Jitko69, píšu svůj osobní názor, samo na něj nemusíš dát.
Série Magical je výtvorem Holanďanů. ( I ) proto bývá ke koupi v super/hyper čí pokud ji doveze nějaký velkoobchod.
V poslední době se šlechtitelé předhánějí s uváděním nových kultivarů paniculat na trh. Jsou si vzájemně dost podobné, rozdíly jsou vidět až ( pokud vůbec ) po zasazení - barva, tvrdost stonků, časnost kvetení, velikost květů, intenzita a délka té příjemné červené než květy zešednou....
Počet sterilních a nesterilních květů.. Pokračovat by se dalo, seznam odlišností by byl dost dlouhý... ale... pak stačí třeba málo slunce nebo vody nebo nepříliš chladná rána - a rozdíly jsou fčudu.
A proč tak dlouhý úvod. Paniculat mám poměrně dost.
Loni jsem v Baumaxu koukala na tři ze série Magical - Fire, Candy, Starlight, letos byl ke koupi i Moonlight.
Fotila jsem, je fotky jsou zde v diskusi. Kupovala jsem ( některé ) pro sebe i pro další dámy. Nikdo z nás si Magical Fire nevybral, nezdála se nám ničím zajímavá. Květy na šťopkách, červenavé ( špinavě ), květy malé, málo sterilních květů.
V této "kategorii" se mi zdá lepší Mega Mindy nebo Wim's Red
www.plantenkwekerijen.be/hydrangeapanicuf.html
www.google.cz/search?q=hydrangea+mega+mi...ial&client=firefox-a
www.pflanzmich.de/produkt/35503/rispenhortensie-wims-red.html
Edit : v Bau po navezení stály keříky 500,- ( pěkné, narostlé ), kupovala jsem je v 50 % slevě. Moonlight byl v norm. zahradnictví na jaře k dostání tuším lehce nad 200,-.