Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pivoňky - Paeonia

Pivoňky - Paeonia 07. úno 2018 18:09 #321740

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
no - tak holomráz byl včera v noci asi -10st - ale dnes od dopoledne valí sníh - už odhrnuje na cestě traktor . asi 30 cm a pořád padá . tak se spíše bojím , aby se pupeny neolámaly- ;)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Pivoňky - Paeonia 07. úno 2018 22:18 #321741

• Láďa
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 597
Kajo, Bartzella se mně líbí, dokonce i po odkvětu jsou listy dekorativní. Tvoje dřevitá je nádherná. Já jsem vloni viděl velké množství dřevitých pivoněk různých barev v zámecké zahradě v Miloticích a byly úžasné. Nemám ale na ně místo, jsou to větší keře a navíc po odkvětu už nejsou tak hezké. Ale bylinné mě taky nadchly. Překopal jsem trvalkový záhon a dozadu jsem zasadil pivonky. Nakoupil jsem je podle katalogu Lukon Bulbs, dokoupil jsem některé u nich osobně v Lovčicích a utratil jsem za ně nehorázné peníze. Ty nejhezčí byly i nejdražší. Ale neměl jsem štěstí, byly záměny (ty drahé) a na jaře přišly mrazy a poškodily je a následné výhony nevykvetly a byly flekaté. Tak čekám, co vykvete letos.

Pivoňky - Paeonia 08. úno 2018 07:35 #321742

• Kaja
  • Platinum Boarder
devit4.jpg

tady je vidět , jak prodejci klamou . rozhodně ta tmavá pivoňka není tmavě fialová -

devit3.jpg

DSCN3508_2018-02-08.jpg

tady je vidět , jak se tmavá dř. pivoňka pálí na slunku . jsou už přesazené a všechny napučily. tak snad- ale blbě se mi vyrývaly. už nemám sílu , tak jsem je trochu pomordovala . asi tam zůstaly nějaké kořeny. uvidím . z minula mám zkušenost , že i ze zbylých kořenů po přesazení vyrostla další pivoňka.
jinak mám obyčejné pivoňky- šest druhů .
Poslední úprava: 08. úno 2018 07:37 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Láďa

Pivoňky - Paeonia 08. úno 2018 12:59 #321743

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Láďo, mně nekvetla. Byla v květináči. Ale co vidím na obrázku, tak takhle nevypadala. Listí má zhruba stejné jako pivoňky normální. Ale stonky byly kratší a pevnější.I ve srovnámí s jinými pivoňkami, které mám stále ještě v květináčích. Různé doposud nezasazené slevy. Doufám, že letos pokvete a uvidím.Já je neměla z Lukonu ale od Jošta. Taky měl záměny třeba u lilií ale tady si myslím, že je v pořádku. Mám tři druhy a všechny se chovaly stejně. Poměrně pevné stonky s listy. V Lukonu mě záměna nepřekvapuje. Před lety jsem jich tam objednala dost a i těch dražších. Neseděla pomalu ani jedna. Bohužel posílal malé kořínky, kvetly až po několika letech. Ještě eshop moc nefungoval a papírové objednávky zmizely, takže jsem neměla podklad pro reklamaci.A i podle fotky z nabídky jiné firmy mi ty tvoje uzavřené květy, tam je mají taky, přijdou jiné. www.connonnurseries.com/plant/Paeonia-MadridLáďa napsal:
Vloni na jaře jsem v Lukon Bulbs koupil dvě pivonky do nádob - Madrid a London. Měly být s pevnými stonky, které údajně nepotřebují oporu, nižší. Vykvetl jenom Madrid a zklamal mě. Květy nebyly tak krásné jako na obrázku, listy obyčejné a hlavně stonky byly normální a oporu by v případě více květů potřebovaly. Neodhadl jsem skutečnost, že o květináče se musím starat, zalévat a na zimu přemístit. Pokud bych je zasadil do záhonu, tak zase nebudou tak hezké, jako některé jiné, nízké obyčejné. Ještě letos je nechám vykvést a pak je asi nahradím jiřinkami, které kvetou celé léto.
Regino, Ty jsi o těchto terasových pivonkách psala a taky je máš. Můžeš, prosím, napsat, jak jsi byla s nimi spokojená?
Madrid
FullSizeRender_9.jpg

Psal jsem také o itoh hybridu Bartzela, u kterého se nerozvinuly poupata. Vloni jsem ji zalil Rovralem a krásně vykvetla. Dekorativní jsou i listy. V létě jsem přikoupil Coru Luise. Hillary na můj vkus příliš mění barvu.

IMG_1214.jpg
Poslední úprava: 08. úno 2018 13:07 od Regina.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Kaja, alenak

Pivoňky - Paeonia 08. úno 2018 20:54 #321744

• Láďa
  • Gold Boarder
Regino, děkuji za informace. Buď tak hodná a pokud Ti vykvetou, dej sem fotky. Máš pravdu, Lukon Buls je snad nejvíc nedůvěryhodná firma, co jsem poznal. Přesto, že jsem byl jejich velmi dobrý zákazník a na záměny jsem je neustále upozornoval, byly vždy u velkého množství sazenic denivek, lílií i pivoněk a to hlavně u nejdražších odrůd. Náhrady, které poslali po reklamaci byly většinou také záměny. Opakovaně jsem u nich kupoval, protože jejich krásný katalog v době plískanic mne vždycky dostal.
Kájo, fotografie rostlin a jejich reálná podoba je kapitola sama pro sebe. Někdy i dvě fota u jedné odrůdy ve stejném e-shopu vypadají jako dvě různé odrůdy. Nerad vzpomínám na Kordesovu Lambadu, která byla na titulní straně Zahrádkáře tak nádherná, že jsem poprosil paní Prouzovou o dodání a skutečnost byla úplně jiná. Čekal jsem dva roky, až se usadí a pak jsem to vzdal. Takže teď jako asi většina z nás vycházím u růží z Rosebooku a HMF, u pivoněk z tuším paeo.de, havliše ap. A v neposlední řadě z Vašich fotek a zkušeností.

Pivoňky - Paeonia 09. úno 2018 11:37 #321746

• Kaja
  • Platinum Boarder
Láďo , tak jsi mně postrašil . na podzim jsem brala z Lukonu B. nějaké denivky. doufám , že nebudou záměny. ono co já vím , tak je nejhorší kupovat o prázdninách . to jsou tam studenti - brigádníci a těm je fuk , co zmastí -

Pivoňky - Paeonia 09. úno 2018 17:19 #321747

• noramarefy
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 68
Musím se přidat k Laďovému názoru, že u Lukonu bulbs není dobré objednávat pivoňky. I když odolat katalogu s nafocenými pivoňkami je teměř nemožné. Objednala jsem si také dražší odrůdy a přišly obyčejné, které prodávali za třetinovou cenu. To opravdu není fér. Loni jsem zkusila objednat ze zahradnictví na zlaté, tak uvidím, jak tam jsou zodpovědní.

Prosím Láďu o info, jak zaléval itoh Rovralem - v jakou dobu a s jakou koncentrací (jak moření?). Mám itoh Julii a loni měla plno poupat, ale žádné nerozkvetlo.
Děkuji.

Pivoňky - Paeonia 09. úno 2018 23:42 #321750

• Láďa
  • Gold Boarder
Noromarefy zdravím,
zaléval jsem na jaře na začátku rašení Rovralem Flo 0,15 procentním 1,5 l na rostlinu (udává se 1-2 l dle velikosti trsu). Může se po 4 týdnech opakovat při velkém napadení. Po narašení se může provádět postřik alespoň při 10 oC úplným smáčením pupenů. Ale mně stačila jedna zálivka. Letos to udělám u všech pivoněk. Ale trochu mne vyděsila poznámka na obalu, kterou jsem si všiml až letos, že přípravek je rakovinotvorný.

Pivoňky - Paeonia 10. úno 2018 06:48 #321751

• noramarefy
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 68
Láďo děkuji za rychlou odpověď a určitě letos vyzkouším. Ano, to že je uvedeno, že prostředek je rakovinotvorný mrazí. Ještě že se pivoňky nejí. Horší je to se super ovocem a zeleninou z marketů.
Také mě těší že bydlíš někde v blízkosti Brna. Jsem ráda, že tu je někdo, koho těší okrasná zahrada. Já bydlím cca 30 km od Brna, takže zahradnictví Brabec občas navštěvuji.
Následující uživatel poděkoval: Láďa

Pivoňky - Paeonia 29. dub 2018 21:04 #322424

• Kaja
  • Platinum Boarder
dnes vykvetla dřevitá ,má 12 květů . ještě pokvete jedna a další byly na podzim přesazené , tak stagnují . ale v tom horku to rychle odkvétá -

DSCN8472.jpg

DSCN8473.jpg

DSCN8474.jpg

DSCN8526_2018-04-30-2.jpg
Poslední úprava: 30. dub 2018 20:12 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Kika, Láďa, Jikra, alenak, babkaela, alcearosa, rok.zaruka, Dita
Moderátoři: Eva L., Květa