Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání

Re:Dělání, dělání 20. lis 2010 20:05 #22338

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Dany wrote:
na jaře budou bagrovat rybník a to prý je super "hlína", nemáte zkušenosti? Nebude to blátíčko k ničemu?

Co jsem kdesi zachytila, tak je až příliš výživné a mělo by se to míchat. Příliš dusíku.
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 20. lis 2010 20:29 #22339

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
to by šlo - stejně to budeme přerývat, díky. Já se bojím, aby se to "nebablalo" :-)
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 20. lis 2010 21:15 #22340

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
O "dělání, dělání" mi ani nemluvte - mně bolí celej člověk!
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 20. lis 2010 22:39 #22341

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Dneska jsem sadil další růže, z Troji jsem si jich dovalil rovnou dvacet,
to asi abych se nenudil, a při tom sázení jsem dostal plno skvělých nápadů
na škatulata, tak jsem hnedle některé zrealizoval, některé zítra.

Počasáři mi teda netěší, chvojí nemám, juta zahrabaná kdesi v útrobách garáže,
chuť a čas na zimování veškerá jaksi není. Tak jsem aspoň ostříhal větve a obral listy
několika růžím a tak nějak nesměle v tom pokračuju dál. Sibiř. kosatec se rozvalil na všechno kolem,
porazil i molinii, tak jsem ho pidlal a nadával na žvejkací nůžky a kul plány na nákup nových.
Pod kosatcem jsem objevil trávu, asi hakonku, a pěkné epimedium, o nich jsem ani netušil, že vedu. :)

Ochranu proti větru a sněhu dělám tak - zapíchnu silnou tyčku/tyčky ke keři nebo doprostřed bambusu,
okolo zapíchám silné větve chvojí a důkladně svážu nebo 1 větev =1 tyčka. Popř. ještě omotám jutou.
Nebo obrác. postup. Když už je na tom sněhu jo hodně, tak ho sklepu dovnitř, v mrazech izoluje, v teple vlaží.

Dany, broskve - je lepší hýbat na jaře - koření za tepla. I když u vás na Hané to je asi jedno. :)
Zeminu z rybníka tu mám, ale ležela vybagrovaná pár let na hromadě, je to nejlepší zemina, co tu mám.
Navážky mám opravdu hodně a mnoho druhů, některé tragické - nepropustný beton nebo spékavá škvára,
a ta rybniční, ta je fakt nejlepší. Lilie a ostrožky v ní jenom kvetou. :woohoo: :laugh:
Škoda, že už tam není, resp. možná zbytek ano, ale to už je samej pejr. A co že se nesmí? Jsem mimo.
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 21. lis 2010 09:19 #22344

• Dany
  • Platinum Boarder
Od července nebo tak nějak platí, že vybagrovaná zemina - půda - ornice je (asi nebezpečný - toxický) odpad a musí se vozit na zřejmě k tomu účelu zřízenou skládku, takže jen tak hrknout někomu na zahradui tatru hlíny už legálně nejde. Tak mi to bylo řečeno pánem, kt. mi slíbil tatru nebo dvě hlíny na podzim a pak ji nevpřivezl a mně stojí zemní práce :-), tak to občas ujmu z užitkové zahrady, no však doplníme a zaryjeme - promícháme, půjde-li všechno dobře na jaře. To jsem ráda s tou z rybníka - juchúúúú. Kdybych měla zdroj krásných šutrů - nevím, jak se těm co myslím říká, tak bych nedorovnávala zeminou, to je jasné. Takhle z toho dělám ještě větší placku, než jepro mě únosné.
Květuš, jestli byl rybník krmný, to fakt zatím nevím, manžel to domlouval na slezině devítky po xxx letech a tak mě napadá, aby z toho vůbec něco bylo :-). A jaký by byl rozdíl krmný nekrmný. Nekrmný by měl míň dusíku?
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 21. lis 2010 10:57 #22347

