Babyko, jak píše Mišpule. V. Fraise, stejně jako ostatní paniculaty začínají bíle a postupně se více či méně - v závislosti na kultivaru, oslunění a čertvíčehoještě ( mám podezření a noční teploty např.)- barví do růžova a následně do vínova. Moc ovlivnit to nejde, hnojivo na hortenzie na to nejspíš nebude mít zvláštní vliv.
Macrophyly si na různých zahradách dělají co chtějí. Nejspíš to bude hlavně půdními podmínkami ( složením půdy a vláhou). Něco půjde dohnat hnojivem pro hortenzie, ale pokud jsou u někoho hortenzie samy o sobě modré, růžové z nich neudělá.
Pokud jde o Schloss W., tak ji nemám,ale loni jsem tyhle mnohobarevné sledovala v hobymarketech, přišlo mi, že jak odkvétaly, celkově bledly a končily jako skorozelené. Tu jásavou barvu tedy zřejmě nebudou mít celou dobu. Mmch. rozebíraly jsme to tu myslím loni na jaře.
Napodzim je měli ve výprodejích, nekoupila jsem, protože si nejsem jistá jejich schopností přežít v zahradě dlouhodobě. Kdysi takhle byla mánie po You&Me serii a ty jsou v zahradě celekm dost problematické, pár let jsem jí složitě zimovala a pak stejně chcapla. Takže čekám, jaké budou zkušenosti a pak se rozhodnu

.