Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re: Hortenzie 19. pro 2011 23:45 #274941

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mrku, listy duboliístky jsou větší než u V.opulus. Mají opravdu tvar dubového listu a tím, že samotná rostlina není zas až tak vysoká ( kolem 1 - 1,5 m ) působí o to víc mohutněji.
Eva má kultivar Burgundy, listy získávají velmi tmavou barvu s podzimem. Koukala jsem nedávno na ni, má u Evy výborné podmínky. Jednak tím, že na ni slunce nejde celý den, druhák, přirozená kyselost zeminy, zřejmě i vyšší vlhkost vzduchu, chráněná poloha - prostě je mnohem lepší než moje, stejně stará.
Listy na ní opravdu zůstávají celý rok - opadnou zjara při/po oblevě. Jen mrazy postupně zhnědnou a některé se trochu stočí.

Jako, mně už odešly dvě dubolístky. Jednu mi ulomil pesan a už neobrazila, druhá ( byly slabší rostliny už při nákupu, měli poslední dvě, tak jsem je vzala ). První zimu uhynula Danate ( a to nemívá nijak velké mrazy - Brno ), mně omrzla k zemi ( úplně se mi stáhla kůra z větví ). Sice obrazila, ale celý rok falírovala a nepřežila tuto zimu. Další mám vysazenou dva roky, nijak spešl nenakrývám, přežila - 24, obrazila z pod země. Letos ji nakopčím listím, větve stáhnu k sobě ( lámou se mi sněhem).

Rostlina je to nádherná, stojí za trochu ochrany.
Poslední úprava: 19. pro 2011 23:45 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, mrk

Re: Hortenzie 19. pro 2011 23:56 #274942

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
No, o to vic me mrzi, ze jsem svoji 3letou dubolistku presadila (opravdu velmi peclive a opatrne) vloni na podzim na "lepsi" misto-tak, abych ji mela vic na ocich.Cekala jsem az do leta na nejaky pupinek...nic, nic.Takze chranit a snad vubec nepresazovat!!Jsem byla moc namyslena-zatim se mi kazde presazeni podarilo (a ze uz toho bylo;) ;) )
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Hortenzie 20. pro 2011 17:24 #274966

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Dubolístku jsem měla pátým rokem, už moc hezký keřík a poslední zimu nepřežila ... byla nepřesazovaná, opečovávaná ... bohužel mi nenapadlo ji nějak chránit.
:)
Poslední úprava: 20. pro 2011 17:25 od zdenka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 20. pro 2011 17:32 #274967

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Zdenko, napadlo mě v souvislosti s tou záplavou u vás (ukazovala jsi tady fotky zatopené zahrady), jestli to nebyl už začátek její zkázy - zahnívající kořeny, celkové oslabení a následné zmrznutí. :dry: Samozřejmě důvod může být úplně jiný.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka

Re: Hortenzie 20. pro 2011 17:37 #274968

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Určitě ne, tahle hortenzie je u domu, kam voda ze záplavy nikdy nedosáhla. Bohudík se zastavila cca 15 m od domu, ani nezasáhla můj kousek s růžemi. Ale až na ni kápnu v obchodě, určitě si jí vezmu znovu. Z.
Poslední úprava: 20. pro 2011 17:39 od zdenka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Hortenzie 06. led 2012 13:42 #275486

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Poslední úprava: 06. led 2012 15:06 od Evka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kachnishte

Re: Hortenzie 02. úno 2012 12:42 #276239

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
kedysi to bol nejaky odkaz (tusim od danah), o kvitnuti hortenzii (macrophyl). Pisali tam, ze puky, z ktorych sa tvoria kvety su tie koncove na vrchole kazdeho konarika. takze tuto zimu ich sledujem :-)
jedna pani na ulici ma hortenziu, ktora jej kazdy rok kvitne, nijak sa o nu nestara. pozerala som sa na tie je puky, su aj v tychto zimach na pohlad krasne zive. nema ju nijak prykrytu. ja ich mam niekolko - jedna neznama zo smetiska kvtine kazdy rok, teraz ma tie puky tiez zive.
ES The Bride ich ma napohlad suche, ale nechcem skusat ci naozaj :-) Dve serraty ich maju tiez suche. A sucho vyzerali aj pred tymito mrazmi, ked bolo dennne minimum -10. Suseda ma asi 5 hortenzii, nikdy jej nekvitli, tiez som ich obzerala, vyzerali sucho aj pred dvomi tyzdnami.
Tak neviem, ale ak je to tak, ze su to citlivky, ktore nepreziju ani -10, tak co s nimi :down
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 07. úno 2012 13:10 #276371

• mrk
  • Gold Boarder
mate h. paniculata pink lady? mam moznost si ju na jar objednat. zatial mam pinky winky, grandifloru a limelight a nejaku velmi riedkokvetu. nemam moc miesta, chcela by som aby bola odlisna. bojim sa, ci sa nebude podobat na PW. z fotiek na nete to vobec neviem odhadnut.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 08. úno 2012 23:24 #276388

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mrku, nemám ji.
V trialu RHS se umístila dobře, dostala AGM.. ale..
za sebe - loni se u nás vyrojila velká spousta nových kultivarů ke koupi ( školky je chrlí ve velkých množstvích, říkali loni Žižkovi, že nevěděli kt. mají dovézt, takový byl výběr ). Nejdřív jsem si říkala, že už žádnou nechci, že jich mám dost, nakonec jsem neodolala - byly jiné než mám. Ale myslím si, že je chce vidět při výběru na vlastní oko. Pak teprve jsou vidět rozdíly. A taky záleží na tom, pro jaký typ květů ( palic ) máš slabost. Někomu se líbí ty špičaté, jinému řídkokvěté, květy na topkách, květy ála homole...
Pink Lady vypadá, že bude mít květy na stopkách, budou se kácet směrem dolů, posléze zabarvovat. Asi ne do té jasně krvavé, spíš do špinavě.. ale to leze těžko odhadnout ).
Celkem dobře je to vidět na f. Esveldu
www.esveld.nl/htmldiaen/h/hyppla.htm

( já bych ji teda nebrala, potrpím si spíš na ty pevné, kompaktní palice. Kdybych měla ty tvé - pídila bych se po Vanille/ Sundae Fraise event. Phantomu ). Nebo bych brala nějakou arborescens.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 09. úno 2012 12:09 #276404

• mrk
  • Gold Boarder
kveta, dik. neobjednam. mas pravdu, ja uz som aj zabudla, ze zhanam phantoma (vanille fraise som si pamatala). mala som na ne zalusk pred dvomi rokmi v baumaxe, vtedy sa mi zdali drahe aj po zlave. a minuly rok neboli, bol len tie zelene, co si si kupila aj ty. som si nadavala samozrejme...
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa