Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Vaše zahrady II

Vaše zahrady II 04. čen 2016 22:00 #308704

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Před 4 lety jsem přikoupila kousek pozemku vedle naší parcely - je to taková proluka mezi pozemky, kudy si lidi zkracují cestu z jedné ulice do druhé. Tuto funkci pozemku jsem ponechala a pomalu ho začala zkulturňovat. Bohužel nemám fotku z doby koupě. Svažitá část byla plná náletových dřevin (cca 4m vysoké duby, jasany, břízy, vrbičky a všude mezitím metry a metry čtvereční tavolníků, které se tam rozmnožily z vedlejšího "bezúdržbového" pozemku. Od té doby bojuji se zbytky tavolníku, haldou plevele a mizernou půdou. Mám občas pocity zmaru, ale když jsem dneska našla staré fotky, tak se to pomalu mění k lepšímu.

Tohle je část svahu z jara 2013 po vyklučení náletů a zasazení meruněk.

P1070299_s.jpg

P1070613_s.jpg

Dneska svah vypadá takto (je to foceno malinko odjinud, jako záchytný bod lze použít bílý domek, který zůstal, jen je teď bez oken a je nově nabílený). Krabice na cestě je momentální terč pro lučištníky. :)

P1100785_s.jpg

P1100784_s.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zeuwicka, JitkaU2, Kaja, Aglaé, skalnička, sany, mišpule, Evka, papla a tento uživatel má 9 dalších poděkování

Vaše zahrady II 04. čen 2016 22:47 #308705

• Kamcule1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 310
Je to parada. Ocenuji, zes nechala pruchozi tak, jak bylo zvykem. A moc rada bych tudy prochazela, zpomalila a pokochala se.

Vaše zahrady II 05. čen 2016 08:30 #308710

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Tééda Varouchu, je za tebou vidět velký kus práce :up . KOukám, že kosatcům se na tom svahu pěkně daří ;) . Udržet to bez plevele musí být dost dřina. Vypadá to, že něčím mulčuješ, čím?
Následující uživatel poděkoval: varouch

Vaše zahrady II 05. čen 2016 09:47 #308713

• varouch
  • Platinum Boarder
Mulčuju posekanou trávou a štěpkou. Štěpku mívám nárazově, muž dělá arboristiku, prořezává a kácí stromolezecky, přičemž většina zákazníků si prořezané větve likviduje sama, ale občas se jich chtějí zbavit a tak mi je naštěpkuje. Tráva těm záhonům hrozně pomáhá, protože je tam mizerná půda, je to spíš stavební suť a hlušina, tráva to přihnojuje. Bez plevele to rozhodně není, pleju tak dvakrát do roka (víckrát nestíhám, založila jsem těch záhonů husarsky moc :)) a stejně mám pocit, že těžce prohrávám. :)

Vaše zahrady II 05. čen 2016 10:26 #308716

• Jana V.
  • Platinum Boarder
:P hele, za vypleto v takových případech považuji, pokud se daří dlouhodobě udržet v převaze chtěné druhy nad nechtěnými ;) . Máma takhle osadila před lety svah pod jejich zahradou a pokračuje na mezi dál. Pod zahradou celkem boj vyhrává, stále je poznat, co bylo zasazeno záměrně ;) . Dál na stráni jsou sem tam do trávy zasazeny bobulovaté keře ( pro ptáky) a růže ( povětšinou historky, co se nevejdou do zahrady). Tam je to spíš 1:0 pro trávu, ačkoliv to máma 2x do roka obere kolem těch keřů, aby ta konkurence trávy nebyla tak velká. Ale tam není cílem trávu zlikvidovat, jen původní šípkové houští alespoň částečně redukovat a nahradit pestřejšími druhy. V obou případech je to bez možnosti jakékoliv zálivky, asi stejně jako u tebe, jen s tím rozdílem, že u nás naprší půlka toho, co u vás...
Následující uživatel poděkoval: ibiska

Vaše zahrady II 05. čen 2016 10:53 #308719

• varouch
  • Platinum Boarder
Tak to v tom případě bude u mě podobný. Snažím se přemoci plevel něčím kulturnějším a když už na některých místech pleju jen trávu a pampelišku, tak si gratuluju. Válčím se svlačcem, svízelem, přesličkou (tu bych mohla prodávat) a všechno je to raketovej děs.
Srážky za poslední rok mám podle meteostanice 555mm. Průměr tu máme 600-900, takže sucho, sucho. U vás to musí být ještě výživnější.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Vaše zahrady II 05. čen 2016 12:35 #308724

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Já mám dobrou zkušenost s Deschampsií. Ona je tak invazivní a tvrdá a vytrvalá,
že za chvilku všechen ten plevel potlačí a vítězí ona, takže přesně tyhle ne až tak
často udržované svahy v krkolomném terénu (na chalupě) vypadají, jako že metlice
je tam (všude) vysazena záměrně. No úplnej Piet Oudolf, fakt. :laugh:

Vydrží mezi ní kakosty phaeum i jiné přírodnější, vydrží velké šanty (´Six Hills Giant´),
vydrží bětorn, chrpy... Neosvědčily se mi denivky (ale to možná myši), loni ještě kvetly
žluté pryšce, letos jsou mrtvé. (lalokáč?, ultrasucho?, nepéče?) Vykukují tam listy ocúnů
a muchovníkům se také daří. Přírodní růže jsou také ok.

Varouchu, přesličku miluju.
Čile bych ji vydával za Presliciosis umbago ´Sensus´ a umělecky bych ji zakomponoval. :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Jana V., varouch

Vaše zahrady II 05. čen 2016 13:12 #308726

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Honzo, neustále se mi tu vysemeňuje obyčejný ječmen : www.biolib.cz/cz/image/id87114/ ( páč za plotem pole). Pro mě je to pěkná dekorativní rostlina, ale oficiálně je to plevel. Pokoušela jsem se 2 roky o výsev ječmene hřivnatého : www.google.cz/search?q=je%C4%8Dmen+h%C5%...ygB&biw=1366&bih=634 , který Outdolf používá ve výsadbě, ale u nás nepřezimuje, výsevy mi nejdou ( asi špatné semeno). Jsem se letos rozhodla, že rozdíl mězi nimi budu považovat za nepodstatný a ječmen setý povýším na dekorativní rostlinu ;) .

Dtto s ovsířem : botany.cz/cs/helictotrichon-basalticum/ . Pro mě je to pěkná tráva ( navíc jde celkem dobře plejt a neutlačuje okolní rostliny) ;) .

Vaše zahrady II 05. čen 2016 20:00 #308734

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
101_2888.jpg

101_2896.jpg

101_2898.jpg

101_2895.jpg

101_2891.jpg

něco z mé zahrady , do soboty bude v plném květu
Následující uživatel poděkoval: Jana V., zeuwicka, JitkaU2, Kaja, skalnička, sany, Evka, papla, Láďa, Vendy a tento uživatel má 5 dalších poděkování

Vaše zahrady II 06. čen 2016 09:18 #308793

• luci
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 995
Lukasi:
jako bych se ocitla v jinem svete ... achhh ...

varouchu:
makli jste si a zacina se to rysovat .. ono se to nezda ale kacet ty krkolomne svahy a jeste tam neco vysazovat ... taky to znam ... ovsem zbabela tam nechci sazet zadne kytky prave kvuli pleti ... u me se jedna o 100m dlouhy svah takze jsem nakoupila magnolie a seriky a jednou tam snad natahnu folii a podsadim barvinek .. na vic silu nemam ...

stridave kosime jeste druhou stranu coz dalsich 80m skaly plne naletu ... grr ...

divizny se tam perfektne hodi a kosatcum to tam taky vylozene slusi ...
Následující uživatel poděkoval: varouch
Moderátoři: Eva L., Květa