Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re: Keře 08. kvě 2011 19:19 #252718

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Emilko, taky díky za názor, ale jsem hodně chycená tím jeřábem, nebylo by mi pak líto porazit obr náletovou jeřabinu, která mi dělá neplechu v tom našem valu z pražců - vyrostla si tam holka sama mezi nimi a já pořád čekám, kdy začne plodit a být hezká, ale šmikám jí a proto asi moc plodenství nemá a val se začíná pomalu a jistě hroutit. No a tam budu taky potřebovat poradit něco na úplnou likvidaci pařezu, páč už teď má spoustu výmladků.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 08. kvě 2011 19:48 #252719

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Mám loni na podzim koupený a zasazený myrobalán. Korunka je ve výšce cca 1,5-1,6m. Letos tedy kvetení nic moc - 3-4 kvítky. Korunku chci trochu udržovat řezem, tak snad se tím nepřipravím o kvetení. Přezimoval bez potíží. ;)

Foceno před Velikonocemi.
Přílohy:
Poslední úprava: 08. kvě 2011 19:49 od skalnička. Důvod: popisek k fotce
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: danah

Re: Keře 08. kvě 2011 20:22 #252726

• loro
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 275
Danah, Koelreuteria paniculata by sa ti tam nepáčil? Ja ho mám, síce ako krík zasadený z divokej bývalej škôlky, tak koruna nič moc, podľa posudku znalca vhodný na výrub, ale ja som si ho nechala a každý deň ma prekvapí, aký je krásny. Teraz má žlto-oranžovo zelené lístky, svieti oproti ostatným stromom a na jeseň je nádherný- celý oranžový.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 08. kvě 2011 20:39 #252729

• danah
  • Platinum Boarder
Loro, ďakujem, je naozaj krásný - jen se obávám, že to bude velký "bordelář" :woohoo: :woohoo: kousek vedle je bazén.

Emilko, bude mu to tam slušet :up
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 08. kvě 2011 23:42 #252733

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jako, mlask. Těším se, jestli to moje mládě také zhoustne a bude tak pěkný jako ta tvoje.
Hm, ten modrý je také pěkný, ale růžový vede..:lol:

Danah - už se neodvážím upozorňovat na nějaký náchylný stromek u kt. je nutnost péče v zimě..
co by se tam líbilo mně - (si myslím ) buď máš asi místo na nějaku pendulu nebo roubovance.
Poud možno takového, kt. by se dal upravovat střihem.

Mám dva tipy ( nevím, jestli budou postačovat rozměry, oba mají spíše kulovitou korunu )
první je Ulmus parviflora Geisha.
Na jaře má svítivě bílé malinké lístečky, pak po celý rok malé, husté, na krajíčkách s jakoby krajkou. Eva má Geishu nádhernou, já mladou. Event. bych někde našla detail lístků.
druhý - opět roubovanec - Prunus Kojo-no-mai. Mám ji keříkovou ( roste pomalu ), ale roubovanec se prodává s kmínkem kolem metru. Krásně kvete ( na jaře, tudíž nevadí ), pak má norm. lístečky, podzim hnědé/bronzové a v zimě cik/cak větvičky. Což je krásné.
Oba spolehliví.
Kdybych sázela já - dám si tam heptacodium. Nemůžu si ho vynachválit. Tahám ho na stromek, kvete na podzim ( což moc nevidno ), na jednoročních ( možnost tvarování ). Vydrží vše.
Brzo raší, pozdě opadává. Tvar lístků se mi líbí, norm. zelené. Nebarví se, ale olupuje se mu kůra v pruzích na kmínku. Bez postřiků, zdravé, totál mrazuvzd.
V keříku je trochu chrošťoidní, jako stromek nemá chybu ( mmch. nevrací se ke keři ).
(á začala jsem psát odpoledne, nedokončila.. koukám, že jste už pořešily
No, když už jsem to napsala, odešlu )
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 09. kvě 2011 06:00 #252746

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
Mně by se líbilo buď taky heptacodium nebo převisla okrasná jabloň. U jedné se barvily listy do červena a plody zůstávaly žluté, pohledám název.....
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 09. kvě 2011 06:05 #252747

• mimca
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 98
Danah, škumpoidný vzhľad má aralia elata, ale na nete píšu výšku 6m, mne sa veľmi páči ale neviem ju zohnať :(
ešte jeden stromček ma napadá a to robinia hispida navrúbľovaná na kmieniku v potrebnej výške, ja tento agát mám a som s ním veľmi spokojná, zajtra by som mohla dodať fotku, teraz kvitne a je krásny.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 09. kvě 2011 08:53 #252768

• Lenas
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 180
Ulmus parvifolia Geisha by tam byl opravdu krásný, zasadila jsem ho vloni, viděla jsem ho v dendrologické a nedala jsem pokoj, dokud jsem ho nesehnala :silly: zadařilo se v zahradnictví ve Zbirohu www.zahradnictvi-zbiroh.cz/velkoobchod.html velkoobchodní cena byla 250, říkal pán , když jsem si je tak našla, že mi ho nechá za 300... je roubovaný na 180 cm kmínek, na úpalu, nechráněné místo...

a ještě jeřáby, jsem taky postižena... mám sorbus koehneana...keř roubovaný na kmínek - moc pěkný, taky bílé bobule, ale ještě jemnější listy než ten na fotce.... dívala jsem se , že mají zajímavé jeřáby v nabídce na jaro léto v Litomyšli...
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 09. kvě 2011 11:49 #252790

• danah
  • Platinum Boarder
Tak dlouho nic a teď mám ze všech vašich návrhů zamotanou šišku :silly: se mi zdá, že se mi líbí všechno a všechno bych chtěla, což předpokládá minimálně koupi zahrady od sousedů, ale oni neprodávají :lol:
Jen panašované zatím vylučuji, už je tam svída a nechtělo by se mi s ní šoupat.

Zatím nedělám žádné závěry, objedu zahradnictví s tahákem s náměty od vás a rozhodnu se až na místě při srovnávání vzhled = cena, nejsem zrovna moc ochotná vydávat tisíce a zase netrvám na určitém jediném, vysněném....

Květo, myslím, že heptacodium bych vzala spíš jako keř - vešel by se :cheer: případně bych jej sama na stromek zkusila zapěstovat, ale sem chci něco vyššího a "hotového", abych na korunku nemusela dlouho čekat.

Lenas, moc děkuju za tip na Zbiroh, nemám to daleko, už jsem jim písla, tak jestli se ozvou, bude to i pěkný výlet.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 09. kvě 2011 13:24 #252795

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
S tím Zbirohem jsi mne překvapila. Mám to coby kamenem dohodil. Bývalo to takové maličké rodinné zahradnictví, už dost let jsem tam nebyla. Zřejmě se podle fotek dost rozmáchli...To je divný, že se mi ještě nic nedoneslo. Asi se víc zaměřují na výsadby zahrad a velkobchod.
Zkontroluju a poreferuju. Ale nebude to hned, napřed musím zlikvidovat ten bacil :sick:
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa