trunda napsal:
... zmínku o Jolly Bee
Nevíte někdo, dá se ještě někde splašit? Moooc bych ho chtěl. Už jen pro srovnání s Rozanne.
Ještě jsem objednal u Haupta luční Splish splash, na ten jsem taky zvědavý.
Ale ten Jolly Bee, ten mi nedá spát.
Roman
ahoj Romane ( mmch., moc pěkná Nassella tenuisima, jemně závidím, mně nepřežívá )
nejdříve k G.pratense Splish Splash - měla jsem jej, dala pryč. Lákalo blýskáčky z řepky, prožírali jej. A páč řepka fšude kolem dokola...
Vzhledem ke způsobu položení dotazu zřejmě příběh Rozanne a Jolly Bee znáš. Z něj vyplývá i odpověď. Není sehnatelné.
Moje rostlina pochází z podzimu 2008, ještě tedy před výhrou Rozanne a prohrou Jolly Bee.
Rozanne mám stejně starou.
ad vyšší a kompaktnější. Zmiňovala jsem se, že rozdíly mezi Jolly Bee a Rozanne vidím, mám je vysazené blízko u sebe, ve stejných podmínkách ( tzn. písek jako podloží, černozem nahoře, plné slunce - v létě od cca 10. hod. ráno do západu. )
S první částí naprosto souhlasím, s druhou ne zcela. Obě rostou do výšky v podstatě do začátku kvetení. Pak pokračují na stále se prodlužujících výhonech ( pokud se neupečou nadtřicítkami ) do zámrazu. Krátkodobá vedra snesou za pomoci zálivky, dlouhotrvající nikoliv. Musí se ostříhat, sice obrazí znovu, ale již nevykvetou.
A jestliže Rozanne dosáhne délky vyhonů cca 1 - 1,5 m, pak Jolly Bee snadno 2m. Snáze se sám přehodí přes okolní rostlinstvo, Rozanne méně, ale dělá to také.
- Jolly Bee tropy snese o chloupek déle.
- v krutozimě J.Bee bez poškození, 2 Rozanne vymrzly, přežila 1.
- v květech rozdíl nevidím
největší rozdíl ( kromě mohutnosti "koláče" ) je pak vidět právě ve výšce trsíku.
Rozanne v popředí, Jolly Bee přímo za ní, schované částečně za nepetou, dnešní foto
boční pohled
z dílny tvůrce Jolly Bee Marco van Noorta pochází Sweet Heidi. Je o trochu více dofialova než R. + J.Bee.