Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: Trvalková síň slávy

Trvalková síň slávy 04. čec 2016 21:42 #311022

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Tak mě dnes napadlo, že možná by nebylo špatné udělat přehled kultivarů trvalek, které mají pro vás všech pět P. Prosím přidávejte své zkušenosti s kultivary odolnými, furtkvetoucími, krásnými, zdravými či co já vím co dalšího. Nám začátečníkům to hodně pomůže a fotky budou pro nás cennou inspirací.
Děkuji!
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kamcule1, alcearosa, jaru20

Trvalková síň slávy 05. čec 2016 11:42 #311035

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Genoweso, trvalek je hrozná spousta. Napadá mě jich hrozně moc a to nepočítám cibuloviny.
Ale napíšu ty, keteré mám ráda poslední roky.
Úplně nej... teď všude vyzdvihávám
1. hortenzie latnatý ( paniculaty ). Oproti velkokvětým nemusíš mít obavy, že ti na jaře zmrzou a nepokvetou. Prostě zjara šmikneš na dvě očka a je hotovo. Hnojím Kristalonem plod květ, stejně tak jako růže.

DSC03357.jpg

2. moje oblíbení trvalky téměř bez péče jsou rudbékie, třapatky, zápleváky, kvetou spolehlivě až do zámrazu

DSC03373_2016-07-05.jpg

3. Nesmím zapomenout na vřesy a vřesovce. Řekla bych že méně náročné ( aspoň u mě ) jsou vřesovce, vřesy mi občas vymrznou. Ale na jaře jsou vřesovce první, co rozsvítí záhon a na podzim je to zase záhon, co hýří všemi barvamai díky vřesům

DSC0b27323.jpg

Ráda si počtu, kdo má jaké své oblíbené trvalky. :)
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kamcule1, Jikra, Marta, alcearosa, rok.zaruka, jaru20

Trvalková síň slávy 05. čec 2016 13:19 #311036

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Omlouvám se, fotky z tohoto PC nelze vložit, ale budu dávat alespoň odkazy
Vezmu to postupně od časného jara:
- čemeřice helleborus Pink Frost : www.google.cz/search?q=helleborus+Pink+F...CgB&biw=1600&bih=766 krásná barva
- plicníky stříbrolistý Majeste : www.google.cz/search?q=helleborus+Pink+F...q=pulmonaria+majeste nebo bělokvětý Sissinghurst White : www.google.cz/search?q=helleborus+Pink+F...issinghurst+white%27
- brunnera, asi nejoblíbenější stále Jack Frost : www.google.cz/search?q=helleborus+Pink+F...=brunnera+jack+frost nebo novinka Sea Heart : www.google.cz/search?q=helleborus+Pink+F...q=brunnera+sea+heart nebo bělokvětá : www.google.cz/search?q=helleborus+Pink+F...unnera+betty+bowring nebo : www.google.cz/search?q=helleborus+Pink+F...&q=brunnera+mr+morse
- orlíčky Navy and White : www.google.cz/search?q=aquilegia+navy+an...aquilegia+navy+white nebo bílé plnokvěté Barlow White : www.google.cz/search?q=aquilegia+navy+an...uilegia+barlow+white
- jirnice nižší : www.google.cz/search?q=aquilegia+navy+an...m+reptans+blue+pearl nebo jakákoliv vyšší ( kvetou od zač. května do teď)
- kuklíky nižší : www.google.cz/search?q=aquilegia+navy+an...&q=geum+cosmopolitan nebo : www.google.cz/search?q=aquilegia+navy+an...um+flames+of+passion nebo vyšší : www.google.cz/search?q=aquilegia+navy+an...um+totally+tangerine ( kvete už 9. týden, prvně jí mám na fotkách z 10.5.) nebo : www.google.cz/search?q=aquilegia+navy+an...geum+lady+stratheden
- šalvěje nemorosa , u mě nejrannější vždycky Viola Klose : www.google.cz/search?q=aquilegia+navy+an...q=salvia+viola+klose také miluji vysokou Caradonu : www.google.cz/search?q=aquilegia+navy+an...a+nemorosa+caradonna a pak jakoukoliv růžovou ( : www.google.cz/search?q=aquilegia+navy+an...+sensation+deep+rose ) nebo bílou : www.google.cz/search?q=aquilegia+navy+an...osa+schneeh%C3%BCgel
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kamcule1, Vendy, Jikra, Genovesa, Marta, alcearosa, rok.zaruka, jaru20

Trvalková síň slávy 05. čec 2016 14:03 #311038

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
No teda, z výše jmenovaných mám jen hortenzie, čemeřice a bruneru.. U mě vedou hosty...

Trvalková síň slávy 05. čec 2016 15:18 #311044

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Ze všech trvalek bych chtěla pochválit Rudbeckia fulgida Goldsturm - nezmrzne, neuschne, přiměřená výška, zářivá barva, kvete jako divá, rozrůstá se, zdravá, nenáročná. I v zahradě v Jeseníkách zcela bez problémů, odolává i zvěři, i sněhu. Nejhezčí je seskupení více rostlin, plácek nebo řádek. Třapatek a třapatkovek mám víc, ale tato je naprosto číslo jedna, kterou neváhám doporučit.
Následující uživatel poděkoval: Kamcule1, Genovesa, alcearosa

Trvalková síň slávy 05. čec 2016 22:36 #311056

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Jedny z nejoblíbenějších trvalek jsou u mě dlužichy,
DSCN6649_2016-07-05.jpg

DSCN7307.jpg
prověřená monarda
DSCN7317.jpg
turan nesmí chybě
dodávám, zapoměla jsem na seda :cheer:
Poslední úprava: 06. čec 2016 19:01 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Kamcule1, Jikra, Genovesa, Marta, alcearosa, jaru20

Trvalková síň slávy 06. čec 2016 09:12 #311072

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Moje nejoblíbenější trvalka je třemdava bílá ( ve skutečnosti růžová), 80 cm vysoká, voní po hořkých
mandlích. Říká se jí hořící keř ( prý se může samovznítit) ale to u nás nehrozí.Zde kvete jen na jaře,,
v přírodě na skalách.Trvalo mně, než jsem ji sehnala, nemají ji v každém zahradnictví. N emá ráda
přemokření,u mně kvete v polostínu pod smrkem. Z oddenku ji 2 roky trvalo než zakvetla, těším se na ni
každé jaro. Odkvetlé květenství odstřihnu, tobolky jsou jedovaté , vystřelují a mohou popálit.Třemdava
se během let pomalu rozrůstá do širšího keříku
P1000343.jpg

Další oblíbenou trvalkou je mavuň červená. Po odkvětu ji zastřihnu a kvete znovu. Vysemeňuje se.
Mezi růže jsem chtěla dát mavuň bílou, ale ta je moc robustní. Snad by se hodila mezi vysoké trvalky.
P1000321.jpg

Na okraj záhonu jsou vděčná gerania, dlouho kvetou a na podzim mají barevné listy. O těch ale nejvíc
zde ví Mišpule
P1000317.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kamcule1, Jikra, Genovesa, jaru20

Trvalková síň slávy 06. čec 2016 09:14 #311073

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Omlouvám se, nepodařilo se mně fotky otočit.

Trvalková síň slávy 07. čec 2016 14:17 #311114

• Kamcule1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 310
Děkuji za toto téma.
Brouzdáním po KR jsem objevil spoustu krásných trvalek a jejich kultivarů a zjistila, že netřeba se spolehnout jen na nejbližší zahradnictví, ale je dobré si pohledat a nejít to nejlepší, nejkrásnější (pro mě), správně velké, co daná odrůda nabízí. Bohužel je to často něco za něco, často může být barva či vhodná velikost na úkor rozrůstání, doby kvetení, vymrzání atd.
Budu ráda, pokud se zde podělíte o svoje zkušenosti s nejlepšími kultivary, takové ty co rostou (skoro) zadarmo.

Trvalková síň slávy 07. čec 2016 14:35 #311116

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ano, přesně tohle jsem měla na mysli. Udělat takový přehled těch nejlepších kultivarů trvalek. A ty si pak člověk objedná klidně i přes internet. A ušetří si zklamání z neopakování květu, napadání chorobami atd. Ty nejlepší se tu samo dají vyhlerdat, ale brouzdání je hodně časově náročné. A já moc času nemám a bude hůř.
Takže děkuji za vaše příspěvky a přidávejte.
  • Strana:
  • 1
  • 2
Moderátoři: Eva L., Květa