Ajka napsal:
Na podzim jsem zapomněla zastřihnout Japonský javor,(BLOODCOOD). Vyhodil 4. nevzhledné dlouhé větve, takové kandelábry. A tak jsem si řekla, že se snad nic nestane, když je šmiknu. Oj, to jsem koukala, co ronil mízy.
Teď mám strach aby nevykrvácel a nezmrzl.

Nemáte, prosím, někdo zkušenosti? Dík
Koukám bez iodezvy, tak to zkusím:
zatřít balzámem jsi tuším zkoušela? Někdy je mízy tolik, že balzám přetlačí, pak používám PP roubovací pásku, je malinko pružná, takže pěkně natěsno přes ošetřené místo , kousek nahoru i dolu, jako obvazem na noze. Asi by šlo i lýko, jako klasika roubování, ale to nepruží, tak kontrolovat po čase, aby neškrtilo větvičku jak poroste do šířky.
Zachraňovala jsem tak nadrbnuté stromky od sekačky, když byl švagr moc aktivní a přežily to všechny, ač taky v době mízy - první sekání.
Jen zvaž dle počasí, jestli by nestálo za to stromek komplet zastínit, aby se probouzel přece jen malinko pomaleji. Když do větví svítí sluníčko, míza proudí o stošest - klidně provizorně zatlouct pár tyčí a k nim chvoj, rohož, plachtu, koberec nebo desku, cokoliv je po ruce, na estetično bych asi pro tyto účely moc nehleděla. Bílá textilka ti to moc nezastíní.
Balzám - dobře si prohlédnout balení, aby nebyl na bázi latexu, tam se píše extra mrňavými písmenky nepoužívat na jednoleté výhony - latex se nacucne do rány a zatuhne a zablokuje tak mízní kanálky, do kterých se dostane. Na starší kmínky je to fajn, ale u mladých je to pro danou část rostliny likvidační.
Já používám na všechno roubovací vosk, je to jistotka.
Držím palce

Jinak tu PP roubovací pásku lze použít i jinak - je průhledná a mírně pruží, já s ní vyvazuju cokoliv kdekoliv potřebuju, třeba klematis, psí víno.... jednu mám už druhým rokem.