Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: Množení rostlin vegetativně

Množení rostlin vegetativně 13. srp 2010 13:56 #15692

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Protože to v diskuzi podle rostlin většinou rychle zapadne, tak si možná řízkování, roubování a očkování zaslouží novou diskuzi.

Takže ad klematisy ( zdroj ):

Letní řízkování. Podle obrázku. Problémem jsou jen dva pupeny na řízku, které jsou schopné dalšího pokračování růstu. Tyto pupeny zpravidla vyraší ihned po zakořenění řízku a protože nestačí do zámrazu vyzrát a ukončit růst, zmrznou. Na jaře pak zdravá a silná rostlinka prostě nemá čím pokračovat v růstu. Řešíme to prodloužením vegetačního období - v zahrádkářských podmínkách třeba v bytě s pokojovými květinami.

Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Množení rostlin vegetativně 14. srp 2010 00:14 #15712

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Loni se klematis řízkovala ( rectu ), nechávala doma. I když jsem hodně opatrná na zimní zalévání,stejně se mi ho povedlo ulít, shnil.
( jen upozornění na omezení zálivky )

Re:Množení rostlin vegetativně 14. srp 2010 14:55 #15730

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Tak to není tak jednoduché, jak jsem si myslela. No mám ještě od východu kastlíková okna (není zájem je měnit, ikdyž bych je sama objednala, zaplatila jako ty od severu). Tam by vydržel?

Re:Množení rostlin vegetativně 14. srp 2010 17:06 #15743

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
No, mně se většinou povede zahubit cokoliv, co zimuju doma. Ale mezi okny (i s případným mrazíkem), nebo v "garáži", kde na ně občas hodím sníh, mi to celkem jde. Zalévám sporadicky.

Re:Množení rostlin vegetativně 16. srp 2010 01:54 #15873

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Trifone, ono by to šlo ( po opadu listí ) i někde ve sklepě, světlo nepotřebuje až do doby kdy obráží.

Re:Množení rostlin vegetativně 16. srp 2010 09:27 #15880

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
amazonka01 wrote:
Protože to v diskuzi podle rostlin většinou rychle zapadne, tak si možná řízkování, roubování a očkování zaslouží novou diskuzi.

Tak to je výborné téma :-) A zrovna se zeptám - pááč mám veliký keř New Dawn, ale štve mě, protože mi kvete jen jednou a dost. Teď jsem si koupila hrnkovanou Peny Lane (příbuzná s New Dawn) a ta kvete krásně a pořád. tak mám trochu pokušení naočkovat si ji na ten velkej keř, že by jako aspoň trochu kvetl dál...ale zkušenost nemám žádnou (jen teorii) a např. nevím, zda má cenu to zkoušet na velký keř, zda to má vůbec šanci na úspěch. A taky jestli to není tak trochu "prasárna" fuj to slovo! Květy jsou si podobné, vůně skoro stejná... Poraďte, prosím, zkušenější
peny_lane.jpg

Re:Množení rostlin vegetativně 17. srp 2010 20:38 #16053

• mrk
chcela by som si rozdelit trs heuchery. mozem skusit teraz, alebo az na jar? podari sa mi to? zda sa mi strasne krehka...

Re:Množení rostlin vegetativně 18. srp 2010 00:48 #16055

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Jitko, New Dawn mě přímo štve. Všude ho chválili, jak neúnavně kvete a houby. Zakvete na jaře a pak je to lenoch. Půjde ven a na nějaké podřadnější místo.

Re:Množení rostlin vegetativně 18. srp 2010 16:42 #16085

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Jo ND moc neopakuje, až letos vyhání stále pruty a na konci jsou květy. Jenže ty pruty mají i 3m tak to trvá než vykvete.

Re:Množení rostlin vegetativně 18. srp 2010 17:27 #16086

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Jenže u mě na těch prutech nejsou žádná poupata. Někde jsem četla, že existují 2 varianty, jedna opakuje a druhá je nějaký jakoby "zmetek" co opakovat přestal. A ten mám já. Jenže je to takový veliký keř, tak je mi ho líto vykopávat, možná by to ani nešlo. Ta Penny Lane je hezčí. Teď jsem ji venku zase okukovala a očuchávala...
  • Strana:
  • 1
  • 2
Moderátoři: Eva L., Květa