Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pivoňky - Paeonia

Pivoňky - Paeonia 08. čen 2017 09:26 #318892

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Tak vám pěkně děkuju. Takové krasavice tu dáváte. Asi zase rozšířím sbírku. Mám opravdu jen tři a zakoukávám se čím dál více. Jen se hloupě zeptám, pamatuju si, že teta je vždy po odkvětu "natvrdo" přejela sekačkou na trávu, děláte to taky tak? Nebo necháte zatáhnout?

Přidám ještě svou poslední. Měňavku Coral Charm, každoročně jednokvětou :laugh:

DSC_0473_2017-06-08.jpg

Jo a u švagrové jsem viděla Neon, máte někdo? je přenádherná.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Marta, luci

Pivoňky - Paeonia 08. čen 2017 09:34 #318894

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak Coral Charm jsem právě měla kdysi objednanou a poslali jinou . ted´ už objednávat nebudu - pošlou kořínek a než to zakvete bude to trvat několik let .
chystám se nasadit konečně dvě dřevité , co mám v květníkách . a nevím , jestli nemám přesadit odkvetlé ,co jsou na slunku a pálily se nebo mám počkat na podzim - co myslíte .dnes je chladno a šly by do polostínu na východní stranu .
Vendy , ten Neon vyfoť , aspoň se pokocháme
Následující uživatel poděkoval: Vendy

Pivoňky - Paeonia 08. čen 2017 09:43 #318897

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Kájo vyfotím, o víkendu budu o švagrové na návštěvě, tak snad nezapomenu :-)

Se sazením asi nejsem nejzkušenější, ale šla bych do toho pač jak píšeš, dnes je fajn, nejde to na jižní stranu a čím dřív tím líp, za chvíli budou pařáky... ale někde jsem četla, že se přesazují až na podzim?? Já ti nevím Káji, já dělám vše pokus/omyl....

Pivoňky - Paeonia 08. čen 2017 10:49 #318902

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Dostala jsem radu, že pivůně se přesazují v srpnu , tak jí posílám dál ;). Já to nechám na ten srpen..

Lupení střihám jak kdy a jak kde. Většinou při odstřiháváni odkvetlíků ustřihnu tu větev delší ( tam, kde mi stíní okolní rostliny a chci jim dopřít trochu světla. Tam, kde nepřekážejí je nechávám celé, dokud to lupení vypadá pěkně. Ono pak v létě začne vypadat neutěšeně a to to pak beru až k zemi.

Vendy, Coral Charm je krásná, stejně jako prakticky všechny pivůně ( aspoň já neznám žádnou, co by se mi nelíbila :silly: )

Pivoňky - Paeonia 08. čen 2017 12:05 #318908

• Kaja
  • Platinum Boarder
no--- ještě jsem se do toho nedala. nějak jsem se dala do pletí v obloukovém záhonu a jsem KO. i když je tam štěpka, tak plazivá mochna, přeslička a i jiné svinstvo hezky rostou.
ale jedná se o dřevité pivońky a mám obavy , že v srpnu bude vedro . chladno ráno bude ještě i zítra a pozítří , tak by to mohly zvládnout . jsou tak půlmetrové a loni sazené . tak ještě moc kořenů mít nebudou

Pivoňky - Paeonia 08. čen 2017 13:24 #318910

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
Vendy já teda nechávám "zatáhnout"....resp k podzimu, někdy září říjen jakmile listy začnou hnědnou stříhám k zemi....vím že někdo stříhá po odkvětu....mě to příjde brzy přeci jen rostlina skrz listy sílí a v přírodě taky zatahuje sama a spontáně.....Halina mě dicky odmění další rok:-DDD...u ostatních to dělám stejně a nemám problém
přesazuju zásadně na podzim...od konce srpna do konce září jak stihám.....loni sem přesadila i starší dřevitou....měla sem strach ale zvládla to na jedničku, dokonce i dost obráží odspodu:-)
jednou jsem dostala od přes sousedy rušili pivoňkový záhon....ale právě to bylo někdy v červenci několik trsů půvabně bílé smetanové.....a teda všechny trsy měli co dělat....až 3 rokem některé z nich vykvetly.....myslela sem že nebudou
poud je kontejnerovaná a dobře zakořeněná....šupla bych ji do země možná už i teď, nebo počkat záleží jak moc ji kontejner dusí...ono přeci jen v kontejneru může přesychat a nebo naopak nahnívat, podle akčnosti majitele:-)

Pivoňky - Paeonia 08. čen 2017 14:01 #318913

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Nojo, jestli jsou to kontejnerovky, tak klidně sázet, Kája je strádat nenechá ;) , to zvládnou.

Pivoňky - Paeonia 08. čen 2017 16:07 #318924

• luci
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 995
no mně se podařilo přesazovaním 140 leté dřevité pivoně takřka zničit ... nechtěně samozřejmě ...
přijde mi že pokud ta rostlina není tak stará typu kontejnerovka cca 5 let .. tak to přesazení snese lépe ...

Pivoňky - Paeonia 09. čen 2017 19:08 #318939

• papla
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 291
Květo: tak já si Coral Sunset objednala, druhý rok po zasazení vykvetl a je pro mne zklamáním. Květ druhý den po vykvetení začal opadávat. Navíc se mi barva nelíbí ( moje chyba, odpovídá fotce, jen jsem špatně zvážila vlastní vkus a teď je to pro mne moc "řvavé"). Tak se asi bude stěhovat někam na méně atraktivní místo.

Pivoňky - Paeonia 09. čen 2017 20:05 #318940

• Kaja
  • Platinum Boarder
tak moje dvě dřevité z květníků jsou dneska ráno v zemi . dostaly každá kýbl lepší hlíny obohacené nějakým hnojivem . tak ted´ mohou růst . ;)
Moderátoři: Eva L., Květa