Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 28. čen 2016 22:56 #310633

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
lidičky potřebuji radu,mám dost zapleveleno svlačcem....vypichuju a vypichuju,ale kde na jednom místě vypíchnu jednu, objeví se tři.....kde cokoliv zaseju dřív než vyroste co má je tam slvačec :blink:

nemáte prosím nějaký figl.....už sem si říkala nějaký randap gel na to kápnout,ale mám strach ať mi nelehne celý záhon :cheer: ....v tomdle sem lajk,bydlím na tom míste 3 roky a jak rozšiřuju záhony,přestávám ten svlačec zvládat, v minulém bydlišti sem ho jako plevel neznala...dík moc za každý tip :)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 28. čen 2016 23:10 #310637

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kdysi se to řešilo Roundupem a štětečkem , teď můžeš zkusit ten gel, ale nevím, jestli je to stejně účinné.
Ještě jsem kdysi zkoušela 1:1 Lontrel a Satrane, to zabíralo celkem slušně, ale i tak se mi svlačec sem tam stále objevuje :angry: .

Vyrýpávání asi nemá žádný smysl, má kořeny až metr hluboko, vždycky kousek zůstane :(

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 28. čen 2016 23:12 #310638

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Báro,nepomůže nic,vyzkoušela jsem,co se dalo.Svlačec tu máme odjakživa,díkybohu jen v zadní části zahrady.Už nevypichuju,trhám u povrchu,protože jsem zjistila,že v místě vytrhnutí v hloubce se rozvětví a je z něj mohutnější trs.Kdo na něj něco vymyslí,zasloužil by nobelovku místo těch kašparů,co ji dostávají.
Viděla jsem kdysi na Youtube,jak to dělal jeden angličan,aby mu svlačec nelezl po porostu.Zapíchl k trsu tyčku ,svlačec se začal motat kolem ní.On při okopávání a pletí ho vždycky zakrátil,aby mu nevykvetl a nevysemenil se.Tak to dělám taky tak,jen se mi ovíjí kolem floxů,ale ty to zvládají.S jahodama to byl vopruz.
Edit: Jano,kdyby jen metr!To bych dělala krtka,abych se ho zbavila.Když jsme bagrovali základy,na řezu půdy bylo krásně vidět,kam až...3-4 m no problem.
Poslední úprava: 28. čen 2016 23:15 od mišpule.
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čen 2016 07:12 #310640

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Rondup gel je na nic . kdysi jsem koupila - nelezlo to ven . asi už staré . a další rok to suché letělo do popelnice. svlačec jedině postříkat tekutým -silnější koncetrace a opakovaně.

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čen 2016 07:39 #310641

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Jj, dělala jsem dvojnásobnou koncentraci Roundupu nebo ten mix Lontrel + Satrane, to zabíralo slušně, ale přišla jsem si jak alchymista :S

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čen 2016 08:07 #310642

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
hele a nezdecimuje mi to růže že ne? :laugh:
dík moc za rady, už si píšu názvy o víkendu nakoupím....tyčky taky vyzkouším.....tady to máme všude i v trávě :blink:
je to hrůza nezmar...a to sem ho kdysi měla ráda, jak krásně kvete kolem cest :woohoo:

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čen 2016 08:20 #310643

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Nesmí ti na ně kápnout. Chce to důkladnou přípravu, vymotat svlačec, případně zakrátit ty chapadla ( na konci bývají stejně jen s malými lístky), natáhnot si to někam mezi růže a v žádném případě nepoužívat postřikovač ( stačil by i krapítek té "mlhy", kterou foukne vánek a máš po růži). Proto se to dělá tím štětečkem. Kdyby ti náhodou přeci jen káplo na nějakou jinou kytku, je třeba ten pokapaný list hned odtrhnout. Jestli ti kápne a nebudeš vědět kam, je jistější to hned spláchnout konví celé i za tu cenu, že budeš muset přestat, počkat až to oschne a pak teprve pokračovat.
S gelem je postup prakticky stejný. V obou případech si vezmi gumové rukavice, páč listy je třeba si občas přidržet :unsure: .

V trávě to tak nevadí, stíhá se to sekat aniž by to vykvetlo. On se z jedněch kořenů nijak zvlášť nerozlejzá, ale šíří se semeněním :( .

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čen 2016 08:33 #310644

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Na svlacec lepe zabiraji selektivni herbicidy na dvoudelozny plevel. Je citlivejsi na MCPA nez na glyfosfat, takze potrit radeji bofixem nebo dicotexem.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, rok.zaruka

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čen 2016 09:31 #310645

• luci
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 995
tohle jsme loni roundapovali rok ...
letos jsme to vzdali takze muzeme zacit znova ...

IMG_20160626_140046.jpg

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čen 2016 09:55 #310649

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Hmm...,takhle vypadaly moje jahody,když jsem si jich 14 dní nevšimla :evil:
Moderátoři: Eva L., Květa