Ale to jsou asi všechny druhy bezů.

Sambucusn.BlackLace.jpg

Sambucusn.BlackLace1.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, quendery, Kamcule1, alenak, babkaela, Regina

Keře v zahradě II 17. úno 2017 06:03 #316393

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
a já dodám , že ho má v prodeji Starkl -Black Beauty 189 kč

Keře v zahradě II 17. úno 2017 07:48 #316397

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
EviL., četla jsem, že babičky říkaly, že v každé zahradě by měl být jeden bez, jednak samozřejmě kvůli květům a plodům a ze zahradnického hledicka proto, že všechny mšice vlezou na něj a ostatní kytky nechají napokoji ;) .

Keře v zahradě II 17. úno 2017 09:46 #316408

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Evo, díky moc za fotku...je nádherný...už vím, kam ho dám :whistle:
Jani s těmi mšicemi to je dobrý, uvidíme, jestli to zabere :laugh:

Keře v zahradě II 17. úno 2017 09:54 #316410

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Jano, asi úplně nefunguje. Mám tu jednu stařičkou bezinku. Čas ji vytvaroval v takový docela zajímavý strom. Tak jsem ji nechali. Bohužel, mšice mám i jinde. Ale kultivar je krásný :up Ale třeba by jich bylo víc.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Keře v zahradě II 17. úno 2017 10:50 #316414

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
S Dreslou jsme kupovaly Sambucus Black Beauty a Black Lace před 10 (11 lety ), později k nim sehnala i jejich předka Guincho Purple. Takže měla na poli vysazené všechny tři.

Liší se barvou listí, Black Lace je střihanolistý, nejtmavší až do černa, Black Beauty do bordova, Guincho začíná na tměvě zelené, v sezoně probordovatí, na podzim se listí barví do červena ( krátce setrvávající ).
Květy jsou nejvíce růžové u Black Lace.

Mšice mi nalétávaly jak kdy. Některý rok byly zcela čisté.
U mne se až tak bezproblémové nejeví, úplně jim podmínky nesednou. By se řeklo bezinka...

Black Beauty už cca 4 roky nemám. Opakovaně mu v srpnu zšedlo a zkroutilo se listí, nevábný pohled. Zřejmě houbové onemocnění. Následně bylo napadené jak verticilliovým vadnutím, tak nectrií.
Vykopala jsem jej.
Black Lace stále mám, postiženo je jen částečně. Výšku má cca 2 m, ale pouze jeden - sice větvený, ale stále jen jeden - kmínek. Na jakékoliv prořezávání nereaguje, nové větve nevytvoří.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, quendery, Kamcule1, bradhal

Keře v zahradě II 17. úno 2017 11:35 #316418

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Regino, viděla jsem v Rakousku obyčejnou bezinku vytvarovanou do cca 3-4m stromu a protože byla v květu, vypadalo to krásně ( říkala jsem si, obyč bezinka a kolik to může nadělat parády ;) ), ale bylo to za nějakým zahradním domkem, netuším, jak moc se jim daří řešit případné výmladky. Já bezinku měla jednu ( neuhlídaný semenáč) a trvalo dlouho, než se mi jí povedlo zlikvidovat, nezabíralo nic, dokonce si nejsem jistá, jestli náhodou nežije, je u plotu za rákosovou rohoží ( ale nahoru nekouká, tak snad už je po ní).
Ale přestože nemám žádnou, mám velké potíže s neustálými semenáčky. Zřejmě někde nedaleko jich bude plantáž a špačci a jiní foglové, kteří se pak zastaví ve větvíh našich stromů a keřů nám krom guana nadělují i spousty semen. Jak to přehlídnu, tak dvouletý semenáč už je velký problém vyndat, aniž bych poškodila okolní porost :( .

Keře v zahradě II 17. úno 2017 12:58 #316422

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jana V. napsal:
EviL., četla jsem, že babičky říkaly, že v každé zahradě by měl být jeden bez, jednak samozřejmě kvůli květům a plodům a ze zahradnického hledicka proto, že všechny mšice vlezou na něj a ostatní kytky nechají napokoji ;) .

Jani, tak tím jsi mě moc nepotěšila. :unsure: Takové keřisko zbavovat mšic je docela fuška. Nehledě na to, že květy občas konzumujeme a s postřikem by se nám asi zajídaly. :sick:

Keře v zahradě II 17. úno 2017 13:40 #316430

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Jano, jak pokvete, udělám foto. Je už tak stará, že ani výmladky nedělá. Ani už nijak nepřirůstá.Spíš místy prosychá. Taková trochu větší bonsaj bych nazvala. Proto jsme ji nelikvidovali. Jinak zahradu jsme převzali ve stavu, kdy tu byly snad stovky bezinek v různém stáří. Zničila jsem na nich asi dva rýče. Už jsem je úplně nenáviděla. Tahle zůstala ušetřena. Je už 15 let skoro stejná.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.
Moderátoři: Eva L., Květa