Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pivoňky - Paeonia

Pivoňky - Paeonia 20. lis 2012 21:17 #285328

• Mates
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 2
Květo, díky moc. S tím substrátem, nevadí jim kyselá půda? Mám spíš kyselou a ty pivoňky mám vysazené před borovicí, na sluníčku.
Vím, že je potřeba se obrnit trpělivostí, ale kde je ta hranice, resp. kolik let mám čekat na květy a kdy se rozhodnout, jestli nepomůže přesazení na jiné místo.....?
A proč mi teda ten první rok kvetla a další rok už ne? Je možné, že měla ještě z předchozího místa "naprogramováno", že normálně bude kvést, a až teď se začla zabydlovat? Nebo to právě znamená, že se ji tam nelíbí a mám něco změnit?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Pivoňky - Paeonia 20. lis 2012 21:46 #285330

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Dědeček říkával, že pivoňky po přesazení mohou kvést až po 4 letech.
Ony to dělávají, když se po přesazení dostanou hlouběji než byly zasazené předtím.
Většina zakoupených kvete po dvou ( třech ) letech.

Možná jí vadí konkurence kořenů borovice ( příp. nedostatek vody v letních měsících, borovice hodně vláhy seberou ).
Mírně kyselá půda nevadí. Můžeš jí přihodit dřevěný popel ( krb, ohniště ), má v sobě poměrně vysoký obsah Ca.
Namulčovat na jaře ( např. posekaná tráva ) k zadržení vlhkosti.

Pivoňky - Paeonia 20. led 2013 12:18 #286027

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Dívala jsem se na www.lukonbulbs.cz/katalog.php?dru=535 ta růžová a červená pivoňka dřevita by se mi líbila,ale už mám nějaké dvě z loňska,tak prozatím nic.:(

Pivoňky - Paeonia 22. led 2013 07:30 #286040

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
A jaké máš zkušenosti z LB? Dobré? Docela by se mi tam něco líbilo i mimo pivoněk, tak nevím, jestli si mám u nich objednat.

Pivoňky - Paeonia 22. led 2013 07:51 #286041

• Evka
  • Platinum Boarder
Jsem docela spokojená,ale bohužel k záměnám dochází.Nevím jestli vinou pracovníků v expedici,nebo z jiného důvodu.Ještě dříve,když jsem posílala písemně objednávku,vždy jsem zdůraznila,že nechci náhradu podobnou odrůdou.Při objednání z online shopu myslím nemají žádnou kolonku,kde by se to dalo zdůraznit.

Pivoňky - Paeonia 22. led 2013 10:07 #286044

• Miška
  • Platinum Boarder
A co se týká pivoněk, stačí si objednat 1 ks (předpokládám, že je to kořen) a dobře to zakoření?
Já si kdysi objednala od Lukonu, ale KOníčkovi, a to byla docela tragédie. Bez informace, že odesílají, to přišlo v únoru, nevěda kam s tím, jsem to různě přenášela, něco vůbec nevzešlo a ten zbytek bída na bídu. Takže jsem od té doby opatrná, až Krulichovi a Flosovi, když si je tu chválí, tak jsem zkusmo objednala a jsem spokojená. Ale tam jsem zase prošvihla ty pivůně.

Pivoňky - Paeonia 22. led 2013 10:34 #286046

• Evka
  • Platinum Boarder
Miško,pokud myslíš dřevitou pivoňku,tak ty má nejspíš poprvé.Bylinné pivoňky se mi vždy v pořádku ujaly,některé kusy byly silnější jiné slabší podle odrůdy,ale nikdy žádná neuhynula.Kdyby ti přišly brzo,tak je dáš do sklepa (hlavně aby ti nevyschly!)nebo do ledničky a na jaře vysadíš.Hlavně uveď,že nechceš v žádném případě náhradní odrůdy.Pošle ti určitě i jeden kus,mám pocit,že ani oni neupozorňují na odeslání rostlin.

Dřevitou pivoňku jsem si v létě koupila tady,byla v květináči,ale jestli bude barvou odpovídat nevím.
www.ekozahradnictvi.cz/index.php?keyword...art&page=shop.browse
Poslední úprava: 22. led 2013 10:47 od Evka.

Pivoňky - Paeonia 22. led 2013 11:14 #286048

• Miška
  • Platinum Boarder
Dřevité pivoňky nechci, ale ty jejich bombové a japonské. Tak já je zkusím už teď objednat, na jaře pak na mě nic nikde nezbyde a zas budu "plakat" že nic nemám.
Díky.

Pivoňky - Paeonia 31. bře 2014 09:45 #288127

• Miška
  • Platinum Boarder
EvoL.

Prosím, asi jsi zatím jediná, která pivoňku Nymphe vlastní. Soudím tak pouze z popisovaných fotek zde.
Objednala jsem si ji teď od LB, v pátek vše došlo a teď řeším barvu.

Ty uvádíš na fotce zde ve vláknu: www.krasneruze.cz/index.php/forum/4-zahr...nky?start=510#279302 úplně jinou (řekla bych dost silně výraznou) barvu než uvádějí LB na svých stránkách a i jinde. Třeba zde www.plantdatabase.co.uk/Nymphe_Peony a popravdě, takovou bych ji chtěla.
Tak já nevím, co teď s ní. Protože kdyby se u Tebe nejednalo o záměnu (né, vůbec Ti to nechci vnucovat) a kdyby tedy byla fakt takhle barevná, tak bych si s ní nevěděla rady.
Našla, dohledala bys, moc prosím, ještě jinou fotku? Děkuji mnohokrát.

A to tedy ještě zatím neřeším záměnu.

Pivoňky - Paeonia 31. bře 2014 17:33 #288132

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Miško, Nymphe mám z LB, ale samozřejmě nemůžu vyloučit, že je to záměna.

Nymphe.jpg
Poslední úprava: 31. bře 2014 17:40 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Evka
Moderátoři: Eva L., Květa