Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kakosty, gerania, čapí nůsky

Kakosty, gerania, čapí nůsky 06. zář 2016 15:34 #312783

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
odhad mám teda docela přesný ( se musím poťapkat na rameni :laugh: )
Patricia

DSCN3171.jpg

způsob růstu je vidět výše na Honzových fotkách.
Rozanne roste jinak - ty její šlahouny se položí do sousedů.
Patricia udělá bochan, ten se později rozčísne. V podstatě na f. ji vždy vidíš v počátku kvetení,v pozdější fázi pak už ne.

já jsem si ji kupovala na jaře 2008 v Hol., u nás ještě k mání nebyla. Bylo kol ní velké haló, ( novátorství, super atp. ).
Poslali ji prostokořenou, přišly takové provázky. Nasadila jsem tři- tj. v podstatě to, co bývá dnes v k9.
tohle je focené 3 měsíce ( konec června ) po zasazení. Celkem nová výsadba kolem, měla dost prostoru.

P1040786.jpg

pamatuju jak dnes, že později se rozvalila, omotání provazem nepomohlo, tak jsem ji vztekle ostříhala. Na podzim letěla pod L.Odier a tam mu dělá podrost doteď.
Poslední úprava: 06. zář 2016 15:36 od Květa.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Evka, Vendy, alenak, Marta

Kakosty, gerania, čapí nůsky 31. říj 2016 10:16 #313790

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Je po sezoně, můžete sem hodit vaše TOP odrůdy? Jak jsem to četla, tak jich máte spousty, ale zkuste vybrat nějaké ty, co jsou podle vás prostě MUST. Třeba jeden bílý, jeden červený a jeden modrý. Já jsem dala našim kdysi nějaký no name, s tím jsou spokojení, dělá to na daném místě pěkný porost každý rok. Na louce okolo pak všude roste ten přírodní.

Kakosty, gerania, čapí nůsky 07. lis 2016 21:22 #313966

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Nejradši mám sanguinea.Vydrží téměř vše a kvetou furt :)
třeba takový Apfelblüte(oblíbenec) se i vesele semení
9.jpg

Mavis Simpson(oxonianum x traversii)je trošku hydra,ze začátku nevinně vypadající,ale kvete ještě teď.Jen nevím,jestli je tu už k sehnání.

Příloha 0166.jpg nebyla nalezena.

075_2016-11-07.jpg

Další oblíbenec je Whiteleaf(nodosum).Listí ne-gerániové,má rád vlhčí polostín

Příloha 0175.jpg nebyla nalezena.

Derrick Cook,toho mám druhý rok,pěkně přirůstá,nekvete moc dlouho,ale je to krasavec
14_2016-11-07.jpg

Když já je mám ráda všechny.Když zjara rozkvete Karmina-metrový polštář-je to nádhera,nováček Nimbus(modrý) bude obr,zářivá Lakwijk Star nebo temné ger,phaeum.Je to těžký... :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Kamcule1, Vendy, alenak, Marta, bradhal

Kakosty, gerania, čapí nůsky 08. lis 2016 08:09 #313976

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Já tu mám v létě sucho a horko , nejlépe to zvládají sanguinea, moje nejoblíbenější je Elke : www.google.cz/search?q=geranium+elke&cli...CgB&biw=1600&bih=766 .

Pak mám ráda philippe vapelle : www.google.cz/search?q=geranium+elke&cli...ium+philippe+vapelle , moc hezky kvete najaře, ale tím to u mě končí. Nicméně, pak má zajímavé (sametové) lupení.

Letos jsem pořídila nové sabani blue : www.google.cz/search?q=geranium+elke&cli...geranium+sabani+blue - krásná modrá, ale též kvetlo jen najaře.

Úplně celou sezonu kvete rozanne : www.google.cz/search?q=geranium+elke&cli...h&q=geranium+rozanne , ale na tu barvu jsem si pořád ještě nezvykla. Mám s touhle šmolkovou trochu problém obecně :unsure: .

Ovšem úplně největší efekt u mě dělá zcela obyčejný modrý ( myslím, že kakost lesní , ale jistá si nejsem, nikdy jsem to nezkoumala ), mám ho velký trs ;) .
Následující uživatel poděkoval: Vendy, alenak, alcearosa, luci, bradhal, Regina

Kakosty, gerania, čapí nůsky 09. lis 2016 21:48 #314027

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Smolilajsem tu sáhodlouhý příspěvek k mým miláčkům,s hromadou fotek a zase mi to spadlo.Nejde mi vracet se kurzorem a opravit text,asi na ten křáp dupnu :angry: a celý pos...Windows10 mi byl čert dlužnej.Snad se nahrajou aspoň ty dvě fotky,co včera záhadně zmizely
Whiteleaf
051.jpg

Lakwijk Star
0172.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Evka, alenak, Marta, alcearosa, bradhal

Kakosty, gerania, čapí nůsky 17. pro 2016 21:41 #314527

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Bradhal se tu kdysi poptávala po Topkách v gerániích. Mám je moc ráda, chystala jsem se na toto téma za dlouhých zimních večerů... Ovšem mistr O.Fous ho právě zpracoval dokonale... stačí k tomu použít gůgl ;)
a zjara dojet do Ctěnic...Uf ...zase tam nechám spoustu peněz :blink:
www.pereny.eu/pereny-trvalky.php
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Kakosty, gerania, čapí nůsky 17. pro 2016 23:43 #314532

• bradhal
  • Platinum Boarder
Díky. Ty chci pořídit příští rok, když už mám ty růže.

Kakosty, gerania, čapí nůsky 10. dub 2017 10:29 #317551

• bradhal
  • Platinum Boarder
Ještě jednou děkuji za tipy. A chci se zeptat, jak moc hluboko nebo mohutně to koření, není to moc konkurenční? Mám tu klematis Princess Diana a tomu chci přistínit kořeny a spodek rostliny a zároveň bych na to místo chtěla něco tvarově kulovitého. Dole může být do stran, aby to zakrylo částečně linii okraje záhonu. Původně jsem si nachystala levanduli, ale pak mě napadlo, že by to mohlo být ideální místo pro nějaké to geranium. K dispozici zatím mám jen nějaké tři no name sanguineum.

Kakosty, gerania, čapí nůsky 15. dub 2017 21:04 #317631

• bradhal
  • Platinum Boarder
Hm, začínám si tu vést kakostový monolog. No nic. Dnes jsem si pořídila konečně nějaké geranium se jménem - Geranium x oxonianum 'Claridge Druce'. Na trvalky v zahradnictví ještě brzo a no name jsem nechtěla zkoušet. Máte s ním někdo zkušenosti? Podle netu bude snad víc růžové než fialové, informace o velikosti se různí. Nevím, jestli mi nezavalí ty no name sanguineum.
Jinak děkuji všem za předchozí tipy na oblíbená gerania, letos si chci nějaká pořídit (zatím jsem měla jen zonale v truhlíku). Chci hlavně nižší obrubovky a výplňovky.

Kakosty, gerania, čapí nůsky 18. dub 2017 19:47 #317712

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
njn, Bradhal, když ony se gerania opravdu v ČR moc nevedou. V zahradách ani v prodejnách, teda... jak si postýskává ofous..

moje TOP gerania, sestupně
1.Dilys ( nejdéle kvetoucí kytka v mé zahradě, překovává i čemeřice )
2. Jolly Bee ( mám ještě původní, před sporem o "Růženu" a ať si genetici i soudci říkají co chtějí, rozdíly vidím - je vzrůstnější, vyšší a méně náchylné k podsychání - resp. o chlup déle ustojí pařáky - než Rozanne )
3. Light Dilys
4. Rozanne ( se nedá jinak )
5. monascens( mám Muldoon )
6. kvůli listům mám ráda stínomilné Geranium nodosum ‘Clos du Coudray’ ( elegance sama )
7. o bod výše, též kvůli listům, jejich barvě mám od loňska náhradu za vymrzlé Geranium sessiliflorum f. nigricans ( to je ono novozélandské ) jeho křížence s G.oxonianum a G. traversii jménem Tanya Rendall. Má stejnou barvu listoví (hněď ), tuto zimu přežil s hvězdičkou.

- z růžových mám ráda Geranium koreanum ( BSWJ602 ), loni jsem si koupila dva nové kultivary, se uvidí, jaké budou.. jeden z nich právě je ten pokus o růžovou Růženu, jak píše ofous.
- bílá v podstatě nemám
- nemám ani moc těch pionýrských, osidlovacích, nejdou mi do koncepce záhonu.
- snažím se o dlouhokvetoucí kultivary, ptž. místa je málo
- krutozima 2012 ( a v podstatě i ty předcházející ) mi udělaly kultivarovou selekci - nevydrželo mi žádné geranium s barevným listem ani žádný z potomků Rozanne. U nich ale bylo to neštěstí, že byly sázeny v průběhu roku 2011, nebyly zakořeněné dostatečně a i to se na nich možná podepsalo. Např. Rozanne i její potomek Sweet Heidi mi sice v krutozimě částečně vymrzly, ale nějaký životaschopný pučík v kořenech přece jen zbyl, obrazily.
- nepěstuji ani psillostemon ( ač bych po něm toužila ), páč když odkvete babišovo řepka, hladoví blýskáčci prožerou listí k nekoukání.

- geranium je trvalkou pro rok 2017
- obrovskou zásobárnou ofous, hodně rostlin mám od něj.
Poslední úprava: 18. dub 2017 21:02 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alenak, luci, rok.zaruka, bradhal
Moderátoři: Eva L., Květa