Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Clematisy

Clematisy 11. úno 2014 05:59 #287409

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Dreslo,to jsou tedy kouzla,děkuji. :up
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 16. bře 2014 20:32 #287935

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Okukovala jsem vloni zasazené integrif.Alba a her. China Purple a u země zatím mrtvo.Už vám tyhle bylinné lezou nebo taky nic?
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 16. bře 2014 21:49 #287936

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Nelezou, nic, nic
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Clematisy 28. bře 2014 06:36 #288096

• Kamcule1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 310
Prosím o radu,
koupila jsme si vysněný Clematis Ville de Lyon (u Chládka) a ráda bych k němu ještě jeden, ideálně bílý či růžový s tmavými tyčinkami.
a) moc by se mi líbil Hagley Hybrid, nicméně o tom píšou, že nesnáší úpal, na kterém bych ho měla vysazený.
b) všechny ostatní, které jsem viděla v prodeji, byli řezová skupina 2 a četla jsem doporučení, nesázet 2a3 dohromady, že pak nejdou, poměrně logicky, vyplést. Lze skupinu 2 řezat též až u země s tím, že budou květy později jen ty na nových výhonech?

A pak ještě. Mají popnout dřevěný sloupek u pergoly, musím k němu dát ještě nějakou treláž, nebo ho stačí např. omotat provázkem, aby se mohl plamének zachytit?
Poslední úprava: 28. bře 2014 06:41 od Kamcule1.
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 28. bře 2014 09:52 #288097

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kamčule, už půl hodiny zkouším dle kritérií hledat na : www.clematis.hull.ac.uk/new-clemlistsearch.cfm
, ale odmítá to se mnou spolupracovat. Na HMF nemám účet, takže mě to do složitějšího vyhledávání nepustí.

Dvojkové clematisy lze stříhat u země, ale pokvetou až ve druhé vlně napodzim. Bývají i méně vzrůstné, aby ti ho VdL nezadusil ( je to trochu hydra). Spíš bych v takovém případě raději volila variantu, že bych VdL stříhala jako 2. skupinu ( tj. víceméně nestříhala)

Ze třetí skupiny jsem světle růžové našla :
Comtesse de Bouchaud
Dorothy Walton
Madame Baron Veillard
Utopia ( ta má i tmavé tyčinky, ale nevím, kde ji sehnat....)

Ohledně popnutí: provázky budou k popnutí stačit, ale problém je, že ve větru se neudrží na místě a nejpozději v zimě se zpřetrhají větvičky a půjde ti znovu od země ( což nevadí u 3. střihové skupiny, ale u 2. to vidím jako problém).
Pokud na to "máš lidi", pak bych asi nejlépe volila pevná lanka, připevněná do sloupku pergoly. V opačném případě bych kopupila úzkou treláž nebo alespoň bambusové tyče a ty pevně přidělala k tomu sloupku.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kamcule1

Clematisy 28. bře 2014 13:22 #288098

• Kamcule1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 310
Taky hledám, kde se dá ;) . Bohužel se často i liší, které cl. jsou zařazené do jaké řezové skupiny a jak se v tom má člověk vyznat... :blink:
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 28. bře 2014 17:59 #288099

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Poté,co mi kleplo Piilu(Miss Bateman vydržela),jsem na tyhle velkokvěté trošku zanevřela.Krásně jede viticella Etoile Violet. 3.střih.sk. jsou moji favoriti-na jaře šmiknout nad zemí a pak se nestarat ;) .Ještě se chci podívat po nějaké bílé nebo růžové vitic.
A vloni jsem propadla kouzlu bylinných.Bohužel mi nevzešlo ani jedno semínko modrých integrifolií Summer Indigo .Nějak se mi tyhle drobnokvětější líbí víc.
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 29. bře 2014 06:34 #288100

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Mišpul,moje řeč :laugh: ,řez 3 je ideální.Vždy vyrostou krásné nové výhony,ale bohužel ty nejkrásnější květy mají většinou dvojkové.
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 29. bře 2014 07:42 #288101

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
No, mně loni v tom vlhkém jaru kleplo i trojkový Comt. de Bouchard :( , následně se ocitl v houští trvalek a slimáci se postarali o to, že už moc nevyrost. Tak doufám, že letos to rozjede. Z důvodu slimáků stříhám i trojkové cca v půl metru a ne u země.
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 29. bře 2014 07:56 #288102

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
kdo jste tam ještě nebyli, jezdím do Parkonu na klematis show, dají se vybrat klematisy nejen v prodejně ale i ve školkách, kde jsou vidět , jak kvetou. Nerada vybírám podle fotek na květináčích.
www.parkon.cz/
Poslední úprava: 29. bře 2014 08:23 od MartaZ..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten
Moderátoři: Eva L., Květa