Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re: Keře 21. kvě 2011 07:50 #254466

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Mám dotaz, poradí si kalina (klasika V. opulus) s konkurencí smrků? Jde o to, že to mám smrkový "hájek", asi 6 cca 3m smrků, které chci postupně vykácet (těsně u sebe), a zůstane jen jeden. Ale mám za nimi stinný záhon, který tam chci :), takže než je vykácím, chci je něčím nahradit. Vydrží kalina tak 2-3 roky růst tak metr od smrků?

Případně co jiného, venkovsky vypadajícího, relativně rychle rostoucího, ale zase ne do nebe (tak 5m stačí), keřového?
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 21. kvě 2011 08:06 #254468

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Zdenko, moc hezký hroznovec, už pěkně narostlý. :up

Emilko, s vilínem ti asi neporadím, první kupovaný (prodaný bez kontejneru, zabalený do pytle, ale bal převoz vydržel)
mi odešel. Dal jsem ho na plné slunce, zem je tam pořád suchá, ale dostatečně jsem vlažil, přidal jsem rašelinu a...
scípnul. Ne hned, asi za dva-tři roky, každý rok bylo víc suchých a mechem obrostlých větví, než živých. Přírůstky víceméně žádné.

Letos brzo zjara jsem v Obi koupil asi 150 cm keř za 400,-, zasadil jsem ho úplně jinam, do sice horší zeminy, ale bývá
mírně vlhká, taková bršlicovitá, stíní ho lehce sousedovic slivoně, ale až teď, když se olistily.
A - ťuk ťuk ťuk - vilín roste náramně a má už plno listů a nové přírůstky už mají cca 5 cm.
V Plzni v zoo ho mají ve velkém stínů vzrostlých stromů, na svahu, takže té vody taky moc nemá. V Průhonicích
jsou vilíny jako podrost smrkového lesa, taky na mírném svahu, půda taky není nijak extra vlhká. Tož si vyber. :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Emilka

Re: Keře 21. kvě 2011 18:44 #254482

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
hamamel mam druhy rok, minuly rok rastol pekne. mam ho v ilovitej pode, ale v jame ma zahr. substrat. je na priamom slnku - cely den. ma krasny tvar, krasne kvety, ale jesennym olistenim som bola sklamana. (mozno tym priamym slnkom?)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Emilka

Re: Keře 22. kvě 2011 19:17 #254603

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Květa napsal:
mám tu třetím rokem v květináčku Bělase ( roste ještě pomaleji než Exochorda ). Vůbec se ho neodvažuji vysadit ( v mládí namrzá ).. že jako až bude větší. No, poporostl za ty dva roky o 5 cm, se asi už nedočkám.
Navíc, je to semenáček ( tudíž se u něj nepozná, jestli je to mužský nebo ženská - chlapi mají hezčí květy ).
Si nedovedeš představit ty NERVY, tu cukaturu, kt. jsem prožívala, když je letos na jaře přivezli do Bauhausu, navíc roubované, tudíž nejspíš samce. Jsem Hrdinka, odolala jsem.

Já mám bělase taky asi tři roky, roubovance. První zimu byl v květináči na terase. Lavina ze střechy mi ho ze 2/3 olámala. Pak šel do země, žádný chvojí, nic, přirostl na původní velikost (listy měl cca 25 cm dlouhé, bohatě kvetl), ale zase mi část větviček polámal těžký sníh. Pak jsem ho loni v listopadu stěhovala podruhé, vyrejpnout ho byla teda operace, na který jsem nalomila násadu ode rýče, stihnul neuvěřitelně zakořenit. Na zimu jsem ho zase nijak nebalila, jen jsem nad něj postavila plaňkovou ochrannou stříšku proti těžkému sněhu. Vyrašil mi krásně, akorát jedna větvička vypadá, že omrzla. Akorát nevím, jestli bude letos kvést, na to má lístky ještě malé, raší mi dost pozdě. Chovám se k němu dost macešsky, zatím nebyl ani rok bez přesazení, ale na ty brikule přirůstá celkem solidně. :)
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 23. kvě 2011 23:34 #254785

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Danah, ty ses nakonec tedy rozhodla pro Geishu ? a už je doma ? uka ? :lol:

Varouchu, po tvém líčení jak jsi na bělase macešská a on ti roste a roste, jsem se politovala, pokousala nehtíky, že jsem si ho nekoupila..chjo. Následně jsem vyrazila plenit zahradnictví, že.

Jsem si musela nutně spravit náladu - mám nový šeříček ( Josífka - Josee ), roubovaného na kmínečku. Měl by umět remontovat ( to jsem zvědavá ;) ) a muchovník. Miluju u vás výprodeje !

Pak mám nový (růžový:P ) cornus - Cornus kousa ´Péve Satomi Compact´+ konečně, po pěti letech ( !:silly: ) jsem dostala Styrax japonica Pendulum. Aby zase mělo co u mne omrzat :huh:

a jednu malou hortenzičku paniculatku... a už se do podzimu, nejmíň,:silly: , nevypouštím nikam lajzovat.

Co se podařilo ulovit tobě ?
Poslední úprava: 23. kvě 2011 23:35 od Květa.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 24. kvě 2011 05:02 #254790

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Teda to je nákup :woohoo: , v Diké?
Já se tam nedostanu a nedostanu :unsure: (a asi dobře :D, z keřů už budu sázet asi jen škumpu, bezinky a černý rybíz, ty jediné prošly bez ztráty kytičky :dry: )
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 24. kvě 2011 07:20 #254810

• Lenas
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 180
Přidávám se tak trochu k dotazu Amazonky- neřeším smrk, ale sousedovy tisy - kousek živého plotu.... chci ze své strany vysadit kaliny - plicathum, bodnantense... nebudou jim tisy vadit?
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 24. kvě 2011 09:12 #254825

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Květo, kde měli Satomi Compact? A za rozumnou cenu?! :cheer: To ti gratuluju, stejně tak remontující šeřík, to by se mi taky moc líbilo a bysevešel.. určitě. :)

Já mám nějakej len, bílej a modrej zvonek, dvě mrzký šanty, ale snad přežijou, pár lomikámenů, chrpy, dvě hosty (jako tradičně bez určení kultivaru, ale mně se líběj všechny), dva phloxy, dvě ostrožky, na zkoušku jeden Jakobův žebřík, dvě šalvěje (loňské vymrzly), helleborus, japonskou sasanku a asi ještě nějaký dvě, tři trvalky, co si už těď nepamatuju. Takovej základ, žádné exkluzivní kousky. Počítám, že další várku nakoupím v Lotouši, tohle jsem vzala v Diké, ale zrovna trvalky měli dost probraný. V Diké jsem teda na cornusy nekoukala, jedna jim kvetla (vypadala, ze jsou na ní naroubovaný dvě - jedna mi přišla jako satomi a jedna jako china girl), ale ostatní jsem nezkoumala, většinu keřů měli ještě přešlou mrazem a připadá mi, že spousta jich usychá.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 24. kvě 2011 17:59 #254859

• chrast
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 301
Honzo, mám perovskie jak jsi mi radil, šalvěj a levanduli, bude jim to spolu slušet
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 24. kvě 2011 18:51 #254864

• Rhea
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 834
Cornus kousa "Beni Fuji" - nemáte ho někdo, či nějaké informace o něm? Na netu jsem o něm moc nenašla :S
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa