Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Keře v zahradách 15. pro 2014 21:18 #293262

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Květo, ad Nyssa sylvatica - mám ji na zahradě druhým rokem. První sezonu podzimní barva žádná, letos na jaře ji přismahl mrazík, ale opupenila se nanovo celkem bez potíží, jen pomalu. Je na příšerným, kamenitým, nehostinným místě a o hladu. Na podzim měla krásnou oranžovou barvu, ale vydržela poměrně krátce, cca týden. Pak fouknul vítr a všechno odvál. Vybarvila se jako jedna z prvních, např. cornusy i zmarliky měly listí ještě skoro o měsíc později. Přírůstky nic moc, ale přisuzuju to tomu hladomístu, samej kámen, udusaný, bude tam mít co dělat.
Téma bylo zamčeno.

Keře v zahradách 16. pro 2014 13:02 #293266

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Tak to zkusím popořádku:

Marto, trvalo mi to přes půl hodiny namísto drahocenného spánku, ale nádhera!

Ad viburnum Shasta x Cascade - myslela jsem porovnání kultivarů ohledně mrazuvzdornosti, mám oba, ale zatím malé a mohla bych je prohodit (malinko rozdíl ve vzrůstu tady nevadí) vzhledem k tomu, že jedno místo má alespoň trochu ochrany - roh dřevníku, ale tam je dle Murphyho (nebo zahradních?) zákonů právě Cascade. Nu což, budu pozorovat a časem hlásit, kdyby se něco užitečného projevilo. Stejně mi to odteď bude vrtat v hlavě a max. do roka je přesadím www.krasneruze.cz/media/kunena/emoticons/whistling.png

Nyssa sylvatica - dám to do stromů, ať se to lépe potencionálním hledačům hledá.

Cornus Stellar Pink - uvidíme, další povídání bych šoupla do "naše/vaše zahrady", ať to tu nemíchám. Sem se s ním vrátím až se nějak projeví (pokvete/namrzne/chcípne docela). Zatím má nasazeno na květy a před 14 dny vypadal, že by ty květy i před Vánoci zkusil, ale doufám, že si to rozmyslí. Takže na jaře asi moc radosti nebude, jestli budu šmikat omrzlé konečky.
Téma bylo zamčeno.

Keře v zahradách 18. pro 2014 23:55 #293287

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marijko - mně tenkrát C.r.Stellar Pink pomrzl úplně celý. Popraskala mu kůra, v každém rozvětvení ronil mízu. To bylo něco tak smutnýho... doufám, že se to tomu tvému vyhne.

aha - už těm viburnům rozumím. Jak jsem dříve psala, u mne nemají vůbec žádné problémy ( ale měly max. těch -25 C ).
Shasta by měla být vyšší a více pyramidální ( což zřejmě víš ). V zahradnictví měla menší květy než Cascade.

... a tedy už cca měsíc si tu áchám nad plně rozkvetlou Viburnum farreri... Barborek netřeba letos, se přinese kytka zvenku :laugh: .

dtto Viburnum davidii, ta má kvetení téměř za sebou. Lýkovec už odkvetl. ;)
Poslední úprava: 18. pro 2014 23:56 od Květa.
Téma bylo zamčeno.

Keře v zahradách 19. pro 2014 09:05 #293292

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Viburnum farreri ti kvete teď? :huh:
Téma bylo zamčeno.

Keře v zahradách 19. pro 2014 09:05 #293293

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Květo, mně kvetla kalina bodnanská v létě :unsure:
Téma bylo zamčeno.

Keře v zahradách 19. pro 2014 12:04 #293295

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Varouchu, jj. Nikdy ještě takhle pěkná nebyla. Ona nasazuje květy právě již v podzimu, ledaskdy pak přes zimu pomrznou ( někdy všechny ). Díky tomu, že u nás v podstatě ještě nemrzlo, je letos moc pěkná.

Jano, tak to byla ta tvá zblblá hodně :laugh: .
Téma bylo zamčeno.

Keře v zahradách 21. pro 2014 09:27 #293304

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Podobně, jako se Květa raduje z rozkvetlé V. farreri, mám radost z V. bodnantense. Kromě sedmikrásek v trávníku a některých čemeřic jsou to jediné květy na zahradě v tom neutěšeném a deprimujícím počasí.

DSC04339.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Evka

Keře v zahradách 14. led 2015 23:52 #293511

• Marijka
  • Gold Boarder
Řešily jsme s Janou V kalmie, dávám dva odkazy na přehled odrůd, pokud byste někdo potřeboval dohledat info jen dle názvu o tvaru a velikosti keře, původu:

obsáhlejší: www.kalmia-society.org/cultivars.php?lang=gb#top
nebo www.kalmia.info/index.html
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Keře v zahradách 22. úno 2015 16:43 #294262

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3936
Na podzim jsem zapomněla zastřihnout Japonský javor,(BLOODCOOD). Vyhodil 4. nevzhledné dlouhé větve, takové kandelábry. A tak jsem si řekla, že se snad nic nestane, když je šmiknu. Oj, to jsem koukala, co ronil mízy.
Teď mám strach aby nevykrvácel a nezmrzl. :( Nemáte, prosím, někdo zkušenosti? Dík
Téma bylo zamčeno.

Keře v zahradách 25. úno 2015 09:02 #294343

• Marijka
  • Gold Boarder
Ajka napsal:
Na podzim jsem zapomněla zastřihnout Japonský javor,(BLOODCOOD). Vyhodil 4. nevzhledné dlouhé větve, takové kandelábry. A tak jsem si řekla, že se snad nic nestane, když je šmiknu. Oj, to jsem koukala, co ronil mízy.
Teď mám strach aby nevykrvácel a nezmrzl. :( Nemáte, prosím, někdo zkušenosti? Dík

Koukám bez iodezvy, tak to zkusím:
zatřít balzámem jsi tuším zkoušela? Někdy je mízy tolik, že balzám přetlačí, pak používám PP roubovací pásku, je malinko pružná, takže pěkně natěsno přes ošetřené místo , kousek nahoru i dolu, jako obvazem na noze. Asi by šlo i lýko, jako klasika roubování, ale to nepruží, tak kontrolovat po čase, aby neškrtilo větvičku jak poroste do šířky.
Zachraňovala jsem tak nadrbnuté stromky od sekačky, když byl švagr moc aktivní a přežily to všechny, ač taky v době mízy - první sekání.

Jen zvaž dle počasí, jestli by nestálo za to stromek komplet zastínit, aby se probouzel přece jen malinko pomaleji. Když do větví svítí sluníčko, míza proudí o stošest - klidně provizorně zatlouct pár tyčí a k nim chvoj, rohož, plachtu, koberec nebo desku, cokoliv je po ruce, na estetično bych asi pro tyto účely moc nehleděla. Bílá textilka ti to moc nezastíní.

Balzám - dobře si prohlédnout balení, aby nebyl na bázi latexu, tam se píše extra mrňavými písmenky nepoužívat na jednoleté výhony - latex se nacucne do rány a zatuhne a zablokuje tak mízní kanálky, do kterých se dostane. Na starší kmínky je to fajn, ale u mladých je to pro danou část rostliny likvidační.
Já používám na všechno roubovací vosk, je to jistotka.
Držím palce :)
Jinak tu PP roubovací pásku lze použít i jinak - je průhledná a mírně pruží, já s ní vyvazuju cokoliv kdekoliv potřebuju, třeba klematis, psí víno.... jednu mám už druhým rokem.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: MartaZ., Ajka
Moderátoři: Eva L., Květa