Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Clematisy

Clematisy 12. dub 2016 23:41 #305440

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Gabčo, nejsi sama Piilu je droboť, co potřebuje opečovávat a nezmám moc lidí, kterým by bez potíží rostl a kvetl plně. Dtto Multi Blue. Vůbec nechápu, proč jsou jich plné hobymarkety a zahradnictví :unsure: , je tolik schopnějších clematisů.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: varouch

Clematisy 13. dub 2016 13:59 #305475

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
přetahuju ( bez citace ) od vedle.

Geno, Arabella bez obruče ti bude dělat půdní kryt. Alespoň já ji tak používám.
Hendersonii - myslím, že je taky bezúponkový, přivázat.

Miško, clematis recta.

jaký sis koupila ?
on je zelenolistý a s vínovými listy ( C.recta Purpurea . Jeho selekcí byl vybrán "Ten, co měl nejtmavší listy" a nazván Night Vision.

Hele, nejsou to žádní kolonizátoři. Přirůstají ( klasická cochcárna ) podle toho, jak se jim chce. Dá se směle napsat, že z jednoho puku jsou př. rok dva. Někdy ne, jindy více.
Jak se klemoušúm u mne moc nevede, tak těmto botanickým ano. Dá se říct. Jsem s nimi spokojená.
Pěstuju kultivar Night Vision ( to je ta selekce ), mám ho zasazený od r. 2010. Koupený jeden pučík, následující rok byly tři, pak se zaťal, další rok byly o5 tři. Pak si plivnul pod kořeny... dneska je tam trsík o základně cca 30 cm.
- je bezúponkový
- dá se říct trsnatý, trčící, hustý.
- vždy po zimě střih se zemí ( + )
- v květu se potkává s růžemi. Kvete tři bajvoko 3 týdny, pak zdobí semeníky.
- můj je v polostínu až stínu.
Tudíž : vyšší - cca 180 vrcholek. Listy zůstávají i ve stínu vínové. Kvete fajn, bohatě.
Na slunci bude nižší, přesto počítej ( asi nutnost ) s obručí nebo tyčkami. Stojí vždy bez opory do květu ( pokud nepřijde fučák od Phy, to se kácí ještě před květem ), v plném květu se opře o sousední šeřík ( letos mu to rozmluvím, doufám. Ptž. mi kazí tvar toho šeříku ).

fotku mám - nějakou starou z bot., za sluníčka a v začátku kvetení. Pro ilustraci snad dostačující. Blíž je C.recta, za ním pak C.recta Purpurea. Přes cestičku je C.r.P - nejspíš bez opory, povaleč.
( před nimi C.integrifolia )

P1040227.jpg

foceno 21,5 2009

a tady je můj Night Vision, loňský, 18,6

DSC04552_2016-04-13.jpg

DSC04550_2016-04-13.jpg

na druhé f. je více vidět, jak si ustlal na šeříku

a předloňský v detailnějším pohledu

P1170698.jpg
Poslední úprava: 13. dub 2016 14:03 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, sany, Evka, Jikra, alenak

Clematisy 13. dub 2016 14:14 #305476

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Cl. recta Purpurea mám od Květy, letos asi třetí sezónu, zatím ve fázi cca dvou výhonů do výše řekněmě 120cm. Prdla jsem ho tenkrát na podzim bez větší poetiky na kraj záhonu před Pomponellu. Pak jsem zapomněla, kde je, a když se ukázal, naznala jsem, že to bude taková nějaká tmavá Arabella ("nemá to úponky, jo to znám, to bude stejný, jen purpurea, popis od Květy si najdu až bude ošklivo"), tudíž nízký. Je tam doteď, tak jsem na něj zvědavá, jestli zvlčí jako ten Květin. :)
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 13. dub 2016 14:15 #305477

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Květo, já jsem počítala s půdním krytem a s tím, že to ty růže trochu zvednou. Mám cca 30 - 50cm před Arabelou midsummersnow a pastellu, klematis je v mezeře. Obdobně Hendersonii, jen jsou před ním Lady Emmy H a z druhé strany C. Hume. Mělajsem teda sadit spíš před růže? Chjo, já furt něco nevím, šly by ještě přesadit...
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 14. dub 2016 07:26 #305531

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3936
DSCN6702.jpg

Jeden z klemíků od p. Dufka z loňského roku. Měla jsem obavy, ale jsem s nimi spokojená. Vylezly všechny. Uvidíme, jak si povedou dál. Některé letos zkusím vsadit k růžím.
Poslední úprava: 14. dub 2016 07:27 od Ajka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, petra13, Jikra, Genovesa

Clematisy 14. dub 2016 08:59 #305537

• petra13
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 146
Od pana Dufka mám taky několik klematisů, rostou a kvetou bez problémů, objednala jsem i letos, měl v nabídce i větší sazenice ve 2l kontejnerech, tak jsem zvědavá.
Chtěla jsem se ale zeptat, nevíte někdo, jak přimět klematis aby vyrazil od kořenů nové šlahouny, ty moje sice pěkně rostou i kvetou, ale pořád jen na tom původním výhonu (ten větví dobře).
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 14. dub 2016 09:39 #305541

• Smuma
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 186
Jo, to by mě taky zajímalo, dva se mi taky nechtějí nechat přesvědčit, že by měly vyrazit i další puky. Mají všechny stejné podmínky, pět pěkně vyráží, a dva nic. Je možné, že by prostě byly od přírody(šlechtění) takový nerosti?
P.S. Jsou taky od p. Dufka, jeden je teda překupovaný přes školku, tak nevím jméno(růžový) a druhý je Ville de Lyon
Poslední úprava: 14. dub 2016 09:47 od Smuma.
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 14. dub 2016 10:16 #305542

• petra13
  • Junior Boarder
Hm, ta mě právě Ville de Lyon přirůstá od kořenů celkem dost, zato se vůbec nechce Madame Julia Correvon (nepřijde mi, že by měla být neros, viděla jsem tady na fóru fotky krásně rozrostlé a tuším, že p. Dufek ji doporučuje i začátečníkům) a ještě Niobe (ta mi tedy nepřirůstá ani moc do výšky, mívá tak do 1,5 m, ale to by nevadilo, nad zemí (až tak ve 30 cm) se větví a kvete dobře). Docela mě to štve, protože zrovna tyhle dva mám na dost viditelném místě, tak bych si přála větší trsík.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Smuma

Clematisy 14. dub 2016 10:20 #305543

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
to asi bude tajemství - můj Ernest Markham taky druhý rok nic moc . - po ostříhání . na ,,dobrou " radu . ;)
měla jsem ho nechat tak . kvetl bohatě a ted´ má jen pár rozpačitých výhonů .asi se mu budu muset podívat na podzim ke kořenům .pohnojený je dost

DSCN3957e.markham.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: sany, Evka, petra13, Jikra, Ajka, alenak, Smuma, borovec

Clematisy 14. dub 2016 10:48 #305546

• petra13
  • Junior Boarder
Kájo, krásný Ernest Markham. Dám fotku Pillu, nedávno se tu probíral, že někde nemívá plné květy, u mě první flór krásně plný, pak jednoduché kvítky ještě celkem dlouho. První dvě fota jsou z roku 2014 - první flór, třetí pak 2015 - začátek druhého flóru, nějak mi tam uhnul z opory do růže, tak je letos zas střižený víc (vzala jsem ho i s růží, nechtělo se mi to vymotávat a stejně bych ho asi polámala), mívá běžně mezi 1,5 - 2 metry (soudě dle obelisku na kterém roste). Pro doplnění dodávám, že růže za ním je Lady of Shalott.
DSC_5177.jpg

DSC_5179.jpg

DSC_6678.jpg
Poslední úprava: 14. dub 2016 10:50 od petra13. Důvod: oprava popisu fotek
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, JitkaU2, Kaja, Kika, Jikra, Ajka, alenak, Smuma, borovec
Moderátoři: Eva L., Květa