Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 16. čen 2010 14:18 #9338

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Páč se tu rozvinula debata o Wuxalu, Hycolu a pod., zakládám téma v kt. by se mohly soustřeďovat naše zkušenosti s postřiky, hnojivy, nemocemi i škůdci - aby v průběžných diskusích nezapadly.

ad Wuxal - jj, Wuxalů je několik,
Wuxal Super,
Wuxal Calcium
Wuxal - s bórem, s hořčíkem

- kapalné hnojivo na list, k ceně se moc nevyjadřuji, páč ho nemám, nevím z hlavy, jak se ředí. Za 250 ml balení cca 70 Kč.
W. Super mi připadá pro normální použítí, W. Calcium pro použití v plodinách, kt potřebují zvýšený přísun vápníku ( Ca ), tzn. primárně na zeleninu, ovoce, vinnou révu. Klematisům by asi vyhovoval.
Samozřejmě v závislosti na Ph půdy.

Hycol
je jich opět řada, na stránkách výrobce je uvedeno, že budou vyrábět novou řadu ( značenou Hycol8 ), v kt. jsou mírně upravené poměry látek ( např. doplněn o zvýšený obsah bóru ).
Vyráběn je ze zvířecích kůží ( usuzuji, že i z rohů a kopyt ), obsahuje poměrně velký podíl kolagenu. Tzn., že při použití, zejména s postřiky ( fungicidy ) vytváří na povrchu listů lepivý film, kt. zabraňuje smývání postřiků ( účinné látky ) z listů. Používá se tedy i jako smáčedlo.
Zároveň pomáhá jejímu rozvádění do jednotlivých částí rostliny.
S zejména kontaktními herbicidy ( ála Roudap ) by míchán být neměl.
Hycol Z
kapalné hnojivo, ( vyšší obsah N = dusíku proti Hycolům MgN,MgS , o řád = tzn. pro růst, prý zvyšuje i cukernatost )

Hycol MgN Mg - hořčík, N - dusík,
tzn. že by mělo být účinné x chloroze, podpora fotosyntézy ( možné působení jako hořká sůl )

Hycol MgS Mg - hořčík, S - síra
Toto hnojivo se používá zejména pro nárůst listové hmoty u vikvovitých ( hrách, fazole + slunečnice, na poli pak řepka ) .

Hycol NPK - klasika.
Jiná neuvádím.

Cena : 1/2 l cca 55,- Kč.
Je to český ( zázračný :woohoo: ) výrobek, dostal označení Klasa. Primárně byl určen pro velkovýrobu ( zvýšení výnosů ), prodává se ale i malospotřebitelsky.
Zajímavé je i ředění, do 5 l postřikovače jsem včera ( Hycol MgN ) dávala pouze ( !!!! ) 15 ml, postříkala jsem úplně všechno, už jsem pak nevěděla, kam bych ještě cákla.
Dávala jsem ho samotný ( bez fungicidu), mám akutní chlorozu na hortenzkách, jsem zvědavá na výsledek.

Snad je to srozumitelné, když tak prosím o opravy - pokud bych plácala.
Poslední úprava: 28. lis 2011 08:53 od HonzaPM.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 16. čen 2010 14:24 #9340

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Květo- vyčerpávající

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 16. čen 2010 16:05 #9353

• Květa
  • Moderator
Kaja wrote:
Květo- vyčerpávající

chicht,, Kájo... tak teď nevím...

vyčerpávající je:
a) info
b) čtení / čteči ( to je krásný patvar.. že ? ale ti co četli by měli být čteči.. ne ? )
c) já
:P

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 16. čen 2010 16:26 #9356

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
CHICHT- INFO!!!

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 16. čen 2010 18:45 #9392

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
U nás ve městě o Hycolu nevěděli ani v jedné květince....na chlorozu jedné z mých Hortenzek jsem koupila jakési tekuté železo (zálivka) nebo co by jste mi poradily???

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 16. čen 2010 20:21 #9414

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
já od jara už 2x Hycolem stříkala vše.....ale nějak nevím, vše je bezvadné, zelené, listy jak lopaty, roste to vše parádně. Ale pár lilií mám ve špičce uplně bílých!!! Vůbec nevím, co to může být. Zkusim to zítra vyfotit. Hnojila jsem je i cereritem, ted tím postřikem, ale jsou jako bez chlorofilu...vršek i poupata jsou bílé místo zelené. Dám zítra tu fotku.

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 16. čen 2010 23:13 #9445

• Květa
  • Moderator
Romano, určení je ale vždy s velikou mírou nejistoty - samo, něco je poměrně typické, to se pozná dost snadno.
U většiny ostatního se jedná spíše o určení možnosti.
Páč výživa rostlin je věc složitá... a bez laborky ..

Jajo, jasně Plantanella - tekuté železo. Mám ji také. Je to železo v chelátové ( rozpustné/-štěné ) formě.
Mělo by chlorozu pomoci odstranit.
Teda takhle - pokud jsou chlorotické staré listy, většinou je to příznak nedostatku hořčíku. Pokud nové, mladé, vrchní listy, pak nedostatek Fe .
Nevápnila si ?

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 16. čen 2010 23:51 #9451

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Romano, nejsou tyhle lilie sázené letos?

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 17. čen 2010 00:28 #9455

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
jaja99 wrote:
U nás ve městě o Hycolu nevěděli ani v jedné květince....na chlorozu jedné z mých Hortenzek jsem koupila jakési tekuté železo (zálivka) nebo co by jste mi poradily???

Překvapivě mi pomohlo hnojivo Flortis (antimech) s železem ve formě síranu železnatého. Líbí se mi dávkování - sype se na substrát. Sháněla jsem se po chelátech a nabídka veškerá žádná, všude železo ve formě solí.

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 17. čen 2010 05:24 #9470

• honey
  • Expert Boarder
Vcera jsem zaplakala nad sadovkami Milevsko. Udelaly nadherne "kolace" (konecne chapu, co to v popisku znamenalo "kulaty rust"...jednoleta sazenice vystrkuje vetve obsypane kvety smerem od stredu ven kolem dokola) ...na kazde vetvi kolem 5 kvetu, spousta dalsich poupatek...vcera koukam, hodne poupatek klopilo hlavicky a byly podezrele prtave...cvrnknu do nich a zacaly padat jako shnily hrusky. Na miste odpadnut jakoby zaschla cerna kapicka. ...pomaha na tyhle mrchy, co mi to uzraly, Mospilan?
Moderátoři: Eva L., Květa