Páč se tu rozvinula debata o Wuxalu, Hycolu a pod., zakládám téma v kt. by se mohly soustřeďovat naše zkušenosti s postřiky, hnojivy, nemocemi i škůdci - aby v průběžných diskusích nezapadly.
ad Wuxal - jj, Wuxalů je několik,
Wuxal Super,
Wuxal Calcium
Wuxal - s bórem, s hořčíkem
- kapalné hnojivo na list, k ceně se moc nevyjadřuji, páč ho nemám, nevím z hlavy, jak se ředí. Za 250 ml balení cca 70 Kč.
W. Super mi připadá pro normální použítí, W. Calcium pro použití v plodinách, kt potřebují zvýšený přísun vápníku ( Ca ), tzn. primárně na zeleninu, ovoce, vinnou révu. Klematisům by asi vyhovoval.
Samozřejmě v závislosti na Ph půdy.
Hycol
je jich opět řada, na stránkách výrobce je uvedeno, že budou vyrábět novou řadu ( značenou Hycol8 ), v kt. jsou mírně upravené poměry látek ( např. doplněn o zvýšený obsah bóru ).
Vyráběn je ze zvířecích kůží ( usuzuji, že i z rohů a kopyt ), obsahuje poměrně velký podíl kolagenu. Tzn., že při použití, zejména s postřiky ( fungicidy ) vytváří na povrchu listů lepivý film, kt. zabraňuje smývání postřiků ( účinné látky ) z listů. Používá se tedy i jako smáčedlo.
Zároveň pomáhá jejímu rozvádění do jednotlivých částí rostliny.
S zejména kontaktními herbicidy ( ála Roudap ) by míchán být neměl.
Hycol Z
kapalné hnojivo, ( vyšší obsah N = dusíku proti Hycolům MgN,MgS , o řád = tzn. pro růst, prý zvyšuje i cukernatost )
Hycol MgN Mg - hořčík, N - dusík,
tzn. že by mělo být účinné x chloroze, podpora fotosyntézy ( možné působení jako hořká sůl )
Hycol MgS Mg - hořčík, S - síra
Toto hnojivo se používá zejména pro nárůst listové hmoty u vikvovitých ( hrách, fazole + slunečnice, na poli pak řepka ) .
Hycol NPK - klasika.
Jiná neuvádím.
Cena : 1/2 l cca 55,- Kč.
Je to český ( zázračný

) výrobek, dostal označení Klasa. Primárně byl určen pro velkovýrobu ( zvýšení výnosů ), prodává se ale i malospotřebitelsky.
Zajímavé je i ředění, do 5 l postřikovače jsem včera ( Hycol MgN ) dávala pouze ( !!!! ) 15 ml, postříkala jsem úplně všechno, už jsem pak nevěděla, kam bych ještě cákla.
Dávala jsem ho samotný ( bez fungicidu), mám akutní chlorozu na hortenzkách, jsem zvědavá na výsledek.
Snad je to srozumitelné, když tak prosím o opravy - pokud bych plácala.