přetahuju ( bez citace ) od vedle.
Geno, Arabella bez obruče ti bude dělat půdní kryt. Alespoň já ji tak používám.
Hendersonii - myslím, že je taky bezúponkový, přivázat.
Miško, clematis recta.
jaký sis koupila ?
on je zelenolistý a s vínovými listy ( C.recta Purpurea . Jeho selekcí byl vybrán "Ten, co měl nejtmavší listy" a nazván Night Vision.
Hele, nejsou to žádní kolonizátoři. Přirůstají ( klasická cochcárna ) podle toho, jak se jim chce. Dá se směle napsat, že z jednoho puku jsou př. rok dva. Někdy ne, jindy více.
Jak se klemoušúm u mne moc nevede, tak těmto botanickým ano. Dá se říct. Jsem s nimi spokojená.
Pěstuju kultivar Night Vision ( to je ta selekce ), mám ho zasazený od r. 2010. Koupený jeden pučík, následující rok byly tři, pak se zaťal, další rok byly o5 tři. Pak si plivnul pod kořeny... dneska je tam trsík o základně cca 30 cm.
- je bezúponkový
- dá se říct trsnatý, trčící, hustý.
- vždy po zimě střih se zemí ( + )
- v květu se potkává s růžemi. Kvete tři bajvoko 3 týdny, pak zdobí semeníky.
- můj je v polostínu až stínu.
Tudíž : vyšší - cca 180 vrcholek. Listy zůstávají i ve stínu vínové. Kvete fajn, bohatě.
Na slunci bude nižší, přesto počítej ( asi nutnost ) s obručí nebo tyčkami. Stojí vždy bez opory do květu ( pokud nepřijde fučák od Phy, to se kácí ještě před květem ), v plném květu se opře o sousední šeřík ( letos mu to rozmluvím, doufám. Ptž. mi kazí tvar toho šeříku ).
fotku mám - nějakou starou z bot., za sluníčka a v začátku kvetení. Pro ilustraci snad dostačující. Blíž je C.recta, za ním pak C.recta Purpurea. Přes cestičku je C.r.P - nejspíš bez opory, povaleč.
( před nimi C.integrifolia )
foceno 21,5 2009
a tady je můj Night Vision, loňský, 18,6
na druhé f. je více vidět, jak si ustlal na šeříku
a předloňský v detailnějším pohledu