Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pivoňky - Paeonia

Pivoňky - Paeonia 10. čen 2012 13:38 #279965

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Eva L. napsal:
Primevére.
Když rozkvétá je barevnější, později skoro bílá.
Primevre.JPG

Evo L. máš nádherné pivoňky. Mám tuhle bílou babičkovskou, dost mi připomíná tvou Primevére.

pivn.jpg
Poslední úprava: 10. čen 2012 13:39 od skalnička.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Pivoňky - Paeonia 10. čen 2012 15:26 #279971

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Evka napsal:
Buď je to jedna z těchto:Myrtle Gentry-Pink Giant-Edulis Superba a nebo opět záměna.Nepoznáte prosím o kterou by mohlo jít?
slojedna.jpg

Evko, pozdává se mi na Sarah Bernhardt. Ale je to bez záruky. :unsure: Zkus si ji sama porovnat.
www.helpmefind.com/peony/l.php?l=2.61067&tab=36
Následující uživatel poděkoval: Evka

Pivoňky - Paeonia 10. čen 2012 16:00 #279976

• Eva L.
  • Moderator
Skalničko, ta tvoje babičkovská je kouzelná a je to úplně fuk, že nevíš její jméno. Vždyť se radujeme z květů a ne z názvů. :)

Děkuji ti za pochvalu mých pivoněk. Těší mě. Je fakt, že když si chci nějakou pořídit, tak si vybírám takovou, která se trošku liší od těch nejběžnějších. Je to často těžké rozhodování, protože se mi líbí skoro všechny, ale místa pro ně zase tolik není.

Sorbet mám už 5 let, ale poprvé mi vykvetla až loni. Už jsem na ni skoro zapomněla. Asi nebude příliš životaschopná, nebo ji mám na nevhodném místě (málo sluníčka).
Sorbet2.JPG

Catharina Fontijn je bohužel dokladem toho, že když se moc vybírá, tak se často přebere. Má květy na můj vkus tak nějak chaoticky neuspořádané. Přesto ji nezavrhnu.
CatharinaFontijn.JPG

Trochu vzhlednější je Karl Rosenfield. Ale jen trochu.
KarlRosenfield.JPG

KarlRosenfield1.JPG
Následující uživatel poděkoval: skalnička, Evka

Pivoňky - Paeonia 10. čen 2012 16:38 #279985

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
EvoL,mě připadá barva p. Karl Rosenfield velmi podobná Laguně.Má sice trochu neuspořádané květy,ale krásnou sytou barvu.Chtěla jsem se prosím zeptat jestli si pořád drží květy vzpřímené(a jestli není hodně vysoký),taktéž Neon a jestli víš o jiných plnokvětých podobně zbarvených nebo o něco světlejších,které jsou takhle vzpřímené.Ráda bych si raději pořídila takové,poněvadž zaberou mnohem méně místa s kterým musím šetřit.
Poslední úprava: 10. čen 2012 16:41 od Evka.

Pivoňky - Paeonia 10. čen 2012 17:06 #279994

• Eva L.
  • Moderator
Evko, s tím vzpřímeným růstem je to asi tak, že mladý trs vypadá úzký a vzpřímený. Čím je starší a přibývá výhonů, tím víc zabírá místa na šířku. A pokud jsou květy hodně plné a těžké, tak má tendenci se rozvalit. Pak se musí použít nějaká opora.
Ty dvě, na které se ptáš, mají běžnou pivoňkovou výšku asi 80cm.
S tím výběrem ti asi moc nepomůžu. Tak velký přehled přes pivoňky zase nemám. Navíc jen podle názvů se vybírají blbě, takže je užitečné najít si nabídky s fotkama. A i ty fotky mohou být zavádějící, vylepšené z komerčních důvodů. Díky tomu jsem právě sáhla vedle u C. Fontijn.
Zkus se mrknout na tyhle ruské stránky, kde mají docela bohatou nabídku. Názvy odrůd mají i v latince, takže nemusíš nutně luštit v azbuce.
www.gardenshop.ru/products/peonies_2012/

Květa ví ještě o německém zahradnictví s větším množstvím pivoněk. Já jsem bohužel adresu zapomněla.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Pivoňky - Paeonia 10. čen 2012 17:33 #279998

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Můj Karl R.je letos mnohem horší,květů měl hodně,byly téměř jednoduché a rozcuchané,a já mám ráda úhledné plnokvěté pivoňky..Barva je opravdu sytá,ale na můj vkus do fialova.Už je naštěstí skoro odkvetlý.Pivoňky se opravu kupují špatně,i podle obrázků,navíc někdy ani nesedí udávaná doba květu-kupovala jsem tři červené,měly být raná,středněkvetoucí a pozdní,kvetly a odkvetly současně .Kdybych jich mohla mít na zahradě dvacet,nevadilo by to...
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka

Pivoňky - Paeonia 12. čen 2012 14:45 #280078

• Eva L.
  • Moderator
Nippon Beauty rozkvétá jako jedna z posledních. Je podobná Sword Dance, jen petaloidy jsou menší a trochu tmavší.
NipponBeauty.JPG

NipponBeauty1.JPG
Následující uživatel poděkoval: evai, Evka

Pivoňky - Paeonia 12. čen 2012 18:10 #280098

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Máte všichni krásné pivoňky.Čekám,až rozkvete jediný květ(na té mé babičkovské bílé,co jsem ji zjara málem zavraždila vyrváním).Ostatní jsem ošmikala,aby se nevysilovala.Pak si snad fetnu její krásné vůně.Teda pokud nezahnije,protože už zase ch...lije :angry:

Pivoňky - Paeonia 19. lis 2012 21:27 #285309

• Mates
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 2
Ahoj holky, vím, že teď není úplně vhodná doba na pivoňky, ale tak trošku plánuju. Mám je moc ráda a ty vaše jsou famózní! Prolítla jsem skoro celou tuhle diskuzi, ale chtěla jsem se zeptat na vaše doporučení na pěstování. Co potřebují bylinné pivoňky? Slunce, jakou hlínu, jak a čím hnojit, kolik vláhy? Kolik let průměrně od přesazení kvetou?
Předloni na podzim jsem dostala veliký starý trs, následující jaro kvetla, ale letos už ne, uvidím, jak příští rok. Pak mám několik dalších koupených, ty zatím taky nekvetou:(
Snesou textílii a mulčovací kůru?
Ty, co kupujete u LB, Basika apod. - ty kupujete v kořenech, nebo v květináčích a za jak dlouho vám kvetou?
Díky moc, budu moc ráda za jakékoliv doporučení.

Pivoňky - Paeonia 20. lis 2012 18:56 #285319

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mates, teď je právě doba na pivoňky :lol: .. Němci je např. posílají v této době, když jsou zatáhlé.

ad bylinné pivoňky - slunce až polostín ( déle kvetou ), norm. půda, pokud možno vzdušné prostředí. Jinak mohou trpět botrytidou.
Velmi dlouhověké rostliny.
ad textilka + kůra - nejspíš ji vydrží, když už musí být... jsou dost nenáročné. Myslím ale, že lépe by jim bylo bez ní.
Na jaře pohnojit norm. hnojivem ( když dáš do textilky + kůry bude se špatně rozpouštět ).

ad doba květu od zakoupení - nedá se říct jedno datum. Někt. kvetou už v době zakoupení ( v květníku ), jiné v příštím roce... ale i později, musí se člověk obrnit trpělivostí.

od LB a p.Basíka jsou dodávány v kořenech. Objednávají se v předjaří.
Následující uživatel poděkoval: helena
Moderátoři: Eva L., Květa