Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re: Keře 12. kvě 2011 17:43 #253141

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Honzo, proti tomu článku jsem řízkovala později ( někdy koncem července ?bajvoko ), takové pevnější boční výhonky jsem odebírala. Píší tam myslím 4 očka, já jsem známá tím, že beru řízky kratší.

kořínky měl rychle.

JJ, Heptacodium je 7syn. (překlad angl. názvu )

www.google.cz/search?q=Seven-Son-Flower+...fox-a&rlz=1R1GGLL_cs

davesgarden.com/guides/articles/view/120...-02&utm_medium=email
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Keře 12. kvě 2011 18:52 #253145

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Růžovec zákulovitý ( Rhodotypos scandens )
Dostala jsem ho jako malý (cca 20 cm) od kamarádky v roce 2006, stěhovala se a vydloubla mi ho na zahradě. Je zasazen na slunném místě v normální půdě, nehnojím ho, v zimě nepřihrnuji, ani nepřikrývám. Neomrzl. Zpočátku jsem ho stříhala, aby zahoustl, poslední dva roky roste volně, teď má výšku cca 160 cm, šířku asi 130 cm. Květy jsou asi 2,5 cm velké, jemně voní. Plody černé, zůstávají na keři přes zimu (i teď). Kombinace bílých květů, černých plodů a zeleného olistění působí moc pěkně.

Květo, pokud chceš poslat plody - loňské nebo až budou letošní, napiš mi, pošlu je ráda.
Edit: Poslání plodů se netýká jenom Květy, ale i dalších případných zájemců. :)

ruzovec_zakulovity.JPG
Poslední úprava: 13. kvě 2011 08:26 od helena.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, Rhea, jaja99, Dany, lenpel, patka, Eva.Trifon, Lenas, VláďaJ

Re: Keře 14. kvě 2011 07:17 #253299

• chrast
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 301
Moje zahrádka vznikla r.1926 jako navážka ke srovnání terénu a je to past. V průběhu 23let jsem jsem vytvořila pár míst, kam se dá něco sázet. Je v tom hodně potu:sick: a kompostu. Teď jsem se rozhodla pro další kompozici a ejhle, zeminy není ani na rýč a pod tím kamení, cihly, tašky, střepy a bůhví co ještě. A babo raď:woohoo: . Prosím, je nějaký rychle vzrůstný list. keř, mělce kořenící?
Poslední úprava: 14. kvě 2011 07:19 od chrast.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 14. kvě 2011 07:30 #253300

• VláďaJ
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 425
Chrast, mám to samé. Za cca 18 let jsem vytahal tolik cihel, betonu, tašek, dokonce kabelů a železa, že to bylo na dva náklaďáky. Hromadil jsem to na jednom místě za kůlnou a teprve letos jsem se toho zbavil. Házel jsem tam i plevel a drny, tak po těch letech mezi tím bordelem byla krásná zemina, ale kdo by to přesejval. Odvezli jsme to známé, která postavila dům a chtěla to na zavežení díry. Když to viděla, tak se jí rozzářily očka a kameny a cihly si prý vybere a zeminu přeseje. No má co dělat, ale je fakt, že by to byla škoda. Kabely a železo tam samozřejmě nebylo, to jsem vyčistil. No a teď jsme přikoupili kousek pozemku, kde stál dům a je to tam samý kámen, cihly beton. Takže do hloubky se vůbec nedá, bylo tam navíc parkoviště, takže to je uježděný, zčásti. Tak zatím čistím jen po okrajích, tam to docela jde. Na tu navážku byla navežená kvalitní zemina, ale ne moc velká vrstva. Když kopu do hloubky, tak vytahám kolečko cihel. Ale jinak se nedá. Když něco sázím, dělám díry minimálně 60 cm až metr a vyplním kvalitní zeminou. Tak za dalších 20 let možná bude všechno pryč a zůstane jen ta dobrá zemina :-).
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 14. kvě 2011 07:43 #253301

• chrast
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 301
VláďaJ napsal:
Chrast, mám to samé. Za cca 18 let jsem vytahal tolik cihel, betonu, tašek, dokonce kabelů a železa, že to bylo na dva náklaďáky. Hromadil jsem to na jednom místě za kůlnou a teprve letos jsem se toho zbavil. Házel jsem tam i plevel a drny, tak po těch letech mezi tím bordelem byla krásná zemina, ale kdo by to přesejval. Odvezli jsme to známé, která postavila dům a chtěla to na zavežení díry. Když to viděla, tak se jí rozzářily očka a kameny a cihly si prý vybere a zeminu přeseje. No má co dělat, ale je fakt, že by to byla škoda. Kabely a železo tam samozřejmě nebylo, to jsem vyčistil. No a teď jsme přikoupili kousek pozemku, kde stál dům a je to tam samý kámen, cihly beton. Takže do hloubky se vůbec nedá, bylo tam navíc parkoviště, takže to je uježděný, zčásti. Tak zatím čistím jen po okrajích, tam to docela jde. Na tu navážku byla navežená kvalitní zemina, ale ne moc velká vrstva. Když kopu do hloubky, tak vytahám kolečko cihel. Ale jinak se nedá. Když něco sázím, dělám díry minimálně 60 cm až metr a vyplním kvalitní zeminou. Tak za dalších 20 let možná bude všechno pryč a zůstane jen ta dobrá zemina :-).

Vláďo, v tomto místě je toho sajrajtu cca 1m a mám obavy, že navzdory hluboké jámě a kompostu v ní, by některé křoví stejně nemělo šanci. A taky už nemám tolik síly :sick: , abych se prohrabala do 60cm sutě
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 14. kvě 2011 07:44 #253302

• VláďaJ
  • Gold Boarder
Lenpel, tak jsem ho konečně vyfotil. Po těch mrazech jsem myslel, že je po květech, byly úplně ohnutý a zvadlý. Ale srovnaly se. Ale zdá se mi, že letos kvete řídčeji. Ale jinak je to pěkný keř, dlouho trvalo než se chytil a začal pořádně růst. Letos vyhodil spousty větví od spodu, tak bude aspoň hustější.

110512_071832m.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Rhea, jaja99, Kaja, lenpel, helena

Re: Keře 14. kvě 2011 07:56 #253305

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Vláďo, ten je krásný :up

já si klasický vulgaris piplám ze semínka :D (už je asi 40cm velký B) ), ale 6ti letý skalkový šeřík (Palibin) letos přišel o kořeny (uhynul), a S. x chinensis se snažím zachránit (přišel o hlavní kořeny, živí ho bal jemných kořínků z kmínku).

Budu muset nějaký přikoupit (aspoň ten skalkový, toho je mi líto moc).
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 14. kvě 2011 08:21 #253310

• VláďaJ
  • Gold Boarder
Mě se šeříky vždycky moc líbily. Ale mám jen tento jeden. Dostal jsem ho kdysi dávno od kolegyně. Má ještě bílej plnokvětej, tak ten si oid ní vezmu letos. Je fakt nádhernej. Až k ní půjdu, tak taky vyfotím.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 14. kvě 2011 15:45 #253345

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
chrast napsal:
Moje zahrádka vznikla r.1926 jako navážka ke srovnání terénu a je to past. V průběhu 23let jsem jsem vytvořila pár míst, kam se dá něco sázet. Je v tom hodně potu:sick: a kompostu. Teď jsem se rozhodla pro další kompozici a ejhle, zeminy není ani na rýč a pod tím kamení, cihly, tašky, střepy a bůhví co ještě. A babo raď:woohoo: . Prosím, je nějaký rychle vzrůstný list. keř, mělce kořenící?

Myslím, že to máš na sluníčku. Dej tam juky a máš vystaráno. Propustnou zem uvítají, i když u mne žijí i v nejhorším jílu, ale kdysi jsem je nasázela do práce právě na takovou navážku na výheň a kvetou tam dodnes. Jsou pěkné celý rok, kvetou v tvé sezóně a péče spočívá v tom, že odřízneš odkvetlý stvol a v dalším roce vylomíš starý suchý odkvetlý trs.
juka.jpg

Nevím tedy, jestli yuky patří mezi keře :blush:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Rhea, jaja99, Kaja, Dany

Re: Keře 14. kvě 2011 15:48 #253346

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Mě se tedy víc líbí tyto rozvětvenější, ale to je tak , že vždycky chceš, co nemáš. www.aspca.org/Pet-care/poison-control/Plants/yucca.aspx
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa