Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3

Téma: Zima 2008/2009

Re:Zima 2008/2009 16. led 2009 15:20 #179

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Vlaďko, je to ten nejběžnější sortiment. K dostání snad v každém zahradnictví a hobbymarketu. Běžně k mání jsou i semínka, bez problémů klíčí, snad i přímo v záhonu (pod keříky se občas objeví semenáček).
www.zahradnictvikrulichovi.cz/obchod/Kor...tring=salvia&x=0&y=0
sem si chodím pro albu, krásně vypadá i crispa. Pestrolisté snášejí hůř mráz (podle mých zkušeností). Keřík je dobré trochu sestřihovat, jinak po čase rozklesává.
Ještě přidám fotku jedné letničkové šalvěje, která pěkně doplňuje růže.
ch_r_macintosh1.JPG
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Zima 2008/2009 17. led 2009 06:45 #181

• Vlaďka
Dreslo.vím že šalvěj je k dostání zcela běžně.U nás v zahradnictví ale jen snad dva druhy a pod názvem -šalvěj-.Ze semínek jsem si vypěstovala -pomoučenou,jinou jsem nesehnala.Je nádherná,jen trochu vysoká a tím pádem dost polehává,což neškodí na kráse.Chci si tedy sehnat více konkrétních druhů.Ta fotka je bomba,Díky a těším se na další.

Re:Zima 2008/2009 17. led 2009 08:49 #182

• dresla
  • Moderator
Vlaďko, mám podezření:) . Máš ještě semínka té své pomoučené? Mrkni na sáček, jestli je na něm napsáno salvia farinacea. Tahle šalvěj u nás většinou vymrzá a pěstuje se jako letnička. Letos jsem jí měla na záhonech docela dost a neřekla bych, že je poléhavá. Jedině, že by ti přezimovala a poléhala v dalších letech.
Ta, na kterou se ptáš, je salvia officinalis a v bylinkových odděleních zahradnictví bývá většinou jen ona. Ostatní jsou u letniček, někdy nějaké nemorosy a superby u trvalek. Velmi výjimečně sclarea a argentea. Officinalis je dřevnatějící keřík podobně jako levandule. Nemorosa, superba, sclarea, argentea mají přízemní růžice listů. Podle mého jsou nezaměnitelné.
Mrkni se na farinaceu, jestli máš opravdu ji.
kvetiny.atlasrostlin.cz/salvej-pomoucena

Re:Zima 2008/2009 17. led 2009 10:38 #183

• Vlaďka
Tak to jsi mě dostala.Jsem trochu otrávená.Sáček mám,pod názvem-ŠALVÉJ POMOUČENÁ-SALVIA FARINACEA-trvalka,asi 60cmv.Je nádherná a jestli máš pravdu,,,a podle tvého obrázku máš, řvala bych.Tak jsem jí piplala a teď znova.Kvetlo snad jen 5 klasů, ani do vázy jsem si neutrhla a těšila se jak se letos rozroste.Ach jo

Re:Zima 2008/2009 17. led 2009 13:31 #184

• dresla
  • Moderator
Netrefila jsem, protože jsem myslela na záměnu officinalis-farinacea.
S farinaceou je docela práce, musí se začít vysévat hodně brzo a chce ZZ nebo skleník. Měla jsem ji jednou i bílou, koupenou jako sazenici, a byla taky parádní. Jednou mi přežila zimu, tak ti třeba nějaká taky přežije. Mrknu i na svoje, měla jsem jich docela dost.
Pokud někde potkáš semínka s.viridis (foto nahoře), zkus ji, je to taky letnička a o poznání líp se rozpěstovává. Jediné, co mi přijde důležité, je separace jednotlivých barev ze směsky (bílá-růžová-fialová). Protože má zabarvené listeny, jde to poznat docela brzo a rozsadit ze sadbovače už podle barev. Na podzim pod ní bylo spousta semenáčků, jen nevím, jestli si zachovají barvu, nebo vyroste směska.
Temné probarvení stvolů květů má i nemorosa Mainacht a Caradonna. Obě bys mohla potkat i v českých zahradnictvích a jsou to trvalky. Nebo zkus officinalis purpureu, ta bude taky probarvená.

Re:Zima 2008/2009 17. led 2009 13:42 #185

• ˇVlaďka
Moc dík.jsem zvědavá co seženu.A třeba něco přežilo..i když letos...

Re:Zima 2008/2009 17. led 2009 14:37 #186

• dresla
  • Moderator
Náhodou jsem teď při hledání čehosi našla ve fotkách detail květu salvia nemorosa Blaukönigin
IMG_8469.JPG

Re:Zima 2008/2009 22. dub 2009 15:51 #357

• jusbery
  • Junior Boarder
Tak moj drahý De Gaulle pekne napučal a definitívne vyschol :(

Re:Zima 2008/2009 22. dub 2009 23:28 #359

• dresla
  • Moderator
Vlaďko, pomoučená mi nepřežila ani jedna.

Jusbery, nesmutni. Loni jsem přednostně množila modrokvětky, třeba něco vybereš. Můžeme sledovat zdravotní stav více kousků.
Mně zašla asi Lilac Charm. Ta byla moc pěkná a myslím, že se ani očko neujalo.

Re:Zima 2008/2009 23. dub 2009 10:35 #360

• jusbery
  • Junior Boarder
Mne sa strašne páčil ten tvar kvetu aj farba bola vyslovene hrbitovní kvítí:) tvar kvetu mala podobný ako Graham vnútro uzavreté a vonkajšie lupene tvorili okolo akoby sukničku. Dresla aj tak sa asi vypravím do čiech pre ruže ešte mám krátky zoznam toho čo by som chcela nakolko v Lottum sa na mňa vykašlal. Tvrdil že nevedeli nájsť adresu pritom to bola už druhá objednávka. Chcela by som ešte tieto Boule de Neige, Louis Odier, Bering Renaissance a samozrejme De Gaule,poprípade Camille Pissaro a Claude Monet. Ak by si ich mala, alebo vieš kde by som ich zohnala daj vedieť budem rada. Ďakujem Olga
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderátoři: Eva L., Květa