Květo moc díky za užitečné informace
Ad cornus Stellar Pink - to je holt pokus (žila jsem 5 let v USA, tak trochu z nostalgie), mělo by pomoci, že je tu vlhká a kyselejší zem (dtto pro stewartii), plus má zimní stín, tudíž by měl déle "hibernovat" - uvidíme. Bojím se ale, že je to "původem Ital", co jsem znala tenhle kultivar v USA, tam těch v přepočtu -29C snášel, ale to byl v tamní školce vypěstovaný domorodec. Mám tu zasazenou i c. kousa chinensis, uvidíme. A jako zcela mrazuvzdornou variantu cornus alternifolia zapěstovaný na stromek jako zástin pro ronďáky.
Třeba zmarličník - cercidiphyllum japonicum "Rotfuchs" je taky v zimním stínu domu jako součást vyššího živého plotu a -29C dává zatím bez ztráty kytičky (a to byl na podzim 2012 sázený, takže cca 17 nocí s touto minimální teplotou, bez ochrany), ale opět - je to keř pro vlhčí a kyselejší půdu. Tomu pomohlo hlavně pozdní rašení, proti Průhonické dendrologii mi i letos rašil o 3-4 týdny později (až v polovině května) a tím unikl spálení mrazíkem, zatímco Průhonické penduly se musely dost vzpamatovávat, těm to popálilo už dost narostlé listy.
Mám tu meteostanici, tak jestli chce někdo informace co přežilo jaké mrazy, klidně do toho, jen ani nezkouším suchomilné, ty by tu vyhnívaly :devil: Nebo mi pošlete seznam, co mám zasadit - a budeme pokusničit, něco bychom ještě stihli i letos

Já si takhle kytky zkouším, koupím jeden kousek na podzim a počkám, jak vypadá na jaře a pak případně dokoupím další kousky na doplnění.
Stewartii tedy na jaře zkusím zasadit (malou rostlinku), ať má čas dobře zakořenit, na zimu dostane prvních pár let futrál. Já ty rostlinky obecně moc nehýčkám, futrály nasazuju pouze na vybraná mláďata až když čekám mrazy pod -25, do té doby otužuju s max nakopčením :-D
Co se přesazování týče, tak toho se neboj, mám tu Nyssa sylvatica, taky to prý nerada a zvládá to božsky (už 2x, vždy po roce), stejně jako 2m stříhaný habr a 2,5m tis, ten už jsem stěhovala z různých důvodů 3x (musela jsem ho svázat a valit jako popelnici s jedním pomocníkem, čeká ho to ještě naposled) - no škatulata. Ale opakuju, že je tu na škatulata extra vhodné vlkhé prostředí, v suchu bych si to asi nedovolila, leda s poctivou následnou celoroční zálivkou.
Na tisu ale bylo perfektně vidět, jak se mu s každým přesazením zahušťuje kořenový bal.
Když jsme u keřů, zeptám se na Viburnum plicatum Shasta x Cascade - našla jsem info, že Cascade by měla zvládat zonu 4, máte to někdo vyzkoušené? Shastu mám, ale ta "by měla být" jen do zony 5. Máte někdo osobní zkušenost?
Hezký přehled tu:
www.classicviburnums.com/index.cfm/fuseaction/plants.main/