Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Hortenzie 29. srp 2014 22:10 #291911

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Aha, tak u nás asi bylo dost chladno, protože Phantom už hezky růžoví ;) .
Asi si pořídím nějakou tu se sterilními květy :) . Viděla jsem jednu krásnou na jaře u Chl., měla takové smetanově- zelenkavé květy :) , ale byla dost drahá, tak jsem jí tam nechala :unsure: .
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 30. srp 2014 18:43 #291922

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
021_2014-08-30.jpg

:laugh: Tak já už mám hortenzie v tomto stádiu dlouho.Macrophyly-vyšíslé seno a Vanille Fraise rudoch.Nojo,mají celodopolední slunce.(Růže je Rose Gaujard,sasanka Pamina)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., chrast, Evka

Hortenzie 30. srp 2014 21:13 #291935

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Teda Mišpul takhle ty barvy vypadají krásně :) , ale u mě je ta růžová taková hodně zapraná - jako špinavá. To mě netěší.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Hortenzie 15. zář 2014 21:08 #292168

• Lia
  • Fresh Boarder
Dievcata, chcem sa opytat do akej zeminy mam zasadit paniculaty? Zeminu mame pomerne tazku, ilovitu, tak ze kolko zahradnickeho substratu treba dat okolo jednej rastliny? Staci ked ich posadim meter od seba?
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 16. zář 2014 18:05 #292170

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Lio, ad vzdálenost - to záleží na kultivaru ( jsou i trpasličí ) a tom, jak je budeš chtít stříhat.
Bajvoko metr,ano.

ad zemina. Ony paniculaty nejsou na zeminu náročné. Jílovina ti bude více zadržovat vodu v létě. Měly by v ní být schopné normálně růst.
Myslím tedy, že netřeba přehánět množství, promíchat substrát s vlastní zemí.
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 17. zář 2014 10:46 #292174

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Na jaře budu snad umisťovat řízkovanec dubolístky (snad přežije zimu, nechám ho radši v bezmrazu) a tak řeším kam s ním? Víc slunce x míň slunce? A jak s rašelinou?

Dík za zkušenosti z praxe :ohmy:
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 17. zář 2014 19:53 #292184

• sarrka3
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 57
Fotografie0188.jpg

Fanynko, mám dubolistou Snowflake a víceméně přímé slunce nemá a to letošní suché léto zvládala vcelku v pohodě, teda nějakou zálivku měla, za tu hříšnou cenu co stála, jsem jí i zalila. Sázeli jsme jí letos v květnu, rašelinu jsme nedávali, ale máme poměrně kyselo (9 asi 80 letých modřínů, borovice, duby a jiné) určitě dostala kompost, možná i hrabanku z lesa. Na slunci pokud nemáš hodně vlhko, by se jí asi moc nelíbilo. S přezimováním v půdě ti nepovim, sama jsem zvědavá. A poměrně dost narostla.
Poslední úprava: 22. zář 2014 11:55 od sarrka3.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Hortenzie 08. lis 2014 15:35 #292752

• Adriana
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 118
Ahoj holky, mám dotaz.
ulovila jsem dubolístky- burgundy a snowlake, mají cca 60cm na výšku, jen 3 stonky...pálí mě prsty, mám je zaříznout, aby se víc rozkošatily, nebo nechat tak? myslím Havliš píše něco o řezu...
květy bych příští rok i obětovala, ale zase mi to dojde drastické, jsou už urostlé, jen mi dojdou vypelichané, ale to bude i tím opadem listí..

Sarrko, to je obr, až jsem se zalekla, měla by pak klopit květy, já se pro ni vracela,kvůli plnokvětu /nejdřív jsem vzala jen burgundy/,ale takovou Adélu ani nechci... :P
Poslední úprava: 09. lis 2014 17:22 od Adriana.
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 08. lis 2014 18:05 #292753

• sarrka3
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 57
Adriano ta fotka klame, není tak velká, ten keř za ní má 1,5 m, teď aktuálně má 75 cm bez květů, ty jsem v létě ustřihla. Kupovala jsem jí takhle nakvetlou v květnu, určitě byla přirychlená, takže květy v těch hicech zhnědly. Já bych jí asi nestříhala, ta moje se začala větvit ještě když kvetla, po ustřihnutí květů výhony vyjely docela rychle. Je pravda, že květy jsou obří, tak 30 - 40 cm měly určitě, byly upevněný k tyčkám tak relativně držely, ale je pravda, když tady v létě byly slejváky tak se špičky ohýbaly, ale je krásná.;-)
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 09. lis 2014 12:26 #292758

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Adriano, ráda tě vidím.

hele, k tomu střihu. Teď ne.
Až na jaře, podle toho, jaká bude ( i u vás, v subtropech ) zima. Dubolístky se chovají podobně jako macrophylly. V podstatě košatí samy od sebe, střih není třeba.
Jen v případě přestárlých keřů.
U mne toto moc nehrozí, omrzají mi.
Mmch., pozoruji velký rozdíl v pěstování ve vyhovujících podmínkách ( přirozěně kyselo, slunce jen několik hodin, půda, kt. zadržuje více vody, více deště, více vzdušné vlhkosti, nižší mrazy ) a v méně ( tj. u mne ;)).
Pořizené a vysazené ve stejném roce v těch příznivějších podmínkách jsou daleko více narostlé než moje. Ty moje mají daleko menší přírůstky vč. velikosti květů.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa