alenak napsal:
jak tak pokukuju po zahradách, je v nich dost hortenzií paniculat a dělají letos velkou parádu, hlavně díky vodě. Přehnal se dnes u nás vichr s vodou a koukala jsem na Strong Anab., ani se nehnula, bezva. Mám v hlavě ještě koupi dubolisté. Nemáte někdo zkušenosti s odrůdami, kterým se daří, asi bude i oříšek je sehnat... díky moc za jakékoli info

Aleno, kdysi jsem kupovala v Diké cca 5 cv., dle mě to byl dovoz z Hol.
Jedna mi zmrzla, další dvě nejsou cv. správně. Poslední dvě - jedna roste u EvyL, druhá v Brně. Jo, vlastně ještě dvě jsem dávala Dresle.
Následně cca po 2 letech jsem si kupovala plnokvětou.
- je vidět obrovský rozdíl mezi Lib. a mnou. Evě bují, mně roste. Nestěžuju si ale.
- při tepl. pod -21 namrzá, nepokvete. Při ještě vyšším mrazu se z klacků mrazem sloupává kůra, stříhala jsem je jednou až k zemi. Přežily ( kromě té jedné, to byl nějaký dwarf = náchylnější, předpoklad ).
- je naprosto obdivuhodné v jaké tmě je schopná růst a kvést. Hluboký stín.
- v podstatě se vyrovná i se suchem, 2018 na ní nebyly vidět žádná postižení.
- asi bych nekupovala Harmony ( kdybys na ni kápla ), květy jsou těžké, visí.
- kvete na starém dřevě ( podobně jako H. macrophylla ), ale absolutně není náchylná na jarní přímrazky.
- toleruje i vyšší pH.
mám H.q. Snowflake ( + 2 obyč. někde zarostlé pod keři ).
hluboký stín, v kořenech třešně, tma. Otáčí se za světlem, ale roste tam. Krásně na podzim barví ( všechny, jen jde o to kdy začnou. Listy drží dlouho, část jich zůstává i přes zimu ).
tady loni s parrotií. Cv. na této f. měl být právě Harmony, není.