Varouchu,
ad Havana Blues - kdysi ( cca 6 let z5 ) jsem jej také sázela, nepřežilo zimu. Sněhově normální, tužší. Ptž. současně dtto šlo i do 4 jiných míst, nepřežilo jediné, vyškrtnuto.
ad Dreamland - ono mi zimu přežilo celkem v pořádku. Bezútěšnost na mne padla až při opučávání. Jak má ty melírované ( probarvené ) první lístky, ráno se s nimi člověk těšil, do večera je to ostré slunce totál spálilo. A tak to pokračovalo cca 3 týdny než jsem jej přemístila do skoro úplného stínu. Zachovalo se, ale je mizerné.
ad Dilys - to, jak se chová, ukazuje mimořádnost tohoto roku. Pěstuju jej už 12 let. Bez sebemenšího zaváhání zde přežilo -25, rozmrzání a znovuobnovení ledové krusty, prostě všechny typy zim, kt. za těch 12 let tu byly. Na jaře vždy v pohodě obrazilo. Ledaskdy od května ( v okamžiku, kdy teploty překročily + 20, cca ) nakvetlo a usilovně pracovalo až do zámrazu. Na konci sezony zabírá kruh i 3 m2, šlahouny o délce 1,5 m. Nereagovalo ani na ono suché a horké léto před dvěma lety, bez zalévání.
Light Dilys jsem měla cca 7 let, v podstatě dtto, jen spořejší v růstu.
Postupně jsem si z nich vytvořila lem, celkem asi 15 rostlin. Toto jaro se mi objevily pouhé 2 rostliny, v současné době jsou to kopečky se šlahounky 15 cm, bez květů.
---

, ještě popíšu jedno překvapení. Cannon Mist. Kdysi jsem jej viděla u Dresly na poli, bobánek, přisedlý k zemi, šlahounky cca 15 cm. Moc pěkná barva květu. Koupila jsem si jej a zasadila jako obrubu. Běžná péče, běžné hnojení ( na jaře ).
Choval se úplně stejně jako u Dresly. Celkem jsem i prskala, že kvete pouze krátce, před růžemi. Dresla říkala to samé.
Bylo tam cca 4 roky, furt stejný stav. Pak mi už přišlo dostatečně nakoukané, nebavilo mě jej furt chránit před sekačkou, zanikalo. Vyexpedovat zcela jsem jej také nechtěla, přemístila jsem jej tedy do Vítacího s tím, že stopro před růžemi odkvete, bude pak trochu dělat keříkům růží mulč.
Je tam třetím rokem. Nadopuje se organikou z kopčení, udělá kopeček 30 cm vysoký, šlahouny i půl metru. Navíc kvete až do srpna, tluče se s barvou růží. Se bude muset znovu stěhovat...