Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kakosty, gerania, čapí nůsky

Kakosty, gerania, čapí nůsky 03. čen 2017 22:14 #318749

• trunda
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 72
Ahoj Květo,
předem moc díky za vyčerpávající odpověď. Myslel jsem si to :blink: .
Nicméně dneska jsem zase Rozanne na slunci pozoroval (hlídal jsem špunty u bazénu a v mezičase sledoval kytky)a mé nadšení o nějaké to % zesláblo. Opravdu nemá úpal v oblibě. Asi nejlépe pro ní bude bloudivý stín.
Už jsem se zklidnil a po Jolly Bee tedy už tolik neprahnu. Jestli je nejpodstatnější rozdíl v délce šlahounů, tak se s tím duševně nějak srovnám :) .
U plotu by mělo být v tomhle místě proso - Rehbraun, promíchané s třapatkami Paradoxa a s Perowskiemi.
Fakt je, že v tuhle chvíli proso vypadá jako jakákoliv jiná zelená tráva. A navíc se v tom mixu ztrácí a splývá s listy třapatky.
Zkusil jsem to na fotce očíslovat:

1.Stipa tenuissima
2.Sesleria autumnalis
3.Panicum virgatum Rehbraun
4.Echinacea paradoxa var. paradoxa
5.Perowskia - jsou tam dva kultivary po více kusech, ale ještě maličké, ztrácí se tam
6.Salvia nem. Caradonna
7.Geranium.san.alba
8.Vinca minor (leze zpod keřů, které navazují)
9.Borovice osinatá (zatím maličká - budu dřív v truhle, než ta začne stínit)
alba_2017-06-03.jpg

Stipa mi přezimuje, ale ne spolehlivě. Ale protože se mi líbí opravdu děsně, tak si dávám tu práci, že během roku sbírám nalezené semenáčky, sadím do kontejnerů do dobře propustného substrátu a před zimou je dám k jižní stěně sousedovy stodoly s přesahem střechy. Kde na ně prší co nejméně. Letos mi jich takto v květináčích přežilo 35 z 36. Jimi pak na jaře doplním, co vyhnije.
Je to nádhera, obzvlášť, když pofukuje větřík. Připadám si jak u moře, krásně se to vlní. Ale musí jich být dost pohromadě.
022.jpg

Další můj travní oblíbenec je strdivka brvitá, na obrázku nakvétá. V květu je nádherná.
002.jpg

A pěchavu podzimní strkám snad všude, to je nezmar a je krásně šťavnatě zelená. Asi už jsem to i přehnal.
003.jpg

006.jpg

A pak plochoklásek (nevím jestli je to správný název), ten se vysemeňuje taky o stošest a spolehlivě přezimuje
008.jpg

... ještě jsem našel fotku, kde jsou ta prosa vzadu líp vidět. Měla by v létě zakrýt sousedovic binec
016.jpg

Omlouvám se za OT, nějak jsem se rozjel.
ještě jedna na závěr - vlevo vykukuje zmíněná třtina :) - loňská fotka.
Mám ji ale v polostínu a napadá mi ji rez. A to ji ještě kropím.
013.jpg
Poslední úprava: 03. čen 2017 22:20 od trunda.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, Kaja, varouch, MartaZ., chrast, quendery, papla, Vendy, alenak a tento uživatel má 4 dalších poděkování

Kakosty, gerania, čapí nůsky 04. čen 2017 08:57 #318759

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Trundo vítej!
To je taková nádhera, že se neomlouvej za OT, troufám si tvrdit, že by stálo za to překopírovat do rubriky Naše zahrady, fotky jsou velmi inspirativní jako celek, ne jen co se týče jednotlivých rostlin.
Nadzvedlo mne to od displeje telefonu a šla jsem si zapnout Pc. Musela jsem sfouknout vrstvu prachu usedlou na klávesnici ;) a stálo to za to :)
Chtěla bych být v zahradě tak ukázněná a nemít pocit, že musím mít všechno, protože ty velké plochy působí nádherně. Řekla bych, ruka profesionála? ;)
Máš krásně modro, moje šalvěje ještě sladce spinkaj...
Poslední úprava: 04. čen 2017 08:58 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: MartaZ., chrast, trunda

Kakosty, gerania, čapí nůsky 04. čen 2017 10:58 #318765

• trunda
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 72
.... prošel jsem si tím. Musel jsem mít všechno. Navíc jsem z Mělnicka, takže řeším sucho.
Očumoval jsem weby a fotky profesionálů pořád dokola až mi to docvaklo - odhadnout, které kytky musí být ve skupině, a které jsou ty, co dodají akcent. A nejtěžší pro mě bylo naučit se vyhodit to, co prostě z nějakého důvodu "nejde". Kolik času jsem strávil tím, aby to šlo......
Nejsem profík, fotky jsou jen z části zahrady, která už trochu připomíná, co bych chtěl. Zbytek je ve stadiu pokusů - moje drahá polovička ze mě má srandu - frekvence přesazování je prý na Chocholouška. Momentálně jsem ve fázi hledání kytek dlouhokvetoucích a kombinací, aby to co nejdýl vydrželo. Nejvíc mi štve pomíjivost. Ale v tom je možná ta krása. Teď jsou před kvetením kopretiny a vrbiny - zatím je to zelená masa - na těch fotkách nejdou moc rozlišit, ale už se na ně děsně těším.
Fotka z loňska - předtím, než jsem se rozhodl pro dramatický "nástup" travin :)

009.jpg

Jinak asi největší zdroj inspirace je pro mě Pinterest. Jak nesnáším Facebook, tak tahle kreativní obdoba mě nadchla tak, že jsem si tam, považte, založil účet :woohoo: . Jen kvůli očumování, nějak si netroufám něco někam vyvěšovat.
cz.pinterest.com/pin/303711568604058567/, zadáš jméno kytky a vyplivne to záplavu inspirace, paráda. Snad nenosím dříví do lesa.

Jinak díky za pochvalu, moc to potěší.
Poslední úprava: 04. čen 2017 11:06 od trunda.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Vlaďka, Kaja, chrast, quendery, Láďa, Vendy, alenak, Marta, alcearosa a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Kakosty, gerania, čapí nůsky 07. čen 2017 01:25 #318862

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Romane, moc se mi tvá zahrada líbí. Obdivuju ukázněnost ( páč sama ji zcela postrádám ). Umírněnost.
SkoroOudolfa..

dle vzrůstu té Buddleia alternifolia odhaduji stáří výsadby na cca 2 (- 3 ) roky ?

měla bych dotazy, jen přemýšlím do které diskuse jít - abychom tu opravdu nebyli OT.
se na to vyspím.. :laugh:
--
ještě k té Rozanne - měla jsem tam kdysi zasazenou broskvoň, obě gerania byla v bloudivém stínu. Přes polední pařáky s podstatě v plném stínu. Pokud teploty překročily + 32 ( přesnou hodnotu kdy se tak děje nemohu určit, ptž. se rok od roku lišila, dosahovala různých výšek ), k opálení listů jim postačoval horký vzduch.
Třeba to u tebe pod kapkovkou bude jiné.

jo, ještě z těch Rozanne podobných geranií jsem měla ( krátce ) Havana Blues. Rašilo žlutě, nijak mne nebralo, u mne nerost, nedochůdče. Celkem jsem byla i ráda, že problém "kamsním" vyřešila zima. Neobrazilo.

Kakosty, gerania, čapí nůsky 07. čen 2017 01:25 #318863

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Romane, moc se mi tvá zahrada líbí. Obdivuju ukázněnost ( páč sama ji zcela postrádám ). Umírněnost.
SkoroOudolfa..

dle vzrůstu té Buddleia alternifolia odhaduji stáří výsadby na cca 2 (- 3 ) roky ?

měla bych dotazy, jen přemýšlím do které diskuse jít - abychom tu opravdu nebyli OT.
se na to vyspím.. :laugh:
--
ještě k té Rozanne - měla jsem tam kdysi zasazenou broskvoň, obě gerania byla v bloudivém stínu. Přes polední pařáky s podstatě v plném stínu. Pokud teploty překročily + 32 ( přesnou hodnotu kdy se tak děje nemohu určit, ptž. se rok od roku lišila, dosahovala různých výšek ), k opálení listů jim postačoval horký vzduch.
Třeba to u tebe pod kapkovkou bude jiné.

jo, ještě z těch Rozanne podobných geranií jsem měla ( krátce ) Havana Blues. Rašilo žlutě, nijak mne nebralo, u mne nerost, nedochůdče. Celkem jsem byla i ráda, že problém "kamsním" vyřešila zima. Neobrazilo.
Následující uživatel poděkoval: trunda

Kakosty, gerania, čapí nůsky 07. čen 2017 08:19 #318870

• luci
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 995
trunda:
náádhera ... hezky se ti to rýsuje :)
budu se těšit na další fotky
Následující uživatel poděkoval: trunda

Kakosty, gerania, čapí nůsky 13. čen 2017 17:50 #319007

• trunda
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 72
Květa: přesně - je to 2,5 roku, co jsem ji tam strčil :woohoo: , to koukám....

.. takto to Rozanne vyhovuje nejvíc:

007.jpg

005.jpg

Jak se pak slunce posune dál k západu, začne na něj svítit naplno, už se mu to nelíbí. Listy mu to zatím nepálí, ale kytka se brání, listy trochu stočí a trs pak není tak pěkný. Na plné slunce už jej nedám. Mám na úpalu ještě 2 kusy a půjdou taky do polostínu.

Ve stínu / polostínu:

001.jpg

Odpoledne na slunci, není bůhvíjaký úpal, ale je trochu vidět, jak se okraje listů stočí a trs se jakoby scvrkne (obrázky jsou asi týden od sebe, dole už jsou trsy větší):

031.jpg
Poslední úprava: 13. čen 2017 20:53 od trunda.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, chrast, Jikra, alenak, Marta, alcearosa, bradhal

Kakosty, gerania, čapí nůsky 19. čen 2017 11:33 #319201

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Jen si sem odložím pár květů, až to budu příští rok hledat.

Rozanne - hm, teda nějak moc zatím neroste, vlastně se skoro nehla. Sanguinea, co jsem rozdělila na jednotlivé ocásky, jsou životnější než ona. Hm, nevím, co se jí nelíbí.
IMG_2617.jpg

Obyčejný z pole a Rozanne.
IMG_2632.jpg

Dvě sanguinea - vlevo bez dalšího označení, vpravo Ankum´s Pride. Při rozkvětu obě zářivé, Ankum´s potom jde do příjemné jemné růžové.
IMG_2621.jpg

Sanguineum a Gypsophila muralis Gypsy Deep Rose.
IMG_2625.jpg
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, chrast, Jikra, alenak, Marta, alcearosa, trunda

Kakosty, gerania, čapí nůsky 26. čen 2017 10:23 #319405

• trunda
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 72
.... R. roste, to zase jo:
001_2017-06-26.jpg

Magnificum po sestřihu zase rychle obrazilo:
002_2017-06-26.jpg

Poprvé mi kvete Baby blue:
003_2017-06-26.jpg

OT: vzadu povyrostlo proso a kvetou třapatky:
005_2017-06-26.jpg

Péřový kavyl, ten já prostě můžu :silly: , kdyby tak to vlhko v zimě líp snášel:
027.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, varouch, MartaZ., Vendy, alenak, Marta, alcearosa, luci, bradhal

Kakosty, gerania, čapí nůsky 28. čen 2017 08:50 #319460

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Obdivuju, jak jsi si poradil s tim krásným prostorem.. Z vlastní zkušenosti vím, že si člověk musi projít cestou omylů. A hlavně hodně se dívat. Já to mám o to obtížnější že mám zahrádku opravdu malou. Co se týká dlohodobé okrasnosti,vsadila jsem na hortenzie, hlavné paniculaty. Co se týka fb, tam se člověk v nejlepším případě v té snůšce trapnosti a nevkusu zasměje, kvůli Pinterestu mě několik známých proklíná :woohoo: . Pokračuj, prosím v příspěvcích a focení. M.Z.
Poslední úprava: 28. čen 2017 17:49 od MartaZ..
Následující uživatel poděkoval: chrast, trunda
Moderátoři: Eva L., Květa