Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re:Keře 14. dub 2010 22:08 #5281

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Květo, Forrest Pansy má jen úúúplně lehounký náznak pučení. Ani by mi to foťák nevzal.

A Kumson ještě pořádně nekvete, ale stejně to bude na nic, protože loňské silné vzpřímené větve zarovnali ušáci se sněhem.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 15. dub 2010 00:34 #5291

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kumson - škoda. Bojovku nesplním.

S F.Pansy jsi mne uklidnila, chodím kolem něj ( jsme pozadu x vám, zřejmě polární kruh nebo co ) - chrní. Po loňském namrznutí jsem napjatá, jak překonal tuto zimu.
Navíc, mám kousek kmínku omotaný roubovací páskou, bojím se, abych nezahlušila nějaké živé pupeny ( kdyby byl namrzlý opět na hranici sněhu ).
V dohledné době na něj holt vyrazím s brýlemi.

Jinak vše ( včetně choulostivek ) přežilo - k mému údivu i cistus - bez újmy. Namrzlá není ani Dipelta, ani Lonicera fragrantissima ( kvete, bez listů ).
7syn, stewartia, nově sázená magnolia - OK.
Tvoje Viburnum far. Nenanum :laugh: má 2 m a kvete.
Ujmula se všechna daphne.
Poškozené ( doufám že pouze poškozené ) jsou dubolístky, polámanou korunku má nové viburnum plicatum Newport, k zemi omrzla Leycesteria.
Holomrazy po odtátí poškodily nandiny, zvetí se.
Chrní cercisy, chitalpa, komule, cornusy.

Jedinou ( zatím ) keříkovou odúmrť mám v Ilexu Green Island - ten vypadal už od nákupu maligně.

Snad jsem podala vyčerpávají raport.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 15. dub 2010 08:24 #5300

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Květo, když jsi v těch reportech ohledně keřů - v loni jsme touhle dobou spolu srovnávali kaliny (v. bodn. a v.far.). Hlásím, že letos v. bod. voní - asi její vůně závisí na teplotě - letos je chladněji.
Ale o tomhle jsem nechtěla. V. bod jsem sadila před 4 lety - keřík měl tak 1m - 1,2m na výšku. Od té doby nevyrost, žádný přírůstek, žádná nová větev odspoda - prostě tak jak jsem vsadila - tak zůstává. Uvažuju, že jestli letos nepřiroste ho vykopat a nahradit. Jak ti roste ta tvá v. bod.?
Z malé sazeničky v.far. je už hezký keřík. Že by v.bod. byl nerost nebo se dýl usazuje?
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 15. dub 2010 08:56 #5304

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Dík za uklidnění, oblejzám cornusy jak mlsnej pes a ono ništ. Teda abych jim nekřivdila, canadensis pučí jak o život. U mě ještě stávkuje "červená" a půlka "žluté" ruje, a clethra se taky netváří dvakrát živě, no uvidíme.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 15. dub 2010 23:03 #5321

• Květa
  • Moderator
Musím říct, že s brýlemi vypadá svět hned takňák radostněji. FPanska pučí, vypadá to, že skoro až nahoru.
( před ní mám zasazenou stromkovou Hydrangeu P.Winky, pozdě jsem ji sestříhla, už byla napučená. Teče mi z ní míza. Opatlala jsem ji balsámem. Brýle taky. )
C. chinensis zatím ani s brýlemi.

Amazonko, ruj mám se mi sotva protahuje, v polospánku.
Hele, jak si spokojená s Clethrou ? Kt. máš ? bílou nebo růžovou ? Loni jsem nad ní stála, Danate ( kupodivu :woohoo: ) rozhodla, že ji nepotřebujeme.
Ta růžová mi i voněla. Kvete cca měsíc, že ? nebo déle ?

cornusy upřesním - snadspící jsou c.kousy ( floridu už nemám ), ostatní ( stolonifera, alba) jsou opučené, c. canadensis též roste ( nijak závratně, u mne nemá příliš vhodné podmínky )
Hurá ! bez postižení je i na podzim sázený ten veledrahý C.controversa variegata.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 15. dub 2010 23:21 #5323

• Květa
  • Moderator
jj, Zdenko, pamatuju.
Problém je v tom, že je od sebe nerozeznám.
Hespa má V.bod., že by se jí od spodu nezahušťovala se nezmiňovala. Má ji stejně dlouho jako já tu svou v. far., fakt je, že obě máme poměrně štíhlý keř s pár větvemi. Dresla mi ji koupila malinkou, cca 30 cm vysokou ( ale měl to být zakrslík, první rok dorostla cca 1,2 m, druhý 1,6 m, třetí skoro 2 m. Počet větví se nezvyšuje, teprve letos přibyla jedna další )
Zkus Cony. ( můj názor je - nenahrazovat, hustota se s věkem bude zvyšovat, příp. bych ji trochu ořezala )
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 16. dub 2010 01:49 #5350

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Květa wrote:
Musím říct, že s brýlemi vypadá svět hned takňák radostněji.

Nutně potřebuju půjčit!!!

Kdy by se měly objevit květy na c. canadensis? Moje je živá, pěkná, ale nevypadá, že by se k něčemu chystala.

Květo, konečně letos mi vib.farreri nanum kvete taky. Kromě původního keříku má i pár rovných vyšších prutů. Na první pohled to vypadalo, že barva květů je trochu jiná, než u nezakrslé formy - omrknu v detailu.

Zdenko, mám kalinu bodnadskou zasazenou od 2008. Loni už rostla. Jenže to byl pětatřicetikorunový řízkovanec od Chládka - mimino. Větším keříkům kalin trval rozjezd mnohem déle. Burkwoodova, sazená na pole ve stejném roce, se ještě nepohla, teď bude muset, má od zajíců přepečlivý střih.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 16. dub 2010 07:48 #5360

• amazonka01
  • Administrator
Květi, s Clethrou ti nevím, já jí koupila za 50,- asi 70cm keř (to jsem tam nemohla nechat) a už jsem jí asi 4x přesazovala. Nějak nevím, kam s ní :unsure:
Mám bílou, voní, kvete (no asi ten měsíc), ale prostě ještě jsem jí neupíchla tak, aby se mi tam líbila. Teď se tváří chcíple, třeba vyřešila dilema za mě.

Červená ruj nedělá vůbec nic a konce větví má suché (ale ta zlobila už v létě), zlatá má na spodních výhonech pučící puky, na horních nemá nic. Ale já je stejně stříhám na babku, tak snad budou v jádru živé.

Na c.contaversu jsem zapoměla, dělá mi obr radost, pučí jak o život, a vůbec má takovej radostnej vzhled :cheer: stejně jako I. meserveae Casanova. C. canedensis mám už 4 roky, ještě nekvetl, ale já jsem na něj "zlá", letos jsem ho opět stěhovala (nový stinný záhon), tak se dočkal okudlání a jede znova. C. chinensis, Stellar a florida mají půlnoc.

Ale zapoměla jsem na enkianthus, nádhera sama, už se těším na kvetení.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 16. dub 2010 08:17 #5361

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Amazonko, obě moje tři ruje jsou živé. Ale nevím, jak s tím tvým střihem na babku.
Mám načteno, že hodně blbě obráží, resp. neobráží (ze starého). Asi jako magnolie. :unsure:

Cotinus x dammeri ´Grace´.
a_ruj_dammeri_Grace.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 16. dub 2010 08:45 #5363

• amazonka01
  • Administrator
Honzo, mám vyzkoušeno ( a tedy Brickel uvádí totéž), že ruj střih na hlavu snese velmi dobře. Naopak jsou pak kompaktější a listy větší. Nepokvetou, ale mě se stejně "vlasy" nelíbí :laugh: , potřebuju barevné kuličky s kulatými listy.

Jo, a pomluva zabrala, clethra raší :woohoo:
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa