Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re: Hortenzie 17. pro 2011 15:10 #274815

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Děkuji za odpověď. :) Asi to tak bude nejlepší. Vzpomínám si, že bývalá sousedka pěstovala hortenzie zásadně jen v nádobách, na zimu je dávala do sklepa. Bylo mi to tehdy divné jako že venkovní rostliny trápí v květináčích, ale teď už ji chápu. Tady nemají šanci vykvést, jen vyjímečně.
Ještě k tomu zapuštění do země - mohlo by se stát, spíš se určitě stane, že spodními otvory květináče prokoření. Asi by to chtělo zapustit i s podmiskou (?).
Poslední úprava: 17. pro 2011 15:16 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 17. pro 2011 15:23 #274816

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Evi, prokoření, ale nic se neděje, vytáhnout to jde (vyzkoušeno, letos jsem takhle dolovala víc kontíků, dokonce i jeden odkopek růže, nechala jsem ho prokořenit v klasickém růžovém 5l kontejneru, a on to teda prokořenil, bude to pěkný trifid :D), případně se kořeny odseknou, nevadí to, naopak se zahustí.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka

Re: Hortenzie 17. pro 2011 16:17 #274818

• Eva L.
  • Moderator
Amazonko, přesvědčila jsi mě, zítra jdu na to - tři YaM půjdou do kontejnerů. Je to asi poslední možný termín, než země zmrzne. Ve skleníku přes ně ještě přehodím textilku a budu se těšit, že je konečně (snad) uvidím v plném květu. :kiss: Dík za instrukce. :)
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 17. pro 2011 16:39 #274819

• amazonka01
  • Administrator
JJ, příští rok se budeme prsit, jak nám krásně kvetou :)

A dala jsi mi brouka do hlavy, jestli nemám zazimovat ještě tu polochcíplou serratu a ještě jednu macrophylu od Esvelda, ale asi ne, zapíchala jsem k nim chvojí a budu si/jim držet palce.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Hortenzie 17. pro 2011 19:22 #274821

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Já si vzpomínám na odpověď v jakémsi zahrad.fóru na můj dotaz ohledně začátku kvetení macrophyly (měla jsem jí 4 nebo 5 let a stále nekvetla) a tam mi kdosi napsal, že jeho mamince vykvetla po 20ti letech a byla to naprostá krása. A vy tady řešíte rok či dva! Mě kvetla moje macrophyla jen jednou a druhá ještě ne, asi potřebuje těch 20 let, ale na podzim jsem ji stěhovala a měla velký kořenový bal - tak si neumím představit, jak ji pěchuju do květináče. Endless summer jsem moc chtěla, ale byla za veliký peníz, tak čekám, až to nebude takový div a zlevní ji. Ale super jistota to asi taky nebude.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 17. pro 2011 19:48 #274823

• Eva L.
  • Moderator
Miško, já bych tedy tu informaci o dvacetileté hortenzii brala, s dovolením, s rezervou. Nejstarší macrophyly mám šestileté a nemůžu si stěžovat, že by mi vůbec nikdy nekvetly. Jako důkaz přikládám fotku z r. 2008, kde jsou té hortenzii 3 roky. Spíš jsem vypozorovala (a nejen já), že nejdůležitější je charakter počasí v předjaří. Střídání teplých slunečných dnů s mrazivými je pro hortenzie (pro jejich budoucí kvetení) smrtící. Pokud je uchráníme před jarním mrazem, je větší naděje, že pokvetou. A právě o to se chceme s Amazonkou pokusit.

DSC00678.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Miška

Re: Hortenzie 17. pro 2011 20:51 #274828

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Evo, i pro by těch 20 let bylo nepřijatelných. Jen jsem to ve srandě vypíchla, že se to asi taky lety poddá. Já tu svoji nakonec přesadila a tam hned následující jaro vykvetla, bohužel poprvé a naposledy, letos zmrzla totálně právě těmi jarními mrazy - a to si teď ohlídám a zkusím od konce zimy nasazovat ty košilky. Tvoje fotka je jak ze žurnálu - jak je vysoká? Já bych potřebovala tak 1,5m, ale ta moje má sotva metr.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 18. pro 2011 06:41 #274836

• amazonka01
  • Administrator
Když tady jde o jinou věc, než že je macrophylla schopná kvést až po několika letech. Hortenzie pokvete klidně každý rok už od řízkovance, ale musí mít vhodné podmínky. Tj. nesmí zmrznout už založená poupata. Buď vysokými zimními teplotami (bez sněhu tak do těch -24), nebo pak a to hlavně, nízkými teplotami po předjarní oblevě, což je v podstatě každý rok porušeno.
A pokud někdo má hortenzii na zvlášt pitomém místě, tak se nedivím, že kvete 1x za 20 let.

Já bych ráda, aby kvetly každoročně (což mohou), a tak se snažím o eliminaci toho, co jim v tom brání.

A ještě, "květináčemi" myslím třeba 40l kyblík :D, tam se vejdou i ty hodně velké :D, Y&M mám malou (nenarůstá), tak ta je fakt v květináči ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, Evka, Miška

Re: Hortenzie 18. pro 2011 07:44 #274844

• Eva L.
  • Moderator
Miška napsal:
Evo, i pro by těch 20 let bylo nepřijatelných. Jen jsem to ve srandě vypíchla, že se to asi taky lety poddá. Já tu svoji nakonec přesadila a tam hned následující jaro vykvetla, bohužel poprvé a naposledy, letos zmrzla totálně právě těmi jarními mrazy - a to si teď ohlídám a zkusím od konce zimy nasazovat ty košilky. Tvoje fotka je jak ze žurnálu - jak je vysoká? Já bych potřebovala tak 1,5m, ale ta moje má sotva metr.

Miško, bohužel se to lety nepoddá. Záleží na podmínkách, jak psala Amazonka.
Ta moje na fotce je do 1m a stejně tak i ty ostatní nejstarší. Myslím, že tady u mě nikdy větší nebudou, protože jim běžně namrzají i konce výhonů.
Opravdu vzrostlé nádherné hortenzie jsem viděla jen v Holandsku, kde mají optimální podmínky - mírné zimy a vlhký vzduch od moře a kanálů.
Poslední úprava: 18. pro 2011 07:50 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 18. pro 2011 11:26 #274860

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Maggi napsal:
Honzo, nevyvazuje se, přichytává se sama a na omítce je dosti agresivní, stačí jen lehce drsný povrch a drží se. Ovšem jen do nějaké výšky ne moc vysoké, při vichru by spadla. Je lepší jí jistit.Zde je ta na slunci i ta v naprostém stínu. a kvete bohatě tam i tam.
Maggi, zatoulala jsem se na Hortenziích do počátků té diskuze a narazila na tohle tvoje nádherné zákoutí :up které mi tehdy nějak uniklo...
mám na tebe dotaz - prosím tě, čím máš natřené všechny ty nádoby? Nezkoušela jsi přetřít i plasťáky?
Opravdu moc povedené - jak z časopisu :up

Hm, tak jsem můj dotaz chtěla dát do Doplňků zahrady a nějak jsem to popletla v množství otevřených oken, ale hort. jsou na fotce, tak mě doufám nebudete kamenovat. Maggi, když tak odpověď budu očekávat tam.

Jinak souhlasím s již zmíněným - v případě kvetení macrophyll na věku nezáleží :woohoo: pokusím se dát dokupy f. z let minulých, kde se jasně ukazuje, jak příznivé byly dvě nezimy v letech 2008 a 2009 pro jejich kvetení.
Poslední úprava: 18. pro 2011 11:31 od danah.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa