Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re: Keře 11. kvě 2011 20:37 #253016

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
HonzaPM napsal:
Květo, to Heptocodium je nádherné. Kdes ho sehnala, sím? :)
Honzo, dovezlo ho na jaře 08 Diké jako první do ČR. Kupovala jsem ho dámám, na podzim 08 jsem neodolala ani já.
Pak ho rozdistribuovávali i do jiných prodejen ( mj. měl ho i Písař ).

Na to, že ho mám 3. rokem velmi dobře přirůstá. Loni na podzim jsem ho přesazovala, holila jsem mu teď větve abych zmenšila listovou plochu, přece jen, porušila jsem při přesazování kořeny.
Ještě uvidím, jak se bude xichtit, možná mu uřežu nejnižší větev př. jaro. Chci ho vyšší, moment. má cca 1,6 m.

P1080212.JPG

chtěla jsem ho vyfotit tak, aby byla vidět odlupující se kůra, se moc nepovedlo na min. fotce, musím dát detail loupající se borky

P1080192.JPG

( květy krásně voní )
Poslední úprava: 11. kvě 2011 20:38 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re:Keře 12. kvě 2011 05:48 #253045

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
dresla napsal:
Eva teď začala bujet a konečnou vidím mnohem výš, než v udávaných 1,5 metru.

Vysloveně jsi mě potěšila :)
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 12. kvě 2011 06:35 #253047

• Catie
  • Junior Boarder
  • Kdekoli zasejeme sny, vykvetou růže.
  • Obdržená poděkování 18
danate1 napsal:
Tak Květka odpověděla správně za mě.... B) mimochodem Věžky zítra začínají

Díky :) Věžky vypadají slibně, zvlášť letní, ale když jsem se koukla na mapu, tak asi budu hledat jinde :blink: Skoro 700 kiláků, to je za lýkovec a růže přeci jen moc...
Poslední úprava: 12. kvě 2011 06:36 od Catie.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 12. kvě 2011 06:45 #253049

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Lýkovec- zrovna jsem byla u nás v zahradnictví, měli ho tam omrzlého chcípáčka. Přežil tam zimu, ale asi z šesti větví měl životné asi dvě. Byla jsem zrovna u toho, když ho slečna dávala pryč , řkouc, že to přeci nemohou nabízet za 600. Když on tak pomalu přirůstá a to byl původně už docela pěkný keřík.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 12. kvě 2011 06:59 #253051

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Taky nechápu, proč pro nás šmejdily v zahradnictví neudělají na podzim výprodej, aby se toho zbavili. Raději to tam nechají zdechnout.... ;)
Poslední úprava: 12. kvě 2011 09:07 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 12. kvě 2011 07:14 #253052

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Tak lýkovec (svůj první, absoltuně noname) jsem si před 14dny koupila za 15,- na Bazoši. Je to taková malá větvička s třapcem listů, ale zdá se vitální. Jsem na něj zvědavá.

Hrozně se mi líbí Daphne cneorum :blush:
Poslední úprava: 12. kvě 2011 11:14 od amazonka01.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 12. kvě 2011 09:05 #253061

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, díky. Pěkné fotky, fajne keřík. Listy má zdálky jako šeřík, borku jako pustoryl. Plus vůně, zajímavá kombinace. :)

Ad. Šeřík a výmladky, už jsem to tuším někam psal - podrůstá syringa vulgaris, mravný je syringa chinensis.
Pak záleží na tom, z jakého rodiče v sobě mají dnešní moderní kultivary gen pro ne/výmladkovitost.

Ad. Výprodeje v zahradnictvích celkově - nedávno jsme byli na exkurzi v Tulipě (www.tulipapraha.com/), pan majitel nám k tomu řekl:
"Než si nechat zkazit pověst nějakým nekvalitním zlevněným zbožím (které popř. někdo někomu podaruje, tzn. obdarovaný
nebude znát pravou příčinu stavu rostliny, ale bude znát její původ), to radši ty staré kusy vyhodím. Oni se nám sem stejně
scházejí ke kontejneru s vyhozeným zbožím tzv. mravenečkové a ti si to většinou stejně roznosí." Snad je to doslovné. :)
Takže kdo ví, třeba nechtějí nabízet šunty anebo si myslí, že by o zlevněné klacíky nikdo nestál?
Poslední úprava: 12. kvě 2011 09:06 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 12. kvě 2011 09:23 #253066

• Emilka
  • Platinum Boarder
Honzo, mi se nejedná o podřadné zboží, spíš o to, aby se na konci sezony zbavili zboží a nemuseli mít strach o kolik toho přijdou přes zimu, že.
Viz názorný příklad sousedního zahradnictví - na zimu vůbec nic nechránili, ani stromy v kontejneru , nechali to tam tak jak to bylo.... Takže mráz a sucho určitě udělalo své. Ani by mne nenapadlo tam jít a koupit si nějaký drahý stromek s poškozeným kořenovým balem ted na jaře. ....
Nebo mi přijdou blbě uložené peníze v keříkách / stromcích, které mají na prodejně několik let.... Za prvé při špatné péči je to za čas na nich vidět, za druhé nemáme příležitost něco výhodně nakoupit. :)
Já myslím, že jenom hozená cedule výprodej nebo sezoní sleva dokáží udělat zázraky.... :laugh: :laugh: I kdyby tam hodili 5% slevu, jak to většina obchodníků dělá....
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 12. kvě 2011 09:27 #253067

• Emilka
  • Platinum Boarder
ad šeřík,, taky jsem si jeden tento týden vykopala. Keř měl bílé plné květy. Ty odkopky pokvetou taky tak, nebo z toho bude nějaký obyč? Ještě mám záluska na další, musím dokud je vidět, jak které kvetou.
Dotáhla jsem ještě H. Anabelu. Je to odkopek, moc kořínků neměla, tak doufám, že poroste.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 12. kvě 2011 09:33 #253070

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Emilko - za sebe - mě je jedno, co a jak si zahradníci dělají. Jen jsem přihodil náhled pána, který "zahradnictví" má.
A za sebe podruhé - asi jsem ještě ani neviděl roubovaný šeřík. Všechny (co znám/mám/jsem sázel při praxích) byly pravokořenné.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa