Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pivoňky - Paeonia

Pivoňky - Paeonia 23. led 2017 16:43 #315616

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Děvčata, mám prosbu.....pan Basík nabízí pivoňku "Coral sunset".....nemáte jí některá ? Moc se mi líbí ty poloplné a tahle by měla mít i zvláštní barvu....děkuji předem :)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Pivoňky - Paeonia 23. led 2017 17:50 #315620

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Quendery,
já mám v názvech a cedulkách nepořádek. Určitě nějakou z téhle skupiny Coral mám. Zakoupena jako kvetoucí v Parkonu. Byla docela drahá. Jestli ti jde o barvu, je taková jako na fotce. Zvláštní barva, která upoutá. Tak nás upoutala právě v tom Parkonu na první pohled. Fotka, která byla, by mě k nákupu nepřesvědčila. Pokud se nepoplete zaslaný materiál, tak bys měla být spokojená. Od Basika jsem nikdy nic nebrala, tak nemám zkušenost.

Pivoňky - Paeonia 23. led 2017 18:05 #315621

• Regina
  • Platinum Boarder
Genoveso, barvu, kterou bys chtěla, to je docela oříšek u pivoněk. Kinkaku mám taky. Před moc lety dovezenou z Holandska. Na fotce vypadá hezky. Ale má strašně těžké květy, které se ohýbají.Tu bych nikdy jako první dřevitou nevolila. Ve fotogalerii u Kastnera, to je Bambuscentrum, jsem objevila asi tři, které od něj mám. Myslím, že fotky jsou z rostlin, které prodává ve velkých kontejnerech, v reálu a starší vypadají líp. Snad pokvetou a nafotím. Nevím, jak to má teď, dřív vozil vyloženě na objednávku. Něco brával navíc.Cena tak kolem 900Kč.Z Průhonic mám asi dvě. Jedna je krásná, poloplná růžová. Název nevím, nebyl uveden a bohužel jsem zapomněla i kdo je pro ně dělá. Školka byla na visačce. Dřevité pivoňky je velká neznámá při nákupu tady vždycky. Ale nemám špatné ani bezejmenné z normálních nákupních center. Já bych volila nějakou poloplnou, to by se mělo dát poznat z obrázků.Něco jako má na fotce Quendery. Ale korálový odstín jsem u nich nikdy neviděla.
Ne Quendery na fotce. Ale Basik. Spojila jsem dohromady.
Jinak, pokud se chytnou, tak jsou hodně odolné všechny. Nezaznamenala jsem velké rozdíly. Třeba kinkaku je hodně vzrůstná. A čím komplikovanější barva a kombinace, tím méně rostou. Hlavně ty hodně tmavé, skoro černé.
Genovesa napsal:
Kiko ani nemám. Budu mít 35, tak bych si ji nechala darovat. Mám ráda teplé barvy, tak mám v merku nejspíš oranžovou, žlutou. A kultivar samo ten co nejodolnější, nejkrásnější, furtkvetoucí :lol:
Poslední úprava: 23. led 2017 18:14 od Regina.

Pivoňky - Paeonia 24. led 2017 15:19 #315645

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
A co Bartzella? máte ji někdo? Jestli jsem to dobře pochopila, je to bylinná pivoňka. Jak dlouho kvete? Děkuji.

Pivoňky - Paeonia 24. led 2017 15:33 #315646

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Genovesa napsal:
A co Bartzella? máte ji někdo? Jestli jsem to dobře pochopila, je to bylinná pivoňka. Jak dlouho kvete? Děkuji.
Bartzella je Itoh = hybrid mezi dřevitou a bylinnou. Na zimu zatahuje komplet do země, ale měla by být pevnější a déle kvést ve smyslu, na na květy nasazuje průběžně, takže ve výsledku kvete déle.

Ve školce mám dvě rezervované, tak mi kdyžtak písni, když bys jednu chtěla. :)

Pivoňky - Paeonia 24. led 2017 17:05 #315651

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Quendery - mám Coral Charm, velmi podobná tvé vyvolené, ale loni byla maličká, asi jen dva květy, ale obrovské a barva sedí jak na webu.

Pivoňky - Paeonia 24. led 2017 17:33 #315652

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Holky, Vy pokušitelky, nechte toho s těma pivoněma... až dosud mě šťastně míjely...to už tady bylo opakovaně s různejma kytkama a nakonec mě vždycky dostaly :sick: . A Vendy, Ty máš krásnej počet příspěvků - 444 - andělský číslo... :)
Následující uživatel poděkoval: Vendy

Pivoňky - Paeonia 24. led 2017 18:10 #315653

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Genovesa napsal:

Bartzella má krásné květy, ale ta moje jich moc nemá. Není vyloučeno, že jí chybí sluníčko. Je v polostínu, slunce má jen ráno. Měla bych ji přesadit, ale moc se mi do toho nechce. Bojím se poškození kořenů.
Délka kvetení je srovnatelná s většinou bylinných pivoněk.

Bartzella1.jpg
Následující uživatel poděkoval: Marta, bradhal, Regina

Pivoňky - Paeonia 24. led 2017 22:54 #315656

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Geno, o Bartzelle zde : krasneruze.cz/index.php/forum/4-zahrada/380-pivonky?start=720
nákup dřevité - to záleží jakou a za kolik... :)
pokud bych nesháněla určitý kultivar, šla bych na nákup do álaBau nebo většího zahradnictví. V posledních letech bývají k mání ledaskde, kupovala bych v květu. Kontejnerované - jednovýhon/jednoletá, 3výhonová/2letá.
Od toho se odvíjí cena. Většinou se jedná o čínskou provenienci. Mívají i ostii a rockii.
Pak bývají k mání ty staré ( původem japonské ) kultivary.

já tady po mnoha zklamáních pivoňky již nekupuju. Dostane se jeden puk, vykvete většinou za 3 roky a to se v případě záměny veleblbě reklamuje.

Q, Coral Sunset - od p. Basíka je za velmi příznivou cenu. Mám ho, od Krulichů, byl z špatné dodávky, klempíruje. Ještě ani nekvetl.
ofous jej má taky, to by mohla být již květuschopná rostlina, ( ovšem tuším za 220,- )
Následující uživatel poděkoval: Regina

Pivoňky - Paeonia 25. led 2017 00:31 #315659

• Regina
  • Platinum Boarder
Genoveso, nevím, jestli se to tu už někde probíralo. Pokud si vybereš nějakou dřevitou, ne itoh, tam to neplatí, tak jsem kdysi dávno vyčetla, že je lepší je sázet jakoby trochu naležato. Jsou kompaktnější. Když jsem sázela tu z Průhonic, nějak jsem opomněla, dobu jsem měla vlastně jen jeden klacek, až po několika letech začala obrážet zespodu. Doporučila jsem i kolegovi, funguje mu to. Nevím, jaká je zkušenost tady u ostatních. A dají se i přesazovat. Stěhovala jsem několikrát. V srpnu. To začíná klid, alespoň jsem to tak četla a i když jim po přesazení uschne listí, zjara obrazí.Poprvé mě to přivedlo k zoufalství pomalu, protože jsem si myslela, že je to jejich konec.
V náhlém duševním rozpoložení jsem objednala z itohů Hillary. Tak jsem zvědavá.
Moderátoři: Eva L., Květa