Jéje, cedulky a fixy, to je výživné téma
Cedulky jsem vyzkoušela kdejaké i zmrzlinová dřívka, ta jsou OK jen na krátko, když se něco množí a není jisté, jestli se chytne. Rychle hnijou a nápis mokrem na hnědnoucím dřevu mizí. Problém pro mě je, aby plastové cedulky vydržely houževnaté, nekřehly na slunci. Občas si je v záhonu přišlápnu a zatímco ty správné se ohnou, špatné se rozdrtí.
Zkrátím to k výsledku: Osvědčily se mi cedulky prodávané v OBI, bílé plastové silné. Nenechte se zmást stejně vypadajícím výrobkem prodávaným jinde, měla jsem takové z Anglie a ty křehly. Jsou docela drahé (snad 20ks/39Kč), ale pokud to finančně unesete, jsou nejlepší. Jsou dostatečně tuhé na to, aby se bez pomoci lopatky vbodly do země, jedna strana je zdrsněná a jde na ně dobře psát tužkou.
Druhá volba jsou ty ofousovy, měkké, ale houževnaté, je na nich víc místa, lze se víc rozepsat. Kupuju je ve velkoobchodě v Mělníce v balení po stovce cca 1ks/1Kč, ale budou je asi mít i někde v zahradnických potřebách.
Pak jsou ještě ty věčné hliníkové vytlačovací, ale to v Mělníce vyjde jedna cca na 8 Kč. Dát 7000 za cedulky na růže si dovolit nemohu.
Fixy: Nesmyvatelné obyčejné velmi rychle vyblednou.
Ty na CD jsou mnohem lepší, kupuju si Tesco fixy tenké, jsou za hubičku a přijdou mi výborné.
Nejlepší je koupit SVĚTLOSTÁLÉ, ty vydrží věčnost. Jsou to ty, jak s nimi mívají cedulky popsané kaktusáři na místních výstavách a po letech, když kaktus vyhazujete mrtvý, tak je cedulka furt jak nová. Dělá je i Centropen, problém je, že se nedají běžně koupit (když objevíte zdroj, platí ohlašovací povinnost:P ). Já teď na podzim jeden objevila u sebe v autě, ale nebyla jsem schopná si vzpomenout, odkud je. Prodávají je i jiné firmy, měla jsem Staedtler, ale tam se cena hrabe ke stovce za kus a moc dlouho mi nevydržel.
Další možností jsou lakové fixy, to jsou třeba ty zlaté a stříbrné Piloty, ale dělají je i v jiných barvách a jiné firmy. Jsou drahé a černá na Tyvecu (ty běžné cedulky na růžích, co vypadají jako papírové) moc dlouho u očkovanců nevydržela. Používám především bílou pro popis přímo na květináče. Pak je jen problém, když květníky točíte, protože nápisy jsou věčné.
Tužky na hrubých cedulkách v zemi vydrží, na Tyvecu problém. Ještě jsem měla voskové bílé tužky na sklo pro popis květníků, jenže jsou neořezatelné a lámou se. Takže na 3 nápisy padla celá tužka.