Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Salvia - šalvěje od A do Z

Re: Salvia - šalvěje od A do Z 08. čec 2012 08:26 #281305

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Doubravko, pokud se to dělá pořádně (stimulátor, sterilní substrát, popř. perlit, skleník, stálá vlhkost), tak to možná jde bylinnými řízky bez problémů. Já ale takovéhole alchymie nejsem schopná, řízkuju tak, že zapíchnu na chráněné místo do hlíny a buď se to chytne nebo ne....
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Salvia - šalvěje od A do Z 08. čec 2012 13:48 #281311

• Doubravka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
Jano, tak to jsme dvě. Zkusím je rozdělit na podzim, snad stihnout do mrazů zakořenit.

Re: Salvia - šalvěje od A do Z 08. čec 2012 14:10 #281312

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Tak už jsme tři ;) +ještě uvidím,co vzejde z toho,co se samo vysypalo,v záloze mám semínka.

Re: Salvia - šalvěje od A do Z 08. čec 2012 14:35 #281313

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Doubravka napsal:
Zkusím je rozdělit na podzim, snad stihnout do mrazů zakořenit.

Doubravko, myslela jsem, si, že bazální řízky se dají dělat jen na jaře (páč já to tak dělám), ale pohledala jsem v chytré knize a píšou :
"... od trvalek s dutými stonky se může v době růstu nového výhonu uříznout bazální řízek. Ostrým nožem oddělte nejen výhon, nýbrž také zdřevnatělý kořen v zemi.....po několika týdnech řízky zakoření a vytvoří nové listy". Tak třeba to půjde i na podzim ;) . Pak podej zprávu o úspěšnosti.

Re: Salvia - šalvěje od A do Z 08. čec 2012 20:31 #281322

• Doubravka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
Jano, děkuju za dovyhledání informací. :) Když to provedu, zaznamenám postup a na jaře pak poreferuju.

Re:Salvia - šalvěje od A do Z 12. bře 2013 15:07 #286625

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jano, přesunuju sem.
Koukni na začátek d.

asi takhle -
Tak ( jako vždy je pohled osobní ) :
pokud officinalis, tak jakoukolil ( zejména hodící se barevně listy ). Mám prachobyčejnou, barevné listy nechci. Už tak moc kanárek zahrada.

praetensis - kvetou časně, u mne pouze jednou, pak ohnívají. Pokud ano - jakou barvu ?
( podobná opakující, modrá s. transsylvatica. Kvete s růžemi ).

sclarea var.turcestanica ( dvouletka, ale skvělá, ovšem mohutná ). Dresla slibovala bílou.

verticiliata - bochan, mám fialovou

nejraději mám nemorosy.
Barva ?

Re: Salvia - šalvěje od A do Z 12. bře 2013 15:32 #286630

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Květo děkuji :) .
officinalis - taky preferuju tu obyčejnou, žlutě panašovaná mi kdysi nepřežila zimu
praetensis - na mě trošku strakatá
sclarea var.turcestanica ( dvouletka) - dvouletky pouze, že by se samo přesévalo

verticiliata - bochan, mám fialovou - babské ucho jsem se chystala nějaké pořídit, budu ráda za tip

nejraději mám nemorosy - já taky , čím tmavší, tím lepší. Zbožňuju Caradonu, tu bych mohla mít všude :laugh: . Barvu tmavě modrofialovou. Bílou i růžovou nepohrdnu :P , ale víc místa mám na ty fialkové

Případně, pokud je v jejich sortimentu cokoliv zajímavého ( nejlépe modrého příp. bílého), co stojí za hřích ;)
Podmínky :
- nežerou to slimáci,
- ne mokřadní
- nevystěhuje mě to ze zahrady
- ne příliš plevelivé
- ne omějě

Nejsem moc náročná ? :laugh:

Re: Salvia - šalvěje od A do Z 12. bře 2013 16:00 #286631

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
nééé, nejsi :lol:
kromě omějů mám tytéž požadavky..
a ještě dlouhokvetoucí a bezpéče.

jj, taky si myslím, že Carradona je nejlepší ze všech.
Loni jsem byla náramně spokojená s www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Sal...-Sensation-Deep-Rose
salvej-hajn
( o kousek vyšší, je na odkazu s nepetou nervosa ). Z ní jsem byla nadšená.
pak jsem si koupila námořnicky modrou Negritu ( OK ).

nízké - Marcus ( zatím příliš spokojená nejsem ) a Sensation Deep Blue. Ta je o šňupec lepší.

u ostatních - snažila jsem se o světlejší tón směrem k růžové - aby se Carr. necítila osamělá. Kupovala jsem Amethyst - příšerně se vysemenil.
Mám tu ještě jednu růžovou s bílými konečky květů - tu ale v sort. nemají.
bílou Adrian ( roste jinak než Carr. ), spokojenost
verticiliatu mám Purple Rain.

ad jiné - znáš mne, už kupuju z rozcápanosti. Obj. u nich mám, ( karafiátky, violku, jedno delphinium - už jsem je dlouho neměla, 2 pivoňky, 1 phlox ). Loni jsme kupovala heřmánek přímořský, obrubovka, celkem dost schopný. Jen mne nabaví ho odstřihávat. Krásné anemone. Hele, pokud se zadaří, pojedu si kytí vyzvednout. Můžem dát ( vyjde-li ti to ) nákup spolu.

Re: Salvia - šalvěje od A do Z 13. bře 2013 09:29 #286638

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Květo včera mi večer už nešky KR, tak odpovídám až teď.

Nějak jsem to špatně pochopila a vyděsila jsem se, že už máš u Krul. objednáno :ohmy: , takže jsem ( poté co mi spadly KR) rychle projela tebou dopručené + ostatní a odeslala objednávku :woohoo: . Taky si pro to chci zajet, tak pak dej do SZ vědět, až se budeš chystat ;) .

Ještě se vrátím k Salvia nemorosa " Schwellenburg " . Koupila jsem jí v Lotouši a vypadá stejně, jako na jejich obráku v galerii z výsadby : www.zahradnicentrum.cz/fotografie.aspx# , prakticky stejné fotky dává google. Ne, že by mi ta barva vadila, naopak, jak jsem jí viděla ve výsadbě, hned jsem si jí u nich objednala. Jen mě matou ty fotky u Krul. a od Honzy z bot. Takže jsem si jí u krul. také objednala pro srovnání ;)

Re: Salvia - šalvěje od A do Z 13. bře 2013 09:45 #286643

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Salvia nemorosa " Schwellenburg ", ta se mi moc líbí a pak taky Salvia nemorosa " Plumosa ", tyhle barvy sem potřebuji.

Myslím, že ty barevné odchylky mohou způsobovat krom technických parametrů foťáku a nějakého příp. postprocesu i světelné podmínky. Máme doma několik foťáků a z každého to leze barevně jinak, tmavě modrá ostrožka mi vloni nešla vůbec věrně barevně zachytit.
Kirsten
Moderátoři: Eva L., Květa