Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re:Hortenzie 10. říj 2009 23:34 #2145

• Vendy
Starkl podle katalogu za ní chce 245,- Kč, tam uvádí pozdní kvetení, ale nevím jestli je roubovaná nebo řízkovaná. Pokud je ve skutečnosti tak nádherně dvojbarevná jako na obrázku, tak bych asi do ní ty peníze obětovala. Nevíš jaké má roční přírůstky - cca?
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 11. říj 2009 11:33 #2155

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Květa wrote:
jo, k zamyšlení sama nad sebou přispívá i to, že ačkoliv prý Endless Summer mají kvést na letošním dřevě, tak u mne ne..
:S
Květo, mně tady víc velkokvětek(Ayesha, nějaká plnokvětka....) v průběhu léta a podzimu vyhání stále čerstvé květy. Kdyby nebyla zima, asi by nakvétaly furt. Některé (talíře) si kvetení odbyly v červnu a teď aniťuk.
U Endless Summer jsem nezkoumala, na čem kvete, ale patří právě k těm furtkvetoucím.

Dano, netušila jsem, že se Limelight takhle barví:blink: .

Vendy, Starkl má katalog určitě přibarvený. Nečekej barvu jasnou jako u macrophyll. Spíš něco jako na fotce od Danate.
Tady www.esveld.nl/cataldu/heestersh.htm si můžeš udělat představu o tvaru květu a barevnosti.
Paniculaty jsou míň náročné, snáší víc sucha, kvetou na letorostech, takže jim nevadí namrznutí. Buď je můžeš každoročně zastřihovat nad zemí, získáš nižší keř s menším počtem velkých květů, nebo ji můžeš nechat růst volně, naroste do většího keře (někdo ukazoval fotku stromku - snad v Lednici) a bude mít větší množství menších květů. Pinky Winky se prodává i jinde než u Starkla (i Pink Diamond), ale levnější jsem ji neviděla(ale vidíš aspoň, co kupuješ). Asi bych počkala do jara.
Když zakoření, tak je schopná po jarním sestřihu nad zemí obrazit do cca metrového keře(taky podle odrůdy).
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 12. říj 2009 01:05 #2179

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Dreslo, u mne opakovaně nakvétal Zorro.
ESummer by měly právě být schopny vykvést na jednoletém dřevě ( proto jsou údajně tak výjimečné ) .. jak jsem psala, letos ani ťuk. Asi se vypořádávají se zasazením.
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 12. říj 2009 01:09 #2180

• Květa
  • Moderator
Vendy, zítra ještě o PWinky něco napíšu, dohledám fotky ( mám ji vyfocenou loni v zahradnictví ). Možná se přidají i ostatní, které ji mají též.

Cena je podobná jako jinde, jde o velikost sazenice ( pokud dobře pamatuji, jedna Danatina je také od Starkla ).
Podzimního nákupu bych se až tak nebála, loni jsme ( náročnější stromkovou, roubovanou ) kupovaly a sázely v podobném termínu jako je teď.
Vydržela bez zakrytí a poškození i těch mých - 24,5 C.
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 12. říj 2009 07:09 #2181

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
Vendy, jak psala Květka, mám od Starkla Pinky Winky a od Květky stromkovou roubovanou. Od Starkla kupodivu přišla rostlinka tak 50 cm vysoká a nahoře se větvila, takže má i kmínek. Přežila minulou krušnou zimu bez problémů, ani nepřikrývám. Letos vykvetla, květ byl sice malý, ale taky jsem v únoru nezakracovala, říká se, že první rok zakracovat nemáš a nemůžu si stěžovat. Rostlinu najdu spíš tu stromkovou roubovanou
006-8371b5dbc05bdd9dfead8047a176b149.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 12. říj 2009 07:11 #2182

• danate1
  • Platinum Boarder
detail po vybarvení
005-eb84c2d64666a15cedf07826547d3a67.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 12. říj 2009 07:12 #2183

• danate1
  • Platinum Boarder
a ještě
004-5d3eaaf63792b21d124a1c8033c0a93a.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 12. říj 2009 07:12 #2184

• danate1
  • Platinum Boarder
..
002-f3301a3a26a7cf97a78aaeec459cd470.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 12. říj 2009 10:40 #2189

• Vendy
Díky za obrázky, docela mě ta barva zklamala, měla jsem představu jasnější červené. Nemáš zdání jestli se u nás dá sehnat nějaká červená paniculata, která by šla do mojí pískovny a rychle vyplnila místo v živém plotu?
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 12. říj 2009 18:34 #2194

• Květa
  • Moderator
Vendy - každá paniculata ( co vím ) začíná kvést bíle. To zčervenání přichází až později, v závislosti na množství slunce, teplotě, srážkách a buhvíčemještědalším.
Paniculaty se od sebe liší typem květů ( v podstatě buď jehlan nebo bakule ála Limelight ).
Květy pak jsou různě velké, mají rozdílný počet sterilních a nesterilních ( tj. velkých a malých ) květů, ty sterilní se ( opět ) velikostně liší.
Jsou různě vzrůstné, jak psala Dresla jejich roční přírůstek se pohybuje +/- 70 cm. Mohou se každoročně stříhat ( menší keřík s velkými květy ), nemusí ( výška kolem 1,5m, větší množství drobnějších květů ), zapěstovat na stromek ( tj. nechat jeden prut, časem zesílí až do dost velkého - dá se říct - třeba i stromu
blogs.scottarboretum.org/gardenseeds/200...ydrangea-paniculata/

na fotce je neroubovaná h.p. Kyushu, prodávaná na jaře v Diké
P1040037.JPG

nebo se mohou roubovat ( tím by měl vzniknout stromek o poloměru koruny cca těch 70 cm )
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa