Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re: Hortenzie 04. dub 2012 16:20 #277582

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Vloni jsem koupila nějakou h.paniculatu, neměla další určení, ale podle květu nejspíš Vanille Fraise....má tři dlouhé pruty, potřebovala by zakrátit, aby se větvila a chtěla bych ji zároveň nařízkovat a na to je myslím ještě brzy. Nebo mám radši seříznout a zkusit řízkovat hned?
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 04. dub 2012 21:42 #277598

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Danah - OK, budeme ji považovat za V. Fraisse a z toho vycházet. Měla jsem možnost mít v péči asi 4 ks ( od mimin ) a podle mého pozorování ona opravdu větví neochotněji, ty dlouhé pruty jsou pro ni dost typické.
A jak já paniculaty moc neřežu ( potřebuju je většinou vysoké ) ji jsem vzala hodně na krátko.
Nechala jsem na každém klacku pouhé dva páry pupenů, na pouhé jedno patro ( aby košatěla už od země ) jsem neměla nerv.
Stříhala jsem už cca před měsícem kdy v nich ještě nebyla míza.
Ostříhané jsem zařízkovala u jednoho nováčka.
S dřevitými jarními řízky mám malou % úspěšnost, většinou nezakoření. Ostříhané větvičky by se stejnak vyhodily, tak co... za pokus nic nedám. Zatím se řízky zelenají, pučí, to ovšem neznamená, že tvoří kořeny.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 05. dub 2012 08:03 #277617

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Chci se zeptat, nemate nekdo zkusenost s hort.hovaria? Koupila jsem vloni jednu ve vyprodeji, a pres zimu omrzla a ted rasi odspodu. a mne by zajimalo, jestli bude kvest nebo ne? Asi ne, co?
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 05. dub 2012 08:14 #277618

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Z 95% hortenzie, které lezou ze země (prostě odspoda) ten rok nekvetou. Občas se ale povede "zázrak" a rozkvetou i na novém dřevě, netuším proč.

Letos mi omrzly všechny hortenzie (kromě paniculat, ale ty stejně stříhám), nejvýš na větvích obráží jakási serrata, která ovšem loni omrzla dalůeko nejbrutálněji (jedna dokonce vymrzla totálně). Pak se v tom má jeden vyznat.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Hortenzie 05. dub 2012 10:16 #277626

• danah
  • Platinum Boarder
Květo, díky....máš pravdu, jdu na to, zavřu oči a střihnu nízko, zkusím nařízkovat....uvidíme.

Taky mám letos omrzlé macrophylly až k zemi i přes košilky :dry: ......jedna vloni nová bílá je úplně kaput :down a jednu jsem zachránila, že jsem ji na podzim vyryla a dala do obřího květináče, zimovala ve sklepě, ta už jede jako šílená, tak aspoň nějaké květy budou.

Paniculaty a arborescens jsou ok.
Poslední úprava: 05. dub 2012 10:18 od danah.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Hortenzie 05. dub 2012 15:07 #277636

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Danah - ja takhle ostrihala pred 3mi tydny Limelight a vetvicky jsem dala do perlitu. Ted jsem se na ne divala, listecky se zdarne rozvijeji, ale korinky jsem nezkoumala. Taky jsem zvedava, jestli se mi ty rizky chytnou.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 05. dub 2012 15:51 #277639

• amazonka01
  • Administrator
danah napsal:
jsem ji na podzim vyryla a dala do obřího květináče, zimovala ve sklepě, ta už jede jako šílená, tak aspoň nějaké květy budou.

JJ, dám svoje 3 macrophylly a dve zbylé serraty do květináčů, nevyhodím je, ale venku už je nechci. Udělám jim příkop a budu je na léto zakládat i s kýblem (znám se, usušila bych je ;)), ale na zimu jdou domů :evil:
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 05. dub 2012 16:29 #277640

• danah
  • Platinum Boarder
Amazonko, já ostatní určitě vyrývat nebudu, už jsou to velké keře, spíš mě láká obměna sortimentu :woohoo:

Znáte, máte? nově vyšlechtěné H. Forever & Ever ® už se tu o ní psalo? Mělo by to být ještě lepší šlechtění, než "Endless Summer", to by bylo pro nás snad konečné řešení, kdyby to fungovalo, jak píší - kvete prý spolehlivě na starém i novém dřevě
dole na stránce různé variety
www.foreverandeverplants.com/PlantListing.aspx

a jak vypadají nebo jak se vyznamenaly Endless Summer po té loňské zimě, pokud kdo máte? Nemám žádnou takovou :unsure:
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 05. dub 2012 17:04 #277642

• amazonka01
  • Administrator
No, já je mám teď dva roky po sobě pokaždé tak zmrzlé, že začínají od země. Takže bal bude pravda asi větší (a kldině ho osekám), ale nadzemní část má u všech (a jsou to i 5ti leté i starší keře) teď momentálně asi 15cm, a to jsem byla mírná, chtěla jsem je vzít u země, ale nakonec jsem krátila postupně, až jsem narazila na živé.

Endless Summer mám řízkovanec, takže zimoval ve sklepě a ten jede hezky :D
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 05. dub 2012 17:16 #277644

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
danah napsal:
a jak vypadají nebo jak se vyznamenaly Endless Summer po té loňské zimě, pokud kdo máte? Nemám žádnou takovou :unsure:

Loni v létě zasazené Endless Summer se zatím vyznamenávají na jedničku s hvězdičkou. Přežily pod chvojím a už mají lístky. :up Doufám, že přežijí i ledové muže v květnu. Vkládám do nich velké naděje. Potvrdilo by se firemní tvrzení o jejich mrazuvzdornosti. Letošní zima u nás čistá 6a zona. :sick:
Má jedinná macrophylla, která u mne už přežila několik zim, ale nikdy nezakvetla, neb v květnu vždy dostala ťafku, už zmrzla totálně.
Panniculaty obrážejí do posledního pupínku.
Poslední úprava: 05. dub 2012 19:56 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa