Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kakosty, gerania, čapí nůsky

Kakosty, gerania, čapí nůsky 31. kvě 2017 22:51 #318658

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Nádherná sbírka odrůd :)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Kakosty, gerania, čapí nůsky 31. kvě 2017 23:58 #318662

• trunda
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 72
Ahoj všem, narazil jsem na tuhle diskusi náhodou, a hned jsem zaregistroval zmínku o Jolly Bee - tuším Květa.
Nevíte někdo, dá se ještě někde splašit? Moooc bych ho chtěl. Už jen pro srovnání s Rozanne.
Těch několik mám - druhým rokem. Zkušenosti zatím nic moc, ale můžu potvrdit že horko mu asi nedělá zrovna dobře. Přímé slunce nevadí kusům, které na něm jsou +/- celý den, ale ty které mají část dne polostín, se před ostrým sluncem trochu "klidí" - kroutí listy. A Jolly Bee je prý trochu vyšší a kompaktnější.....

Celkově vzato kakostů moc nemám... magnificum modrý, fialový Rosemoor, wallichianum Crystal lake a sanguineum bílý. A Rozanne. Jen modré a bílé. Růžovou barvu moc nemusím, už Crystal je kompromis. Ještě jsem objednal u Haupta luční Splish splash, na ten jsem taky zvědavý.

Ale ten Jolly Bee, ten mi nedá spát.

Roman

První letošní kvítek Rozanne :-)
roz.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, mišpule, Jikra, alenak, Marta

Kakosty, gerania, čapí nůsky 01. čen 2017 08:13 #318663

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Trundo vítej mezi námi :) .
To je zajímavý postřeh s tím Rozanne. Já ho nemám, teprva se k němu odhodlávám ( moc velké, výrazná barva ), ale chodim a pozoruji, kde se dá. V zahradnictví v Lotouši ho mají jako obrubu záhonu, který má v průměru odhadem 15-20m a na plném slunci a dělá, že mu to vůbec nevadí :P . Ale, mají tam o 100m dál přírodní rybník, mají vysokou spodní vodu ( po deštích skoro slatina :whistle: ), takže jsem to přičítala tomu.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, trunda

Kakosty, gerania, čapí nůsky 01. čen 2017 08:42 #318666

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
taky tě vítám :) - já na gerania nijak nejsem - ale jedno mám . veliké , co to je nevím . rozvaluje se . mám už od něho i oddělek nasazený v břehu na vyhnalově s plánem to velké vykopat a vyhodit .

DSCN3671_2017-06-01.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jikra, Marta, alcearosa, trunda

Kakosty, gerania, čapí nůsky 01. čen 2017 17:54 #318672

• trunda
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 72
Díky za přivítání :-)
Jana V: ono to platí asi obecně nejen o Rozanne. Pozoruju to ještě u plnokvětých kopretin. Ty, které jsou na slunci od rána do večera, nemají problém. Ty které jsou část dne v polostínu, se pak odpoledne na plném slunci špatně adaptují a povadají. Plyne mi z toho, že Rozanne bude asi přece jen kapánek citlivější k úpalu. Vody má odspodu dost, s tím to asi souviset nebude. Ale nic zásadního, co by mělo odrazovat - to nebylo účelem :-). Nevadne, na rozdíl od těch kopretin, jen má tendenci trochu svinout listy. Mám ho druhým rokem a má se k světu. Loňská vedra přežily všechny kusy bez "zásahu".

Jo, a ty zmíněné zkušenosti "nic moc" se týkají mojí nedostatečnosti, ne kakostu :-). To je tak, když si to jeden po sobě nepřečte.

Další můj oblíbenec - sanguineum alba. Spolu s trávami a šalvějemi, se kterými nakvétá skoro zároveň:
alba.jpg
Poslední úprava: 01. čen 2017 17:59 od trunda.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Kaja, mišpule, alenak, alcearosa

Kakosty, gerania, čapí nůsky 01. čen 2017 20:01 #318673

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Trundo, krásná kombinace s trávama :) :up .
Sanguineum alba je bohužel nezničitelný :whistle: , což jsem zjistila bohužel až po jeho dvojím přestěhování :unsure: , taže teď ho mám na třech místech :unsure: . Jako hezký ;) , ale jednou stačí :whistle:
Následující uživatel poděkoval: trunda

Kakosty, gerania, čapí nůsky 01. čen 2017 22:43 #318680

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Geranií není nikdy dost! :P
Trundo vítej!

Kakosty, gerania, čapí nůsky 02. čen 2017 00:04 #318686

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
trunda napsal:
... zmínku o Jolly Bee
Nevíte někdo, dá se ještě někde splašit? Moooc bych ho chtěl. Už jen pro srovnání s Rozanne.
Ještě jsem objednal u Haupta luční Splish splash, na ten jsem taky zvědavý.

Ale ten Jolly Bee, ten mi nedá spát.

Roman

ahoj Romane ( mmch., moc pěkná Nassella tenuisima, jemně závidím, mně nepřežívá )
nejdříve k G.pratense Splish Splash - měla jsem jej, dala pryč. Lákalo blýskáčky z řepky, prožírali jej. A páč řepka fšude kolem dokola...

Vzhledem ke způsobu položení dotazu zřejmě příběh Rozanne a Jolly Bee znáš. Z něj vyplývá i odpověď. Není sehnatelné.
Moje rostlina pochází z podzimu 2008, ještě tedy před výhrou Rozanne a prohrou Jolly Bee.
Rozanne mám stejně starou.
ad vyšší a kompaktnější. Zmiňovala jsem se, že rozdíly mezi Jolly Bee a Rozanne vidím, mám je vysazené blízko u sebe, ve stejných podmínkách ( tzn. písek jako podloží, černozem nahoře, plné slunce - v létě od cca 10. hod. ráno do západu. )
S první částí naprosto souhlasím, s druhou ne zcela. Obě rostou do výšky v podstatě do začátku kvetení. Pak pokračují na stále se prodlužujících výhonech ( pokud se neupečou nadtřicítkami ) do zámrazu. Krátkodobá vedra snesou za pomoci zálivky, dlouhotrvající nikoliv. Musí se ostříhat, sice obrazí znovu, ale již nevykvetou.
A jestliže Rozanne dosáhne délky vyhonů cca 1 - 1,5 m, pak Jolly Bee snadno 2m. Snáze se sám přehodí přes okolní rostlinstvo, Rozanne méně, ale dělá to také.
- Jolly Bee tropy snese o chloupek déle.
- v krutozimě J.Bee bez poškození, 2 Rozanne vymrzly, přežila 1.
- v květech rozdíl nevidím

největší rozdíl ( kromě mohutnosti "koláče" ) je pak vidět právě ve výšce trsíku.

DSCN4745.jpg

Rozanne v popředí, Jolly Bee přímo za ní, schované částečně za nepetou, dnešní foto

DSCN4766.jpg

boční pohled

z dílny tvůrce Jolly Bee Marco van Noorta pochází Sweet Heidi. Je o trochu více dofialova než R. + J.Bee.
Poslední úprava: 02. čen 2017 00:34 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, alenak, Marta, bradhal, trunda

Kakosty, gerania, čapí nůsky 02. čen 2017 00:25 #318688

• Květa
  • Moderator
pofotila jsem dneska i další gerania

DSCN4737.jpg

Geranium sessiliflorum nigrum - jsem se domnívala, že mi v krutozimě vymrzlo. Překvapení min. týdne, kdy jsem na něj šlápla. B)

DSCN4742.jpg

potomek předchozího Tanya Rendall

DSCN4747.jpg

Elke ( budu ji muset rozčísnout, roky se tvářila jako mrtvý broučínek, teď mi dusí nově zasazenou růži )

DSCN4751.jpg

Tiny Monster, co ho zbyl štípek po vyrytí někde v podzemí už dorostl B)

DSCN4746.jpg

Dreamland - dávala jsem f. počátku rašení. Dost dlouho držel slaboučkou bělavou linku na koncích lístků, teď je téměř neznatelná a trsík začíná kvést. Jedno mám v plném stínu, tam linka přetrvává. Jsem zvědavá, jestli se to bude opakovat i v letech příštích.

DSCN4424.jpg

moc se mi líbila sladká Melinda. Už ale odkvetla.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Kaja, Jikra, alenak, Marta, alcearosa, trunda

Kakosty, gerania, čapí nůsky 03. čen 2017 12:26 #318737

• Květa
  • Moderator
OT : Romane, co to máš na tvé fotce za tu druhou ( a třetí, u plotu ) trávu, sím ?
( bych si tipla Calamagrostis K.Foerster, v tomto stadiu růstu ale není rozpoznatelná, druhým tipem by byl některý z těch nižších dochanů - L.Bunny nebo L.Honey )
jak dalece se mýlím v tipování ?
Moderátoři: Eva L., Květa