Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie II

Hortenzie II 21. kvě 2016 01:20 #307636

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Hortenzie II 21. kvě 2016 15:26 #307671

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Jdu pro radu - potřebovala bych sehnat hortenzie, ale takové ty klasiky velké keře (1,5-2m), co bývaly na vesnicích, občas to ještě někde uvidím, ale málo. Asi určo je to macrophyla, ale ty nové druhy jsou strašně nízké.

Chtěla bych ji kolem vstupních dveří ke strejdovi, je tam málo sluníčka a vlhko, tak myslím, že by tam šly.

DSC_0173.jpg

díky

Hortenzie II 21. kvě 2016 16:49 #307672

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Vendy, myslím, že když vybereš nějakou obyčejnou růžovou někde v hobymarketu, že 1-1,5m ve vlhku udělá ;) . Ono je to do jisté míry opravdu dáno geneticky ( větší je třeba : www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=1905 ), ale také hodně právě vodou a hnojením a taky věkem. U mámy ten metr dvacet dají v pohodě právě ty hobymarketové, ale ... jednak je tam má už asi 15 let, a jednak jim kolem nohou odtéká přepad od okapu ze střechy , jsou v kolečkách v trávníku a na severní stranu, takže hlína tam pomalu vysychá a trávník je tam zelený i v letních parnech.

Druhá možnost samozřejmě je, takovou hortenzii objevit, pořádat majitele o pár řízků a pak si pár let počkat ;) .
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Vendy

Hortenzie II 21. kvě 2016 17:06 #307673

• Vendy
  • Platinum Boarder
Díky Jani. Měl by to být dárek letos, takže řízky padají :-(
Juknu po zahradnictvích, a když tak koupím "nějakou" a budu ji držet palce. Myslím, že podmínky tam bude mít super, když jsem tam loni okopávala, tak jsem si říkala, že to jsou přesně podmínky pro ni. A navíc by tam vypadala hezky. Pamatuju si, že tam mívali v květináči obr topolovky, ale na to už teď není čas...

Hortenzie II 22. kvě 2016 08:33 #307700

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Moje hortenzie jsou už vyšší než já, pravda, je jim 30 let a poslední zimy nezmrzly, takže stříhám od konce k nejsilnějším výhonům. Výška mi vyhovuje jako pohledová clona....
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Vendy

Hortenzie II 22. kvě 2016 09:09 #307702

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Hm, tak po te pasu taky. Prijde mi, ze ty macrophyly co prodavaji v krame jsou mene odolne, nekolik jsem jich zkousela v minulych letech a vsechny vymrzly. Pritom v sousedstvi o nekolika z nich vim, a ty ty zimy vzdycky prezily. Taky se mi libi ty velke kere, ale jeste jsem nezkousela vydyndat rizky. Asi bych mela...

Jinak jsem koukala na chalupe na dve macrophyly a letos je sezehl mrazik, i kdyz ostatni kytky byly v pohode (teda jeste astilbe je spolecne s nimi postizena, asi jsou v blbem miste?), obe zacinaji od spodu.

A pro Ivetu obrazek te panasovane pnouci. Je letos pekna, ale opet nevypada, ze by chtela kvest.

IMG_4075_1024.jpg

IMG_4072_1024.jpg
Následující uživatel poděkoval: mila, Kaja, Iveta, Jikra, Ajka, Marta

Hortenzie II 23. kvě 2016 08:47 #307724

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Včera jsem je byla u mámy "přeměřit", největší je po zimě cosi, co vypadá jako Blue Bird ( cedulky samozřejmě máma nenechává :unsure: ), ta je aktuálně asi 1,5m vysoká ( i široká), ostatní mají po střihu asi 70-80cm.

Gabčo, co dělá ta ožďobaná panikulata? Ta moje vyrašila z jakýchsi oček, která dřív nebyla patrná, takže je vše O.K., ale tedy zalévala jsem jí poctivě skoro 2x denně ;) .
Ne, že by měla těch pupenců stejně jako před tím, ale na větvi jich je teď kolem 4-5, tzn., že větev fnguje jak má a poroste dál ;) .
Následující uživatel poděkoval: Vendy

Hortenzie II 23. kvě 2016 13:02 #307743

• Vendy
  • Platinum Boarder
Hydrangea serrata 'Bluebird' vypadá hezky, tu taky ještě nemám :laugh:
A měla by dorůstat ten 1,5m, ta by tam taky šla. A říkáš, po střihu, ta kvete i na letošních výhonech jako paniculata?
Mmch jedna paniculata mi vůbec nepřežila a dvě hází očka velmi neochotně, možná, že to bylo tím loňským suchem. Nebo tou teplou zimou s četnýma jarníma mrazíkama ???

Hortenzie II 23. kvě 2016 13:35 #307746

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Vendy, to asi ne ( kvetení na letošních), jen jsem myslela po odstřihání těch loňských odkvetlíků..

U těch panikulat - těžko říct, suché léto, suchý podzim, suchá zima, suché jaro - si vyber, co z toho jim vadilo nejvíc :unsure: :unsure: . U mě zloběj ty sázené loni, asi prostě nejsou ještě usazené ( nedosáhnou pro vodu)
Následující uživatel poděkoval: Vendy

Hortenzie II 23. kvě 2016 14:06 #307748

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN3397.jpg

mám Blue Bird - asi tři roky. je tak přes metr , zdá se že zimu snáší dobře .

DSCN3393_2016-05-23.jpg

největší a nejodolnější se mi zdá Anabell . tady u mne 27 let, odkopek od staršího keře po mojí matce - ta má snad 45 let .
Poslední úprava: 23. kvě 2016 14:07 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: mila, Jana V., mišpule, Lukáš, Vendy, Jikra, alenak, Marta, Smuma
Moderátoři: Eva L., Květa