Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pivoňky - Paeonia

Pivoňky - Paeonia 19. čen 2016 10:40 #309914

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Jeden lama dotaz - je to u pivoněk podobné s prvními květy jako u růží? Tedy, že první květ může vypadat hodně netypicky? Protože pokud ne, tak mám hodně velkou záměnu z Lidlu. Jak vloni prodávali ty krabičky se Sarah Bernhardt, první a kvůli kroupám jediné přeživší poupě rozkvítá do prázdného jednoduchého květu, perlově růžové barvy.
Kirsten
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Pivoňky - Paeonia 19. čen 2016 14:51 #309923

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Skalni - dtto, co Marta.
Neválí se. Pokud nějakou chceš, doporučuju kupovat v květu.

Kirsten - s bílými petály ?
ano, může se to stát, ale spíš bych tipla záměnu.

Láďo - ony ty záměny byly v jednom roce ( nevím jak teď ) obecnější. Netuším, jestli všichni brali ze stejného zdoje, ale pivoňky jim přišly popletené,
Vracela jsem neClare de Lune na jedno místo, Celebrity na druhé. Jen ještě dovětek - psala jsem, že místo ní mi vykvetla obyčejná Bowl of Beauty. Nemyslela jsem to nijak shazovačně, B.of Beauty je pěkná, ale... za Celebrity jsem platila 380 Kč. BofB byla oblíbená mého dědečka, měl jich tu lajnu. Občas ji vidívávám ve výprodejích za dvácoše..

ad poštovné - Draeg. jsou extrém. Ještě bych to chápala od Kordese ( ochrana zástupce ), ale již ne od Tantau... Běžně z Něm. 17 E, z Rak. 16 E. - růže i pivoňky ( = tuším balík do 5 kg ? ).
Následující uživatel poděkoval: Láďa

Pivoňky - Paeonia 13. led 2017 16:43 #315184

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Karl Rosenfield - stará odrůda z roku 1908, rozšířená. Výška kolem metru, tmavé listí, ostrá sytá barva květu s okraji přecházejícími až do bílé. Tato moje pochází z Hornbachu, byl to takový ocásek v sáčku, první rok vykvetla jedním květem. Další rok jich měla kolem pěti, pak přes dvacet, loni už jsem nepočítala, svítivá záplava. Velmi odolná, je přímo u tůjí, na celodenní výhni a ještě zvýšeném schodku v nic moc půdě, zálivku moc nemá. Přesto pěkně roste a spolehlivě se rozrůstá.

00062.jpg

0007.jpg

0006.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, alenak, Marta

Pivoňky - Paeonia 13. led 2017 17:10 #315186

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Další bylinná, také starší odrůda z roku 1954, Bu-Te. Jednoduché bílé květy se žlutým středem, ale velikosti hlavy školkového dítěte. Světlejší listí, výška neco přes metr. Ve stejně náročných podmínkách jako Karl, roste o něco méně, tedy rozrůstá se o něco pomaleji, kež je řidší. Na fotce otvírající se květ. Moc se mi líbí, jsem ráda, že ji mám.

0004.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, alenak, Marta

Pivoňky - Paeonia 21. led 2017 20:51 #315574

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Mám zálusk na korálovou pivoňku. Máte někdo Pink Hawaiian Coral? Coral Sunset určitě máte. Jaké jsou? Díky.
Jo a ještě se zeptám - loni mi nevykvetla jedinná bylinná pivoňka, jakoby jim malilinkatá poupata zaschly. Prosím o tip, čím by to mohlo být. Díky.

Pivoňky - Paeonia 21. led 2017 23:31 #315584

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Geno, jde o botrytis.
ad P.H.Coral - podobná ostatním z Coral šlechtění, je časná, nejintenzivnější barva, stárnutím růžoví. Poloplná.
Nemám, Coral Sunset mi hrozně špatně roste, ještě nikdy nekvetl ( nevalná sadba, dokonce jsem šla do reklamace ). Asi záleži na ceně a důvěryhodnosti dodavatele ( že opravdu dodá objednávaný kultivar ).
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Pivoňky - Paeonia 22. led 2017 07:49 #315585

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Genoveso, nemám ani jednu, ani druhou, ale myslím, že se Coral Charm od nich nijak zásadně neliší. Jsem s ní spokojená, je bezproblémová.

CoralCharm.jpg

CoralCharm1.jpg
Poslední úprava: 22. led 2017 07:50 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Genovesa, alenak, Marta

Pivoňky - Paeonia 22. led 2017 08:00 #315586

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Květo to jako houbová choroba? No to snad není možný. Přesadila jsem je k nám z totálně zarostlé zahrady ob dům. Kvetly tam každý rok o sto šest. Předloni kvetly krásně i mně. Nastuduju, děkuju.

Pivoňky - Paeonia 22. led 2017 08:10 #315587

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Genoveso, objevila se mi i na dřevité. Právě po přesazování.Vloni jsem nechala osudu, podzim byl hodně suchý, neošetřovala jsem. Zjara jí ale už pomůžu.
Jinak jsem se chtěla zeptat jestli má někdo zkušenost s těmihle pivoňkami. www.jostimport.cz/galerie/trvalky/page001.htm
Objednala jsem letos, tak co mám případně čekat.Protože nejsou plné asi lehat moc nebudou, i tou výškou.

Ještě mě napadlo, abych neběhala jen a jen s těžkou chemii. www.hruska-skolky.cz/prodejna-produkt/humat-kysely-100ml. Mají určitě i jinde ale tuhle školku mám kousek. Dělali růže už kdysi dávno a dávno, sortiment mají dost omezený, teď už spíš ovocné stromky. Tam jsem to koupila na rhododendrony, možná že tím ošetřím pivoňky. Tu kyselost snad rok přežijí. Nebo zkusím napůl.
Poslední úprava: 22. led 2017 08:32 od Regina.

Pivoňky - Paeonia 22. led 2017 10:04 #315592

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Geno, mam jen Coral Charm, uvazovala jsem o Coral Sunset, ale podle fotek mi ta barva prijde dost podobna. Svoji C.Ch. jsem bohuzel rozdelila, chtela jsem, aby mi udelala pohledovou clonu na poklop za ni, takze ted je ta rada jeste dost ridka a kvety daleko od sebe, ale doufam, ze casem zahusti.
Jinak kvetla asi 10 dni, fotky prvnich rozvitych (spis do ruzova) mam 24.5., posledni kvet mam vyfoceny 2.6.A teda tak dosiroka se mi, jako u Evy L., neotvira. A taky ji nemam tak svetlou.

IMG_4475.jpg

IMG_4423_1024_2017-01-22.jpg

IMG_4459.jpg
Následující uživatel poděkoval: Genovesa, Marta
Moderátoři: Eva L., Květa