Mrku, C.c.Greyassina ( přímo tento kultivar ) nemám, ale jiné c. comans ano. Přežívají.
Variegátní sedoulek ( ophiopogon variegata ) mám. Teoreticky by přežít měl, jenže.... jednou jsme cosi stejně vypadajícího s Dreslou koupily, vysadily, nevydrželo to ani -9. St.
Čili : mohou prodávat něco jiného. I když by to byl opravdu sedoulek, teď bych ho už nevysazovala ( já ani carex ). Je již pozdě na choulostivky, nestačí se adaptovat. A přece jen, jsou to rostliny, kt. znaly tak akorát hol. skleník, navíc určitě jsou v rašelině, ta když se nacucne vodou je jak houba....
Svůj O. mám porád v květináči, vůbec se mu nelíbilo mokré jaro ( uhníval ), teprve teď se jakžtakž zvetil.
... dala bych je do většího květníku, s norm. zemí, dolů trochu kamínků, nechala bych přezimovat - ideálně kolem 0, vysadila až na jaře.
Sedoulku bude vyhovovat polostín - stín při vysazení.
Adagio - je nižší kultivar M. ( cca 1m v trsu, 1,3 v květu ), úzkolistý, selekce M. z Japonska. Má červené tyčinky při květu.
M.Light je od něj velice snadno k rozlišení, působí stříbrným dojmem ( má velmi široké středové žebro bílé barvy ). Holkám v J.Čechách loni kvetl, mně skoro. Je to podobné jako se Strictusem ( nestojí květ za zmiňování, je pozdní ).
Vedle sebe je nemám možnost vyfotit, páč jsou oba zasazené a každý v jiném koutě zahrady.
na fotce to nižší je Adagio ( bez červené v květu, letos tyčinky spláchly deště ), vyšší pak Graziella