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Dany wrote:
Od července nebo tak nějak platí, že vybagrovaná zemina - půda - ornice je (asi nebezpečný - toxický) odpad a musí se vozit na zřejmě k tomu účelu zřízenou skládku, takže jen tak hrknout někomu na zahradui tatru hlíny už legálně nejde. To jsem ráda s tou z rybníka - juchúúúú. Kdybych měla zdroj krásných šutrů - nevím, jak se těm co myslím říká, tak bych nedorovnávala zeminou, to je jasné. Takhle z toho dělám ještě větší placku, než jepro mě únosné.
Květuš, jestli byl rybník krmný, to fakt zatím nevím, manžel to domlouval na slezině devítky po xxx letech a tak mě napadá, aby z toho vůbec něco bylo :-). A jaký by byl rozdíl krmný nekrmný. Nekrmný by měl míň dusíku?
Krmný je výživnější.
Oni rybáři do té vody valí neskutěčné množství krmiva, no a ty ryby více rostou. A když je příjem, je i výdej:side: , víš čeho. Ještě se kdysi v rybnikářství chovala i vodní drůbež a ta se taky krmila. To se to dusikatilo:laugh:
Teď už nejezdíme do rybářství v Hustopečích, dokud měl děda technické služby, byli jsme tam často a to jsem zírala, co jim tam valili. Pokud je někdo rybář nemusí kupovat drahé krmivo v ryb.prodejnách. Ryby jedou po krmných směsích pro výkrm prasat(A1) a drůbeže ( BR1,2);) . Jen tak na okraj.
Ti ochránci přírody :X jsou trochu na hlavu- ornice nebezpečný odpad!!!! A co ještě bude nebezpečný odpad?

Když jezdíme do práce, tak kolem fabriky u silnice jsou udělané mokřady, ty kachýnky co se na nich koupou jsou rozkošné, ale ty hejna komárů to je děs:angry:
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 21. lis 2010 11:35 #22348

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Jestli oni z té ornice potom nědaji ty drahé substráty,..:)
Tak sem nakopčené růže ještě nakrila chvují, zasadila poslední keř - obr zlatý déšť a je to,...
A budeme jen čekat na jaro. Ještě mi kvete ocún a drobnokvěté macešky.
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 21. lis 2010 11:50 #22349

• Dany
  • Platinum Boarder
jj Evi, věděla jsem ČEHO, ale nechtěla jsem to napsat :-). Hustopeče za Hranicema, to znám... Jestli jsi myslela tyhle.
Krmné směsi...furt si říkám, že ty moje dvě děti jsou takové vysoké klády :-) - i holka - hlavně z kuřat, a za tím si docela stojím. Ryby moc nejíme, to by narostly ještě výš :-). A brácha mi zas říká, jak se dělají párky a tak, ještě že na to jídlo skoro vůbec nejsem a děti si už nějak budou muset poradit. A1 a BR 1,2 a ještě jistě spousta strašlivostí.
Honzo, já jsem usuzovala, že když se broskvoně prodávají v ověřené školce na podzim, tak že je to o.k., jako by ta moje byla měsíc "založená". Stejně dostane moniliózu a bude po baště, kterou ráda mám. A ještě miluju angrešty, ale ty se tady taky vůbec nedaří, i když jsem se pokoušela stříkat. Teď budu hledět na růže a to se mi bude móóó líbit. Na zahradě má být pořát co zobat, ale je to čím dál těžší. A ještě mi odpusťe, napíšu o mátě - moje babi ji pěstovala roky a furt byla krásná a dobrá a do fialova, 25 let se o to pokouším já a vždycky zludračí, stane se zní jakoby špatná meduňka a je po srandě.
Ještě mám schovávat jednu chryzantémku a musím najet na zimní režim, víc běhání se psy a ráno cvičit :laugh: a hodně číst a to bude móóóc těžké.
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 21. lis 2010 13:54 #22352

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Jo, Honza má pravdu s tou broskvoní, třeba tady broskvoň mi na podzim zasazená, na jaře nevyrašila, sázená na jaře roste.

K těm angreštům, chtěla jsem jeden vykopat a tak jsem mu na podzim ohlodala korunku a pak zapomněla-neměla čas. Pak jsem si v zimě přečetla, že to padlí přezimuje pouze na koncích letorostů. Tak jsem udělala pokus a vyšel, letos padlí nebylo, jenže úroda taky né,nebylo na čem:dry: narostla nová korunka, kterou jsem zase omydlila, jen méně. Takže padlí jde porazit, jen angreštů- plodů je málo:S

Jsou to ty Hustopeče a je tam hezky;) větší svinstvo je v té směsi pro brojlery.

Teda Honzo, to jsou úplné zahradní manévry, sem myslela, že nemáš místoB) na další růže:laugh: :laugh: :laugh: :laugh:
Už se těším na další tvé fotky:) to bude krásy:)
Téma bylo zamčeno.

Re:Dělání, dělání 21. lis 2010 14:09 #22353

• kaja
vypadá to na veřejnou výsadbu...... v Plzni :woohoo:
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa