Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kakosty, gerania, čapí nůsky

Kakosty, gerania, čapí nůsky 28. čen 2017 15:10 #319473

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Trundo, krásně ti to kvete ;) , prosím o víc fotek trav do příslušné diskuse - bych se ráda vyptávala ( kavyly konkrétně jsou výživné téma :P ), ale nechce se mi zahlcovat tuhle diskusi B)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: trunda

Kakosty, gerania, čapí nůsky 03. čec 2017 22:17 #319646

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Geranium cinereum ´Ballerina´

IMG_3249.jpg

IMG_3252.jpg

Geranium subcaulescens ´Giuseppii´

IMG_3254.jpg

IMG_3256.jpg
Následující uživatel poděkoval: chrast, Vendy, Jikra, alenak, Marta

Kakosty, gerania, čapí nůsky 01. lis 2017 14:00 #320911

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Rozane stále ještě kvete. :)
Poslední úprava: 04. lis 2017 09:03 od Evka.

Kakosty, gerania, čapí nůsky 11. lis 2017 11:31 #321079

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
zaryla jsem do kakostu kvůli cibulím narcisů , děs a hrůza , co mají za kořeny. to se obávám,že udusí všechno kolem .
mám jen jeden větší keřík - nikdy jsem se na kořeny nekoukala , až ted´ hned zjara půjde za plot do břehu .

Kakosty, gerania, čapí nůsky 11. lis 2017 13:25 #321080

• bradhal
  • Platinum Boarder
Jo, jo, jsou to draci. Já teď různě po zahradě vyrývám to, co byly na jaře jen maličké ocásky, jeden malý puk a pár vlásků. Jsou z nich po jediné sezoně pěkné sazeničky, a to i bez nějaké extra péče a zalévání. Aspoň mám co rozdat.

Kakosty, gerania, čapí nůsky 26. dub 2018 07:53 #322385

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ahoj, mám tu jednoho kakostího pacienta - Rozanne. Zasadila jsem ho na sucho a slunce, loni v létě neuhlídala a v půli srpna bylo na prach. Dlouho jsem ho nemohla najít, teď jsem našla pučík. Je jasné, že ho musím přesadit. Jde o to, kdy je to lepší- přesadit teď jako malinkaté, nebo počkat, až se zmátoří a nechat zatím na pitomým místě? Díky za radu.

Kakosty, gerania, čapí nůsky 26. dub 2018 08:28 #322388

• bradhal
  • Platinum Boarder
Udělala bych to hned. Ať je co nejdřív v lepším. Kakosty, jak to tak pozoruji u sebe, jsou opravdu nezmaři, přežijí kde co a na dobré podmínky reagují rychle. Moje Rozanne byla loni taky taková slabší a letos už jede.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Kakosty, gerania, čapí nůsky 04. čec 2018 11:44 #323198

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Pro některá gerania způsob zimy 2017/18, zřejmě zejména ony velmi pozdní mrazy "na holo", znamenaly u mne stop.
Zřejmě k tomu přispěl i ten prudký přechod ze zimy rovnou do léta.

Velké problémy s obrostem měl - Dreamland, Tanja Rendall, žijí, ale trsíky jsou proti loňsku čtvrtinové.
Jarní gerania byla bez problémů, dtto OK je i Cannon Mist.
Špatná je Elke, musela jsem ji na jaře přesadit, vydýchat přetržení kořenů a nové místo jí činí potíže.
Neobrazilo mi několik ( většina ) G.s.Dilys a Light Dilys - do teď nevím, jestli vůbec oba kultivary se zachovaly či L.Dylis odešel zcela. Ptž. doposud nevykvetly.

Přes to, že vegetace je i o měsíc napřed, Rozanne i Jolly Bee zatím kvetou velmi sporadicky. Sucho i horko jim k duhu nejdou. V běžném roce jsou v tomto termínu již dávno květy osypaná.
Poslední úprava: 05. čec 2018 10:11 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: alenak, babkaela

Kakosty, gerania, čapí nůsky 04. čec 2018 22:39 #323201

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Květo, mám to stejně, s tím rozdílem, že Dilys přežil (na jaře jsem dokonce kousek odryla a zdá se, že obě časti žijí) - nicméně je poloviční vůči předchozím letům. O Dreamland a Crystal Lake jsem přišla úplně, jedno Rozanne skoro zgrejzlo, dosud nekvete. Ostatní kvetou, ale pomohly jim až nedávné deště, do té doby velmi pomalý a neochotný rozjezd. Z na podzim sázených deseti Havana Blues skomírá jeden (ten mě teda vyšel sakra draho). Zima mizerná, celá na suchu a po týdnu jara to rovnou spadlo do vypečeného léta. Voda není. Přežily jarní sanguinea, phaeum, renardii, nodosum a oxonianum. Dost mě překvapilo, že to zkosilo i dobře zakořeněné kusy a jednoznačně to otřáslou mou neotřesitelnou vírou v nezničitelnost kakostů. :)

Kakosty, gerania, čapí nůsky 05. čec 2018 10:10 #323206

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Varouchu,
ad Havana Blues - kdysi ( cca 6 let z5 ) jsem jej také sázela, nepřežilo zimu. Sněhově normální, tužší. Ptž. současně dtto šlo i do 4 jiných míst, nepřežilo jediné, vyškrtnuto.

ad Dreamland - ono mi zimu přežilo celkem v pořádku. Bezútěšnost na mne padla až při opučávání. Jak má ty melírované ( probarvené ) první lístky, ráno se s nimi člověk těšil, do večera je to ostré slunce totál spálilo. A tak to pokračovalo cca 3 týdny než jsem jej přemístila do skoro úplného stínu. Zachovalo se, ale je mizerné.

ad Dilys - to, jak se chová, ukazuje mimořádnost tohoto roku. Pěstuju jej už 12 let. Bez sebemenšího zaváhání zde přežilo -25, rozmrzání a znovuobnovení ledové krusty, prostě všechny typy zim, kt. za těch 12 let tu byly. Na jaře vždy v pohodě obrazilo. Ledaskdy od května ( v okamžiku, kdy teploty překročily + 20, cca ) nakvetlo a usilovně pracovalo až do zámrazu. Na konci sezony zabírá kruh i 3 m2, šlahouny o délce 1,5 m. Nereagovalo ani na ono suché a horké léto před dvěma lety, bez zalévání.
Light Dilys jsem měla cca 7 let, v podstatě dtto, jen spořejší v růstu.
Postupně jsem si z nich vytvořila lem, celkem asi 15 rostlin. Toto jaro se mi objevily pouhé 2 rostliny, v současné době jsou to kopečky se šlahounky 15 cm, bez květů. :ohmy:

---
:woohoo: , ještě popíšu jedno překvapení. Cannon Mist. Kdysi jsem jej viděla u Dresly na poli, bobánek, přisedlý k zemi, šlahounky cca 15 cm. Moc pěkná barva květu. Koupila jsem si jej a zasadila jako obrubu. Běžná péče, běžné hnojení ( na jaře ).
Choval se úplně stejně jako u Dresly. Celkem jsem i prskala, že kvete pouze krátce, před růžemi. Dresla říkala to samé.
Bylo tam cca 4 roky, furt stejný stav. Pak mi už přišlo dostatečně nakoukané, nebavilo mě jej furt chránit před sekačkou, zanikalo. Vyexpedovat zcela jsem jej také nechtěla, přemístila jsem jej tedy do Vítacího s tím, že stopro před růžemi odkvete, bude pak trochu dělat keříkům růží mulč.
Je tam třetím rokem. Nadopuje se organikou z kopčení, udělá kopeček 30 cm vysoký, šlahouny i půl metru. Navíc kvete až do srpna, tluče se s barvou růží. Se bude muset znovu stěhovat... B)
Poslední úprava: 05. čec 2018 10:30 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: varouch
Moderátoři: Eva L., Květa