Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Keře v zahradách 12. pro 2014 16:58 #293223

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak to zírám . ještě jsem nikde takovou neviděla . žlutou jo , ale tato je velmi zajímavá . já nedávno nechala vykopat na zahradě takovou bílo růžovou . začala se nebezpečně rozrůstat a mám už Rubra až do prvního patra baráku . takže dvě velké magnolie na malé zahradě - to prostě nešlo ..
Téma bylo zamčeno.

Keře v zahradách 12. pro 2014 19:40 #293226

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
No, na mě je to už kapku moc výrazný :silly:
Téma bylo zamčeno.

Keře v zahradách 12. pro 2014 22:20 #293231

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Na me taky.Roste mi tu M.tripelata, stehovala jsem ji ze slunce do polostinu, velky i kdyz docela jemny listy se palily.Poupata jsou skvostny, ale rychle se otviraji a po 2-3 dnech je konec kvetu.Neprijemne "voni", spis pachnou.

22.5.2013013.jpg

25.5.2014073.jpg
Téma bylo zamčeno.

Keře v zahradách 13. pro 2014 10:26 #293238

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Jo, "krátkokvětost" je bohužel achillova pata všech magnólií. Jsou nádherný, ale ty květy jsou jen na okamžik. Podobně jako sakury. Škoda že se šlechtitelé nesnaží přijít na kloub delší výdrži květů. Zatím to kamuflujou opakovaným kvetením (m. May to Frost), ale to je sporadický.
Téma bylo zamčeno.

Keře v zahradách 13. pro 2014 11:35 #293240

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN8443.jpg

DSCN8444.jpg

DSCN8386.jpg

DSCN8482.jpg

DSCN8422.jpg

první tři fotky je bílá magnolie , tu jsem dala letos vykopat . další je magnolie Rubra - je velká .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka, Kamcule1

Keře v zahradách 13. pro 2014 12:29 #293241

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Varouchu, doplňuji: 3l kontejner, 1.310,- lze uplatnit zimní slevy, tak si odečti v prosinci 15% :-)
Nabízejí ji ještě v "okrasnezahradnictvi.cz", ale to je Konvičková, a v Bambuscentru ji měli za 3tis. jen o fous větší.
Už od nich mám z loňska Cornus x Stellar Pink (místo 60-80 keříku přišel 120cm bohatý stromeček), ale naposledy byla zima-nezima, tady bylo nezvykle v noci jen 2x -23C a níž to nešlo, takže co se přežití týče, nemá to zatím žádnou vypovídací hodnotu.

U nás ty klasické bílé a růžové magnolie nepřežijí (vymrzají tu bez chráněného místa i hlohyně - pyracantha), a jediné chráněné místo co tu je si schovávám na stewartii pseudokamelii (zatím tedy hledám po všech čertech, v jakých podmínkách jak přežívá, jestli to vůbec risknout, zatím to vypadá, že by to snad mohla díky vlhké půdě a ochraně okolních vzrostlých keřů, stromů a domu dát, s trochou piplání zamlada).
Dlouho jsem se pídila po pro -30C spolehlivě mrazuvzdorné magnolii, což nejlépe splňují acuminaty, jenže ty bývají většinou už moc velké stromy - a jelikož bude sloužit jako stromek co stíní parkování v létě po poledni, potřebovala jsem něco opadavého hustšího nad 3m bez "umělého" tvaru koruny, z čeho nebudou padat blemcavé bobule ani žaludy, což tahle splňuje dokonale, i když si počkám.

A ona ta výraznost nebude tak žhavá, jednak kvete za listu a listí jak vidno má hodně, navíc v místě, kde bude, je to velmi decentní modrozelený kout u šedé fasády spíš s různými hortenziemi (anabelle, kyushu), na jaro kombinace fothergilly s mahonií cesmínolistou (kvetou zároveň, suprová kombinace, ale foto nemám), pak deutzia scabra co kvete celkem uspokojivě i ve stínu a kvůli sousedům ještě pár chamaecyparis laws. Elwoodii, menší sloupovité sníšející mírný zástin a do modra, jeden tis. Přemýšlím tam časem i o ronďáku nebo neopadavých azalkách, ale ještě počkám až magnolie poporoste a udělá víc stínu + jaká barva tam půjde (spolu s dobou květu) nejlíp - tudíž se s ničím bít nebude.
Trvalkama to "prozatím" dotahnu další rok - ono po 4 letech kácení a kopání kořenů z celé 80-leté neudržované zahrady (lísky, všude prorostlé pámelníky a tavolníky, přerostlé 60-ti leté tůje, náletové 10m střemchy a javory, ostružiny, maliny, bršlice a kopřivy... taky 2x zevnitř vyhnilý smrk 30 a 23m, ještě půjde 30m borovice co z ní padají větve na cestu a arborista ji doporučuje shodit co nejdřív, jinak prý někoho akorát zabije) začínám od stromů a keřů, trvalky přijdou na řadu nejdřív za rok (i když jako asi všichni - každou chvilku neodolám a dotahnu domů další květináč a začne dilema kam s ním a věčná škatulata :-D

EDIT: tak i tahle magnolie umí dorůst i 10-15m, ty 3m jsou po cca 10 letech.
Poslední úprava: 13. pro 2014 16:33 od Marijka.
Téma bylo zamčeno.

Keře v zahradách 13. pro 2014 16:46 #293242

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marto, snese to kdykoliv, vyjma mrazivých dnů.

Marijko, postupně..
a) magnolia Blue Opal. Letos jsem pokukovala po magnoliích, nakonec nekoupila, odložila.
Blue Opal není mým šálkem, chápu tvou volbu kvůli mrazuodolnosti.
Ona má mít modrá poupata ( 10 - 12 cm ), při rozvití se květ prý změní na zeleno-žlutý.

b) od Konvičků NIKDY !

c) Cornus x Stellar Pink - s ním tě nepotěším, měla jsem ho, zmrznul mi, nevydržel -24,8. Vím o ještě jedné rostlině, ta přežívá, ale zase majitelům nekvete. Kupovala jsem ho v květu ( nádhera ), pak mi následující sezonu kvetl ( hojně ), rok poté právě umrzl.
Od té doby mám vysazené čisté Cornus kousa, bez problémů.

d) Stewartia pseudocamellia - vysazenou ji mám od r. 2008. S mrazy problémy nikdy neměla ( nenamrzla ). U mne se spíše projevují jiné problémy. Díky neutrální reakci půdy a silně vápenité vodě z řádu se mi u ní vyskytuje často chloroza, byť má pod sebou rašelinu, zkyseluji, hnojím hnojivem na kyselomilky... stejně.
A upřímně - je to krásná rostlina, dělá moc hezký - přirozený - tvar stromku. Ale všechny ostatní superlativa, kvůli kterým by si ji člověk měl pořídit, se mi zdají "malinko" zveličována.
Ano, kvete, krásně, květy mají tvar kamélie. V létě. Toť vše pravda. Ale... v kvetení se rozhodně nepřetrhne ( mívám cca 5 květů na stromku ), navíc, mají trvanlivost jednoho dne.
Ano, podzimní zabarvení je intenzivní, ale listí na stromku dlouho nevydrží ( týden ? bajvoko ). Pak začne opadávat. Bez listů je poměrně záhy.
Roste pomalu, nevyžaduje žádnou údržbu. Loni na podzim jsem ji s okroupovanými zády přesazovala - což se nedoporučuje. Uf, přežila. Kořeny má jak velmi hustá chapadla medůzy.
Netrpí nemocemi ani škůdci.
Borka se jí sice odlupuje, ale daleko méně než ( např. ) Heptacodium miconioides - kt. považuji za keř ( stromek ) s daleko vyšší užitnou hodnotou.
Poslední úprava: 13. pro 2014 16:46 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Keře v zahradách 13. pro 2014 23:35 #293250

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Květo moc díky za užitečné informace :-)

Ad cornus Stellar Pink - to je holt pokus (žila jsem 5 let v USA, tak trochu z nostalgie), mělo by pomoci, že je tu vlhká a kyselejší zem (dtto pro stewartii), plus má zimní stín, tudíž by měl déle "hibernovat" - uvidíme. Bojím se ale, že je to "původem Ital", co jsem znala tenhle kultivar v USA, tam těch v přepočtu -29C snášel, ale to byl v tamní školce vypěstovaný domorodec. Mám tu zasazenou i c. kousa chinensis, uvidíme. A jako zcela mrazuvzdornou variantu cornus alternifolia zapěstovaný na stromek jako zástin pro ronďáky.
Třeba zmarličník - cercidiphyllum japonicum "Rotfuchs" je taky v zimním stínu domu jako součást vyššího živého plotu a -29C dává zatím bez ztráty kytičky (a to byl na podzim 2012 sázený, takže cca 17 nocí s touto minimální teplotou, bez ochrany), ale opět - je to keř pro vlhčí a kyselejší půdu. Tomu pomohlo hlavně pozdní rašení, proti Průhonické dendrologii mi i letos rašil o 3-4 týdny později (až v polovině května) a tím unikl spálení mrazíkem, zatímco Průhonické penduly se musely dost vzpamatovávat, těm to popálilo už dost narostlé listy.

Mám tu meteostanici, tak jestli chce někdo informace co přežilo jaké mrazy, klidně do toho, jen ani nezkouším suchomilné, ty by tu vyhnívaly :devil: Nebo mi pošlete seznam, co mám zasadit - a budeme pokusničit, něco bychom ještě stihli i letos :-)
Já si takhle kytky zkouším, koupím jeden kousek na podzim a počkám, jak vypadá na jaře a pak případně dokoupím další kousky na doplnění.

Stewartii tedy na jaře zkusím zasadit (malou rostlinku), ať má čas dobře zakořenit, na zimu dostane prvních pár let futrál. Já ty rostlinky obecně moc nehýčkám, futrály nasazuju pouze na vybraná mláďata až když čekám mrazy pod -25, do té doby otužuju s max nakopčením :-D

Co se přesazování týče, tak toho se neboj, mám tu Nyssa sylvatica, taky to prý nerada a zvládá to božsky (už 2x, vždy po roce), stejně jako 2m stříhaný habr a 2,5m tis, ten už jsem stěhovala z různých důvodů 3x (musela jsem ho svázat a valit jako popelnici s jedním pomocníkem, čeká ho to ještě naposled) - no škatulata. Ale opakuju, že je tu na škatulata extra vhodné vlkhé prostředí, v suchu bych si to asi nedovolila, leda s poctivou následnou celoroční zálivkou.
Na tisu ale bylo perfektně vidět, jak se mu s každým přesazením zahušťuje kořenový bal.

Když jsme u keřů, zeptám se na Viburnum plicatum Shasta x Cascade - našla jsem info, že Cascade by měla zvládat zonu 4, máte to někdo vyzkoušené? Shastu mám, ale ta "by měla být" jen do zony 5. Máte někdo osobní zkušenost?
Hezký přehled tu: www.classicviburnums.com/index.cfm/fuseaction/plants.main/
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka

Keře v zahradách 14. pro 2014 14:14 #293254

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Ježkovyvoči, ta má barvu jak ty inkoustovaný chryzantémy v Tescu, jak nimi kazí vkus malým holkám, už na ní chybí jen třpytky. Viděl ji někdo živou? Mě tedy modré kytky dost berou...

www.jigidi.com/solve.php?id=559HZLGR
Téma bylo zamčeno.

Keře v zahradách 15. pro 2014 18:40 #293261

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marto, :woohoo:

Marijko, kdysi jsem přesazovala s chutí a často, léty mne to pouští. Zvlášť, když se s tím hmoždím celý odpoledne a následně Ibáčuju. Čím dál častěji si opakuju : vždyť je to tam celkem dobrý... :lol:
Chicht, podzimní škatulování jsem prováděla za nevěřícného pokukování dvou zedníků ( jako co vykopávám + že je prosinec a já furt vykopávám :woohoo: ) , pořád se mi nabízeli, že mi ty stromy přenesou, jámy vykopou. Hrdinně, sama.

ad Nyssa syl. Kdysi jsme ji probírali na Livu, majitel se z ní nejdříve moc těšil, pak vyjadřoval lehké zklamání ( málo rostla a špatně se barvila ). Jak u tebe ? Také jsem po ní pokukovala, ale vzhledem k tomu, že se zde hůře vybarvují listy u dost rostlin jsem tuto ideu opustila. ( letos jsem na místo pro ni uvažované koupila jeřáb, snad bude bezproblémový... snad ).

Poznámce Viburnum plicatum Shasta x Cascade nerozumím. Jako kříženec těchto kultivarů či tyto kultivary proti sobě, porovnání ?
( zřejmě ti nikdo asi neodpoví, z4 u lidí, kt. sem chodí, nenalezneš ).
S V.plicatum jsem ale nikdy ohledně mrazuodolnosti problémy neměla. Kdysi jsem na ně koukala u nás v zahradnictví. Měli mimořádný výběr kultivarů ( dovoz Hol. ), cca 10 soret. Zimovali je normálka venku, v květníkách, bez problémů.
Jedna byla naroubovaná na kmínku ( ty by měly být choulostivější - v místě roubu ) a byla také přes zimu na povětří.

ad St.Pink - 29 ? i pro tento choulostivější kříženec s c.florida ? jinak to máš nastavený podobně jako JanaV, ta také k nim zahořela láskou při pobytu v USA. Holt tady máme poněkud jiný charakter zim.
Poslední úprava: 15. pro 2014 18:42 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa