Co se týče Lukon Glads, já od nich nic nemám. Jedna sousedka brala a byla spokojená, to ale jezdila do Lysé n.L. na zahr. trhy. Myslím, že LukonB má daleko větší výběr v liliích, i více novinek, i když trochu dražších. Když jsem kdysi jezdila do Lysé n.L., tak jsem neviděla rozdíly v cibulích u těchto firem. Berou asi ze stejných zdrojů, záměny prý mají obě.
V mém okolí dávají všichni přednost na lilie Lukon B, .Moc jsem ti nepomohla.

Co se týče Elusive,je to nádherná lilie, dle mého jedna z nejkrásnějších, bude to asi přešlechtěné a proto i choulostivější. Taky jsem o ni přišla, ale v prodeji vloni byla, tak ji mám opět a doufám, že z jara vyleze. Myslím si, že to je jedna z lilií, která chce sázet hlouběji, nakvétá v 2hé půlce července.
Evo, podle mého, přesazování do 5ti let liliím prospěje. Je to taky podle druhu. Nejkrásněji kvetou 3tí rok po zasazení. Daleko méně náročné jsou azijky, opět se k ním navracím. Taky záleží, jak cibule narůstá. Když má hodně nových malých, je dobré trochu opatrně odhrnou zeminu (mám starou vidličku), pacibulky vybrat a původní cibuli nechat a nevyndávat. Tím se cibule tolik nevyčerpává a má prostor pro narůstání. Myslím si, že hranice např. u oriepetů je 4-5 let. Pak to chce vyndat, vyčistit a opět zasadit. Ale třeba lilie od šlechtitele Griesbacha, ty se nepřesazují vůbec, nechat na místě, čím starší, tím větší, je lepší sázet trochu hlouběji a ne těsně k sobě. U těchto lilií je právě dobré odebírat okolní cibulky a trochu jim ulevit. Zkušenost jsem měla s krutozimou v r. 2012, že odešly a vyhlily staré cibule a co bylo na podzim přesazené, vše vydrželo. Asi byly tím přesazením opožděné a proto tak brzy nerašily, nic jiného mě nenapadlo, můžu se mýlit. Takže to shrnu - doporučovala bych přesazovat každý rok něco, hranici těch 5 let.

Jo ještě orientálky, ty mi tu nejdou, i když mám sucho a písek, ty nepěstuji, odcházely pravidelně po 3 letech.
Elusive,má oblíbenkyně
omluva a oprava Elusive, napsala jsem Elodie, tj. jiná plnokvětá růžová lilie, ta se brzy vytrácí....