Láďo, půjdu tedy se spekulacemi na trh. No, když tak mne někdo někdy opraví ( sepsuje

).
Na ty Itohy od LB slyším stížnosti (o tom že nekvetou ) ze všech stran.
V době, kdy do ČR je dovezli poprvé, jsem Bartzellu viděla v jiné školce než LB. 5l květník, plný, za cenu vyšší, nicméně přiznivou. Všechny jim kvetly. Plné slunce, školkové zacházení. Měli jich hodně, pořád jsem nákup odkládala. Jaké bylo mé překvapení, když jsem následující rok viděla, že rostliny přemnožili. Domnívala jsem se ( a domnívám ), že Itohy jsou roubované, podobně jako dřevité. V té školce určo neroubují....
To je jeden z důvodů proč by nemusely kvést - nemají sílu. Chtějí ( možná ) čas podobně jako bylinné - tzn. ty 2 - 3 roky než se do kvetení vůbec pustí.
Druhou možností je něco jiného - odlišného - v tom procesu vzniku rostliny. Dopíšu text, vyhrábnu pak důkazní (

) foto.
V době, kdy jsme s Dančou kupovaly ten náš Itoh, byly hodně drahé a málo dostupné. Asi za dva ( 3 ) roky poté se najednou jejich cena dost rapidně snížila a staly se dostupnějšími. Usuzuji, že jsou nyní množeny in vitro a ( třeba ) tam mohly získat nějaké neočekávané a negativní vlastnosti ( třeba jako brunnery - in vitro rostliny mají nižší mrazuodolnost, potřebují se usadit ).
Odlišná podnož, třeba, také.
Poslední možností, kt. mne napadá, je botritys. Ta se projevuje právě tím zakrněním květních poupat. Ale i když ji na bylinných ( občas ) mívám, na Itohu nikdy. Jak jsem ale psala, zkušenosti mám jen s tím svým.
Myslím ( doufám ), že tyhle Itohy potřebují jen čas. Že př. rok to již bude lepší..
Tomu svému nevěnuji pražádnou nadstandardní péči. Je na plném slunci ( dopoledne na jaře má stín od sousedního domu do cca 10 hod. ), pak slunce do západu. V podstatě ho ani nehnojím ( snad nějakou dávku hnoje když odkopčuji na jaře růže ), nezalévám. Jak se vyrovnal s loňskem - ukážu na f.
Kdysi jsem mu hned po odkvětu odstříhávala odkvetlé semeníky ( aby se nevysiloval ), dneska jsem už také laxní. Odstřihnu je, ale až... někdy..